reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Zakupy dla maleństw i ich mamusiek

Hej z tymi kombinezonami jest róznie. Ja kupiłam cocodrillo dwuczęsciowy (86) ale kurtka okazala się na maksa wielka i sprzedałam ją na allegro a spodnie zostawiłam i dokupilam kurtke w realu. genrlanie jest ciezko o gruba kurtke, bo np w h&m i 5-10-15 mieli takie cienkie ze nie wiem jak dziecko ma w tym chodzic zima! A wczesniej mierzylam basi inna 80 z cocodrillo i byla jej za ciasna (nie daloby rady jakiegos sweterka pod spod wlozyc), masakra jakas!

marta my komplety czapek mamy dwa - ale teraz w h&m obnizyli cene czapki, rekawiczek i polgolfu i za wszytko chyba z 25 zl wychodzi wiec taniocha. Ja jeszcze kupowalam przed przecena! to kupuj teraz tripa:D
joaszka fajne zakupy ja juz mam tez z glowy, buty kupilsmy ecco za 200 zeta, mam nadzieje ze beda cieple, ale sama nie wiem:(

reklama
a muszę jeszcze nowy kubek kupić bo ten nasz niekapek to już lekko wysłużony. Kupimy LOVI 360 . Ciekawe jak się sprawdzi, bo Zu uwielbia kubkiem rzucać...Dostaliśmy bidon ze słomką, ale ona nauczona przechylać i jak bidon przechyli to woda nie leci bo słomka nie łapie. A soki ze słomką pije ładnie, tylko kartonik ściska i picie wylewa

tweenie no w sumie fakt, jasny niepraktyczny, ale jest bardzo ładny ten komplet i po prostu bardzo mi się podoba. Zresztą moja gwiazda za dużo nie łazi po dworze samopas, dużo jeździ w wózku to i tak się nie brudzi jak te maluchy, co w wózku już nie chcą siedzieć.
Upatrzyłam sobie na przyszły rok (tj. z bieżącego sezonu) tez komplet kremowa kurtka i szare spodnie, ale może faktycznie to przemyśle, bo za rok to już raczej Gosia będzie szaleć i brudzić...

joaszka no to super, że już macie kombinezon. Na który się w końcu zdecydowaliście? bo miałaś dwa upatrzone

marta rok temu Gosia spała pod kołderką puchową, było super ciepło i się nie wykopywała, bo jak kopała, to kołderka się tylko trochę unosiła nad nóżkami, ale się nie zsuwała.
od wiosny zaczęliśmy używać śpiworki, bo Gosia jest bardziej niespokojna w nocy i dużo się obraca z boku na bok. ale jak będzie zimno, to może znowu spróbuję kołderki puchowej.

szaliki typu golf widziałam w h&m, były chyba w paski różowe dla dziewczynek i niebieskie dla chłopców

skrzat też mam wrażenie, że kombinezony są cieńkie, ale niekoniecznie musi być w tym chłodno. Jak jest porządna ocieplina, będzie cieńka a ciepła.
Mój najcieplejszy płaszcz zimowy jest właśnie lekki i miękki, a cieplejszy od tych sztywniejszych i niby grubych.
Tylko jak to poznać. W zeszłym roku miałam kombinezon Quadri foglio i miał tam jakies metki, że jest z jakies super ciepłej ociepliny. Coccodrillo nie ma takich metek, ale matki na necie opiniuja, że ciepłe

to nasze zakupy
Kombinezon dziewczęcy 1-częściowy, rozmiar 86 - Ubranka dla dzieci - sklep internetowy Smyk.com
Szalik dziewczęcy - Ubranka dla dzieci - sklep internetowy Smyk.com
czapka identyczna jak kombinezon, typu pilotka, ale nie ma jej w internetowym sklepie, więc bez foto.
tyko rękawiczek ortalionowych szukam.
Może któraś chętna na Voucher do 5-10-15 na 30 %? ważny do jutra. ja nie wykorzystam, a kropa mówi, że nie jest pewna także jakby któraś jechała na zakupy to pisać-podeślę

a swoją drogą- ja mam pecha. na allegro ten kombinezon o 50 zł taniej, no w sumie 30 bo miałam zniżkę, ale oczywiście nie ma rozmiaru...tylko 80 i 74. liczyłam, że 80 będzie ok, no ale jak pisałam...rękawy i nogawki przydługie, ale w kroku ok.
a czapeczka to 48 (obwód). a jakie wsze dzieciaczki noszą?

