reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupy dla Malucha i Mamy :)

Moniqaa, ja miałam taką książkę i czytałam, ale żebym Amerykę odkryła, to niekoniecznie ;)
Polecam "Język niemowląt" Tracy Hogg. Jak dla mnie genialna pozycja, ułatwiła nam funkcjonowanie.
Nie jest to poradnik o ciąży, co się dzieje na poszczególnych etapach. Skupia się na noworodku - jak nauczyć zasypiania, jak nauczyć się cyklu dnia i wiele innych rzeczy. Niby po przeanalizowaniu oczywistych, jednak zebranych w sposób jasny, czytelny i przyjemny dla oka.

A ja dzisiaj poczytałam o X-landerze x-move, na którego zachorowaliśmy już spory czas temu i opinie są raczej średnie. Pomijam koszyki/budki... ale kilka osób pisało, że im się rączka urwała w trakcie spacerowania!
Macie jakies doświadczenia z tym wózkiem?

reklama
Dla mnie Tracy Hogg - bez rewelacji. Za dużo uproszczeń i schematów. Jak we wszystkich "poradnikach". Nie lubię poradników w stylu, jak karmić, jak usypiać, jak odpieluchować. To trzeba wyczuć ;)

Ale polecam trzy książki:
* na teraz: W oczekiwaniu na dziecko (biblia kobiet w ciąży!)
* na po porodzie: Pierwszy rok życia dziecka (drugi tom tej poprzedniej książki, również przydatny)
* do pielęgnacji maluszka: "Mamo, Tato, co ty na to" Pawła Zawitkowskiego albo filmiki Zawitkowskiego na youtubie; dzięki nim nauczyłam się przewijać, nosić, ubierać, kąpać!

Ja miałam X-landera XA dla Franka. Jedyne, co mi się w nim nie podobało, to siedzenie w spacerówce - dziecko w nim się zsuwa i trudno mu siedzieć prosto.
Ale poza tym był genialny - zwrotny, z pojemnym koszykiem i wieeeelką kieszenią z tyłu spacerówki (torba niepotrzebna), rączka genialna, obciągnięta skórą, chowana pod oparcie, więc w autobusie czy tramwaju łatwo zrobić miejsce, a budka rozkładana bardzo dużo (parasolka niepotrzebna). Jedyne, co mi się zepsuło, to koszyk - jeden drucik wyszedł, ale można to było zszyć. W obecnym wózku mam zresztą to samo ;)
Wózek dość ciężki, ale ma pompowane koła - coś za coś.

Ostatnia edycja:
Ewa, pewnie ile kobiet to tyle opinii ;) Ja z kolei miałam dwie pierwsze pozycje i tak, jak napisałam - bez Ameryki ;) Zawitkowskiego uwielbiam :) Ma facet rękę do dzieci.

X-landera kiedyś miałam (X1) i byłam zadowolona. Xa znam i wiem, że cieszy się dobrymi opiniami.
Kurcze, tak się napaliłam na tego x-move i widzę, że trzeba będzie się "odpalić" i trafi na drugi typ Maxi Cosi Mura 4. Tylko drogie to diabelsko.

Ja też miałam X landera xa i byłam bardzo zadowolona - teraz będę go chyba sprzedawać i zamienię na podwójny :rofl2:

Polecam bardzo ksiązki W oczekiwaniu na dziecko i Pierszy rok życia dzicka - są bardzo pomocne. Język niemowląt też się u nas bardzo sprawdził - nawet mąż czytał :tak:

Moim zdaniem warto też kupowac rzeczy używane - wózek, łóżeczko, ubranka itp - można zaoszczędzić spokojnie połowę pieniędzy - no chyba że ktoś ma ich nadmiar :-) też polecam allegro i tablica.pl

Ostatnia edycja:
Julianna, tak sobie pomyślałam, że jak będziesz chciała, to możemy się spotkać i sobie obejrzysz nasz wózek :) Co prawda w wersji 2 spacerówki, a nie spacerówka plus gondola, ale zawsze to coś ;) Tylko to dopiero jak się upały skończą, bo ja teraz nie myślę ;)

Ja polecam książkę "Zasypianie bez płaczu" Sears'ów. Wiele tłumaczy i pomaga inaczej spojrzeć na tą całą walkę ze spaniem. Przymierzam się też do kupienia "Mądrych rodziców" Sunderland, chyba niedługo wybiorę się do empiku.

"Pierwszy rok życia dziecka" faktycznie pomocny, jest trochę o rozwoju i różnych problemach niepokojących rodziców.

Moniqaa, ja miałam taką książkę i czytałam, ale żebym Amerykę odkryła, to niekoniecznie ;)
Polecam "Język niemowląt" Tracy Hogg. Jak dla mnie genialna pozycja, ułatwiła nam funkcjonowanie.
Nie jest to poradnik o ciąży, co się dzieje na poszczególnych etapach. Skupia się na noworodku - jak nauczyć zasypiania, jak nauczyć się cyklu dnia i wiele innych rzeczy. Niby po przeanalizowaniu oczywistych, jednak zebranych w sposób jasny, czytelny i przyjemny dla oka.

A ja dzisiaj poczytałam o X-landerze x-move, na którego zachorowaliśmy już spory czas temu i opinie są raczej średnie. Pomijam koszyki/budki... ale kilka osób pisało, że im się rączka urwała w trakcie spacerowania!
Macie jakies doświadczenia z tym wózkiem?

ja miałam XA z Bianką, move ma mój szwagier, wszystko działa bez zarzutu

tez mi się podoba maxi cosi mura ale cena mnie rozwalila na łopatki :-(
pierwszy rok z zyia dziecka mam, nawet teraz sobie przeglądam :-) ale książki książkami a rzeczywistość z noworodkiem/niemowlakiem jest inna............

reklama
Recenzowałam ostatnio książkę "W Paryżu dzieci nie grymaszą". Miejscami irytująca, ale jest kilka fajnych zasad, które tam wprowadzają i to działa. Ja też mam podobne w domu (choć bezwiednie kopiowałam Francuzów ;)). Polecam dla chętnych :)

Do góry