hej, ja również uważam że nie warto kupowac ubranek mniejszych niz 56.
co do
biustonoszy do karmienia to faktycznie można się bez nich obejść, ale piersi po porodzie sporo się powiększą i tak będzie trzeba kupić nowe większe biustonosze, więc warto kupić te z klapką, tym bardziej że nie są droższe od zwykłych a jak się przestanie karmić to nadal można je nosić. Na noc używałam sportowych biustonoszy, na dzień też mi się sprawdziły mimo, iż mam duży biust. po prostu muszą być mocne i grube, wtedy dobrze trzymają. ja kiedyś kupiłam w Pepco taki sportowy na 15zł i jest super, tylko kolor się trochę sprał. niestety są w takich nieciekawych żarówiastych kolorach, ale na codzień i do spania super.
herbatka z kopru włoskiego - nie kupujcie tych sztucznych granulowanych, bo to sam cukier, lepiej w aptece kupić taką zwykłą do zaparzania w torebkach, w ogóle nam się koper nie sprawdził, lepszy rumianek.
śpiwór do wózka to dla mnie zbędny wydatek, wystarczy kombinezon i w razie zimna kocyk, ewentualnie rożkiem można przykryć, jest akurat do wózka jak się rozłoży. tym bardziej że rodzimy na wiosnę...
na odparzenia również polecam sudocrem lub bepanthen. nie używałam nigdy zasypki, wystarczyło po zmianie pieluszki i po kąpieli posmarować okolice pieluszkowe oliwką i ona najlepiej natłuszcza, izoluje od mokrego. nawet jak małe kupę zrobiło to się do pupci nie przyklejała.
rożek ja miałam dwa, bo rożek szybko nie wyschnie jak dziecko solidnie uleje albo kupa przemoknie. ewentualnie można w kocyk zawinąć, ale się wygrzebie maluch
proszek do prania też miałam tylko małą paczkę na początek, teraz kupiłam tylko płyn do prania
polecam kupić małą paczkę
mleka początkowego, szczególnie pierworódkom, może być na początku mało pokarmu (kryzys) i trzeba będzie na sygnale gnać po nocy po mleczko, ja tak miałam i teraz zamierzam się zabezpieczyć
leżaczek (bujaczek) można kupić później, dopuszczalne są jeśli dobrze pamiętam od 3. miesiąca życia
no i jeszcze
gruszka (aspirator), zwróćcie uwagę żeby gruszka miała miękką, długą i wąską końcówkę. najlepsze są te starego typu, takie brązowe.