reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupy dla Malucha i Mamy :)

reklama
co do butelek, to my mieliśmy na początku avent, ale później wyczaiłam, że lovi ma takie butelki które łatwo sterylizuje się w mikrofalówce Butelka samosterylizująca | Produkty | Lovi.pl i to był strzał w dziesiątkę, który bardzo ułatwił mi życie. Poza tym do tych butelek można dokupić później rąćzki, ustniki, itp i łatwo zmienią się w niekapek.
No i lovi ma jeszcze laktator taki, który w mikro można sterylizować, ale ja miałam avent, bo już za późno się zorientowałam.
Avent ręczny sprawdził się.

Polecam laktator kupić sobie przed porodem, może się nie przyda, ale nigdy nie wiadomo. Ja nie miałam, a później gdy w szpitalu okazało się, że muszę odciągać pokarm, bo nie mogłam Ignacego karmić piersią, mąż musiał kupić mi sam, a chyba zawsze lepiej jak kobieta wybierze sobie takie rzeczy.

Nie przekonują mnie śpiochy - miałam takie zapinane na guziczki u góry i zazwyczaj kończyło się tym, że się rozpinały i maluch skopywał je. Dlatego wolę pajaca. :) Kwestia gustu :)

SPAM niezły ;)

Ja generalnie lubię Lovi. Fajne produkty i to, co padło - dokupujesz czy łyżeczkę, uchwyt, ustnik - cokolwiek :)

A body kupiłam małemu w Smyku - pięciopak na długi rękaw za 49,99 lub 59,99 zł. - nie pamiętam dokładnie.

Aneta, już mam dwójkę chętnych :) Ale gdyby się wszyscy rozmyślili, to jesteś trzecia w kolejce ;)
Tylko ja je dopiero końcem roku będę sprzedawać.

Dzięki dziewczyny za odpowiedzi na problem :) bo to dla mnie problem, ciągnie mnie jak nie wiem co do sklepów z dziecięcymi rzeczami i już chciałabym cosik pokupować, jednak gadanie wszystkich naokoło, mnie dobija.... ale chyba zrobie tak jak mówicie, czyli postaram sie nie przejmować ich gadaniem i jednak sama z mężem jeszcze przed porodem zrobie zakupy. :) w końcu to ma być tak że oboje będziemy decydować jakie ma być łóżeczko czy komoda na ciuszki nie? nie chce mieć zaskoczenia że mąż sam wszystko kupi a ja później będę się wściekać że nie takie jak chciałam. A z drugiej strony nie chciałabym zapeszyć.... ale cholerka jak (nie daj Boże) miałoby stać się coś złego to nie mają na to wpływu moje zakupy prawda? :))

U mnie lista wygladalaby nieco inaczej. To moja dla chlopca:

* pampersy nr1(2szt) +1szt. nr2
* chusteczki Pampers x3
* Sudocrem
* masci na sutki nie uzywalam bo zadnych problemow nie mialam
* sól fizjologiczna + w sprayu z otrivin
*pompka do nosa NUK (nie gruszka, tylko taka co mozna umyc i zmienic koncowke)
* płynu do kapieli nie uzywalam pierwsze 6msc
* zamiast balsamu oliwka bambino lub jonhson baby
* krem do buźki (Bambino)
* proszek do prania dzieciecy (tylko na pierwsze pranie, pozniej wg mnie dobrze dziecko przyzwyczajac do normalnego)
* zamiast obcinaczek do pazurkow lepsze wg mnie sa nozyczki z zaokraglona koncowka
* do pepuszka nie uzywalam nic ( jestem zdania ze powinno sie normalnie go moczyc podczas kapieli , jedynie pampersa podwijac i sam odpadnie jak przyjdzie czas, u nas po 4dniach)
*grzebyk dzieciecy (jesli dziecko faktycznie urodzi sie z dluzszymi wloskami to szczotka z miekkim wlosiem ciezko rozczesac, no albo urodzi sie lysolek jak moja mala ktora jeszcze nie byla czesana )
* pieluchy tetrowe 15szt.
* 2smoczki MAM w pudelku sa juz pakowane
* butelki Avent natural
*szczotka do butelek +plyn do mycia
* ręcznik normalne duze miekkie (tymi z kapturkami czasem ciezko owinac ale dziecko)
* wanienka pod przewijakiem na stojaku (taka mamy dla Michelle i sie swietnie sprawdza, po kapieli jednym ruchem przykrywam przewijakiem i jest wszytsko w jednym miejscu, pod spodem pampersy i kosmetyki)