Ostatnia edycja:
joaszka ładny :tak: i praktyczny kolor, przez te serduszka nie bedzie widać, jak cos dziurawa brodą poleci.
Gosia ma jesienna kurtkę jasna ale w kropy i jak coś pobrudzi, to się gubi:cool2:

tak w sumie pomyślałam, że jeszcze nie taka najgorsza ta cena, a i tak go potem sprzedam, więc w może choć trochę się zwróci
generalnie byłam w kilku sklepach i nic rewelacyjnego nie mieli jeśli idzie o kombinezony. w 5-10-15 nic a nic, ani fajnego ani w rozmiarze. Cocodrillo też- jednoczęściowe takie sobie i drogie. jest jeszcze u nas taki sklep Fartlandia, i tam mają np. te cocobello, ale akurat nic fajnego, nie aż tak, żeby wydać 150 zł. ten mi się wydawał najładniejszy ze wszystkich

joaszka no mam nadzieję, że będziesz zadowolona i że mała przechodzi całą zimą. Prezentuje się fajnie, a jeszcze jak będą dodatki pod kolor, to będzie super.

mi się też kombinezony coccodriloo z tego sezonu nie za bardzo podobają, ale ja sobie obiecaam, że kupię taniej na końcowej wyprzedaży sezonowej. A w razie czego, to na przełomie sierpnia/września w sklepie internetowym wietrzyli magazyny. Niektóre kombinezony były nawet po 50 zł.

Teraz to w ogóle późno na takie zakupy, bo wszystko już przebrane. Widze po sklepach i jak buty kupowałam miesiąc temu to już były końcówki rozmiarów najładniejszych butów.

Czapkę mamy 48, jest lekko duża, lepsza chyba byłaby 46, mimo, że Goska ma obwód 47

Joaszka, a nie probowalas na allegro kupic? ja kupilam za 90 zl dwuczesciowy coccodrilo sliczny. Tam naprawde sa fajne oferty, wyjdzie na pewno taniej ni za nowy

z zakupow to kupilam Poli wczoraj wozek skladany do samochodu, w koncu Inglesinę Trip. Brązowo-bezową, czyli w moich ulubionych kolorachj:) pojechalismy do sklepu, gdzie je ogladalam i chcialam Polę przymierzyc do Trip i do swifta. Okazalo się, ze mają promocję, 10% taniej, swifta jus nie bylo, wiec wzielismy inglesinę. Za tę cenę mam taniej niz w jakimkolwiek sklepie intrenetowym plus oslonkę na nozki i folię przeciwdeszczową. Super się sklada i jest rewelacyjna. az mam ochotę ją gdzies wziąc na spacer:) (tzn gdzies na maisto, a nie po wsi, bo we wsi muszę miec wozek masywny, czyli emmaljungę)

Marta, koleżanka ma Tripa już od kilku miesięcy i jest bardzo zadowolona, dokupiła tylko jakiś uniwersalny pałąk McLarena chyba, bo bardzo jej pałąka brakowało - mały próbował wstawać z całym wózkiem :( Ale jest bardzo zadowolona.
Nef- nie zmieniłam jeszcze suwaczka:-Dma ich tyle, że przestałam liczyć i nie wiem ile ma:rofl2: a jaki macie rozmiar kombinezonu i z jakiej firmy? bo ten co ja sobie upatrzyłam jak sprawdziłam to np. rozm. 80 ma 62 cm dł od karuku. Nie wiem ile ma 86...może jak 80 będzie dobre to uda mi się na allegro potem kupić. nie wiem jaką te COOL CLUB rozmiarówkę mają...No bo akurat 86 to tego nie widziałam. A akurat taniej wyjdzie o 30 zł (nawet z przesyłką)Jeszcze luknę w innym sklepie, kiedyś był fajny Coccobello za 65 zł, bo jakaś ubiegłoroczna kolekcja, ale ja durna na spodnie pchałam i wydawał mi się za mały...

My mamy taki: komplet-zimowy-kombinezon-kurtka-spodnie-chlopiece-petit-filou-mariquita-80.jpg
Rozmiar 86, ale spodnie są akurat na długość, kurtka za to spokojnie wystarczy do końca zimy - dokupię tylko większe spodnie na wyprzedażach :)

dziewczyny, w czym śpią maluszki Wasze?
moja w spiworku z ikea, ale to taki podwojny z polarka. nie wiem, czy jej nie za zimno teraz, bo ja juz spie pod koldra. i w sumie chcialabym jakis cieplejszy spiworek, widzialyscie gdzies?