* łóżeczko (zwykle ze szczebelkami)
* materac (gryka-pianka-kokos)
* wózek z folia przeciwdeszczowa, oslona na owady, parasolka, torba
* fotelik (mamy po corce)
* śpiworek (mamy po corce)
* kocyk welniany x2 plus 1 z mikrofibry
* rożek (uzywalismy tylko 2tyg przy corce)
* pościel x2
* wypełnienie (kołderka+ poduszka ktora daje pod marerac)

* body krótki rękaw rozm. 56 (5szt.)
* body długi rękaw rozm. 56 (10 szt.)
* body krótki rękaw 62 (5szt.)
* body długi rękaw 62 (10 szt.)
* pajace bawełniane do spania 56 (3-4szt.)
* pajace bawełniane do spania 62 (3-4szt.)
* grubsze pajace (welur itp.) 56 (5 szt.)
* grubsze pajace 62 (2-3 szt.)
* bluzeczki długi rękaw 56 (5-6szt.)
* bluzeczki długi rękaw 62 (5-6 szt.)
* sweterki, bluzy rozm. 56 (2-3 szt.)
* sweterki, bluzy rozm. 62 (5 szt.)
* spodenki rozm. 56 (2-3 szt.)
* spodenki rozm. 62 (5-6 szt.)
* dres rozm. 56 (1szt.)
* dres rozm.62 (2szt.)
* ogrodniczki rozm.62 1szt.
* rajstopy 56 (5szt.)
* rajstopy 62 (5szt)
* skarpetki (10 szt.)
* paputki, buciki (2-3 szt.)
* kombinezon 56-62
* czapeczka grubsza + rekawiczki (1-2 szt.)
* czapeczka bawełniana (2 szt.)

* wkładki laktacyjne (johnson)
* laktator elektryczny Avent
* kosmetyki (dobry zel do higieny intymnej )
*pospaski maxi (bella)
* biustonosz do karmienia lub z łatwym dostępem x2-3
*bluzki z latwym odstepem do piersi

Co do tego co zabrac do szpitala to nie napisze bo u nas inaczej i potrzebowalam jedynie ubranka dla malej na wyjscie i dla siebie ubrania, klapki, kosmetyki. Zabralam jeszcze fotelik samochodowy+ kocyk, tel, ladowarka, aparat, laptop z ladowarka + smoczki dla malej.

Jeszcze zapomnialam dopisac
*Komoda na ubranka
*Ochraniacz dookola lozeczka
*Wygodny fotel/krzeslo do karmienia, u mnie sie sprawdzil fotel bujany
* cos gdzie dziecko bedzie spac w salonie pierwsze tygodnie (kolyska, kosz) ja osobiscie nie dawalam odrazu do lozeczka, mala budzila sie na karmienie co 1-2h nawet, co karmienie zmiana pieluszki, i tez balam sie ja sama zostawic w lozeczku w pokoju, wolalam miec przy sobie.

reklama
Polecam ciekawy artykuł o wyprawkach: Mamy GadżetyJak skompletować wyprawkę dla dziecka? » Mamy Gadżety
I w ogóle cały blog jest super. Kobieta ciekawie pisze, bez oszołomstwa :)

Co do artykułu to kilka uwag tylko mam:
* laktator wolę ręczny (może mniej wydajny, ale cichszy i rzadziej się psuje ;))
* na przewijak kładłam pieluchy flanelowe złożone na pół - nic mi się nie zsuwało; a czasem dwie dziennie były brudne, więc pokrowców bym musiała mieć chyba z 8, żeby dały radę ;)
* podkład pod prześcieradło jest niepotrzebny - dziecko rzadko kiedy się przesikuje tak bardzo, żeby i materac zasikać; takie podkłady się przydają jak się walczy z pieluchami koło 2 roku życia i później ;)

Do góry