Marta, mój ma pajacyk/pidżamkę i śpiworek, mam dwa z lidla (fajne i tanie) i jeden z Nino, taki fioletowy:
NINO ŚPIWOREK 100 CM ANTYBAKTERYJNY (1930467108) - Aukcje internetowe Allegro
Ten z Nino jest dużo lepszy, fajnie się rozpina, jest odpowiednio ciepły (ani za ciepło, ani za zimno). Też się zastanawiałam, czy mu nie zimno skoro my pod kołdrą, ale M mi wytłumaczył, że jak jest otulony z przodu i z tyłu, czyli robi się jakby termos, to zupełnie inna bajka i inaczej utrzymuje się temperatura. I to chyba prawda, bo nie jest mu zimno, pocić się też nei poci :) O kołdrze nie ma mowy, odkrywa się w sekundę. Gorsze są te welurowe z Lidla (pod spodem mają bawełnę), bo mają inną ocieplinę i czasem się w nich poci. Planuję kupić jeszcze jeden z Nino, w Koszalinie kupiłam go w sklepie za 38 zł, bo ostatnia sztuka była :)

my pod kołderką;) tz. Zuzia, no i my pod swoją:-)

a kombinezon to 86 chyba będzie za duży...
To wymiary tego r 80:
- długość całkowita od karku 68 cm

- szerokość w pasie 37 cm x 2
- długość rękawa od pachy 23 cm
- długość nogawki od kroku 26 cm

Pomierzyłam i jest nawet zapas ok. 4-6 cm. także mierzę w sklepie i jak 80 będzie dobry zamawiam na allegro. o ile będzie jeszcze, bo znając mojego pecha to mi sprzed nosa ktoś zwędzi.
w tym drugim sklepie nic nie było. a jak było to też po 150 w górę. jedne fajny za 69 coccobello ale r.68...

to nasze zakupy
Kombinezon dziewczęcy 1-częściowy, rozmiar 86 - Ubranka dla dzieci - sklep internetowy Smyk.com
Szalik dziewczęcy - Ubranka dla dzieci - sklep internetowy Smyk.com
czapka identyczna jak kombinezon, typu pilotka, ale nie ma jej w internetowym sklepie, więc bez foto.
tyko rękawiczek ortalionowych szukam.
Może któraś chętna na Voucher do 5-10-15 na 30 %? ważny do jutra. ja nie wykorzystam, a kropa mówi, że nie jest pewna także jakby któraś jechała na zakupy to pisać-podeślę

a swoją drogą- ja mam pecha. na allegro ten kombinezon o 50 zł taniej, no w sumie 30 bo miałam zniżkę, ale oczywiście nie ma rozmiaru...tylko 80 i 74. liczyłam, że 80 będzie ok, no ale jak pisałam...rękawy i nogawki przydługie, ale w kroku ok.
a czapeczka to 48 (obwód). a jakie wsze dzieciaczki noszą?

Tak mi się wydawało, że ten 80 mały będzie, bo dł. nogawki 26 tylko - w naszym jest niby 33 i to na długość akurat... Cena na allegro nie powala, zwłaszcza jak doliczysz koszty przesyłki :)
Co do czapek, mamy taką z H&M CZAPKA 86 *H&M* CZAPECZKA 12-18 m-cy PROMOCJA (1920464037) - Aukcje internetowe Allegro
Są aktualnie po 10 zł (na zewnątrz fajna dzianina, od środka polarek, ładnie otula i będzie ją nosił chyba do 18-tki, bo jest bardzo rozciagliwa, prawie na mnie dobra, a u niego nie odstaje), dla dziewczynek wersja fiolet, warto zainwestować, bo za rok na pewno jeszcze będzie dobra (mamy rozmiar 86). Radek ma obwód głowy 48-49, ale dużo zależy od czapki - fasonu, rozciągliwości. Mamy też taką z Rastera:
NAJPIĘKNIEJSZE CZAPKI pingwin RASTER 46-48 (1927661153) - Aukcje internetowe Allegro
rozmiar niby 46-48, ale jest spokojnie dobra, bo rozciągliwa. Mamy też inną z Rastera, rozmiar 48-51 i jest za duża :( Trzeba mierzyć, albo kupować rozciągliwe :)

Ostatnia edycja:
kropa fajny ten nino, ale u nas odpada ze względu na zapięcia na ramionach. Olka wstaje w śpiworach i jak materiał się napnie, to się cholery odpinają :eek::eek:
joaszka specjalnie dla Ciebie :-D

Załączniki

• DSC_5505.jpg
    DSC_5505.jpg
    38,8 KB · Wyświetleń: 77
reklama
tweenie, Radek też wstaje, ale te zatrzaski są bardzo mocne i nigdy nie dał rady odpiąć, ostatnio żeby się wyplątać to jakoś ściągnął całość z ramienia, ale rozpiąć nie rozpiął :) No i one zauważ, nie są dokładnie na ramionach, tylko niżej z przodu, moze dlatego nie napina się akurat w miejscu zatrzasków :)
Ale Ola cudna!

Ostatnia edycja:
Do góry