reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zakupy dla maleństw i ich mamusiek

marta ja chyba wezmę rozmiar 24/25
gdzieś na allegro piszą, że 24/25 ma wkładkę 15 cm, a 22/23 - 13 cm.
Moja ma teraz stopę 12,5 cm. Takim małym dzieciom stopa rośnie przeciętnie 1 rozmiar (0,5 cm) na 2 m-ce. Czyli gdzieś listopad/grudzień będzie miała 13 cm. Potrzebny jest jeszcze luz na dodatkową skarpetę no i ten 1 cm na wzrost.
No i tak sobie myślę, że nasze dzieci tej zimy jeszcze więcej będą w wózku (na sankach), niż szalały po śniegu. Prawdopodobnie też nie opędzimy zimy w jednych butach ( w sensie jednego rozmiaru).

Wymyśliłam więc, że jak w grudniu się okaże, że te buty za duże, to kupię dodatkowo mniejsze. A ten większy rozmiar i tak przyda sie później.
Bo jak kupię te mniejsze i okażą się w grudniu za ciasne, to dupa...

reklama
Nef, ja też myślę o tych śniegowcach. W Warszawie podają jeden sklep, ale wiem, że kaloszki tej firmy sprzedaje np. Bartek i sporo małych niemarkowych sklepów dziecięcych. Może te zimowe też będą mieli. Co do rozmiaru, to ta druga wersja bardziej mi pasuje. Kalosze mamy 22/23 i mają sporo luzu, a Radek i tak ledwie w nich chodzi - zwyczajnie nie wyobrażam sobie, żeby były dłuższe, bo dziecko nie da rady stawiać stopy :( 25 to nosi 4-letnia córka mojej koleżanki :) Poza tym jak kupisz sporo za duże to może się okazać, że rozmiar akurat wypadnie wam latem :D Lepiej po prostu wstrzymaj się z kupnem do pierwszego śniegu i wtedy kupisz takie, które będą dobre :)

kropa dlatego mówię, że muszę przymierzyć.
Jeżeli ktoś pisze, że 22/23 ma 13 cm, to dla nas po prostu za mało na zimę. I co z tego, że rozmiar 24/25 brzmi "potężnie", jeżeli miałby okazać się dobry.

Latem miałyśmy klapeczki na basen rozm. 22, które okazały się za małe, mimo, że Gosi nosiła 20-stkę.

Nef, wiem - u nas podobnie, zdarzyły nam się sandałki 23 a potem 21 :) Chodzi mi o to, że nie ma co przesadzać z tym "luzem" w bucie, bo dodanie 1 cm na grubsza skarpetkę + 1 cm luzu "na zapas" to moim zdaniem za dużo - but jest wtedy większy o całe 2 cm od stopy. A przy stópce która ma 14 cm długości to sporo :) Kupiłam za radą sprzedawczyni Radziowi buciki na jesień o cm większe od nogi i w naszym przypadku to jest za dużo - tak koślawo Radek stawiał w tym stopy, tak zawijał do środka, ze kupiłam mniejsze, takie z ok. 0,5 cm luzu i dziecko normalnie chodzi :)

kropa-ja mialam podobnie.w jednym sklepie pani doardzila zbyt duze buty i kiedy zamowilam na necie to po prostu spadaly jej ze stopek przy chodzeniu.Wymienilam na mniejsze i jest ok.To ze dziecku stopa rosnie i lepiej kupic wieksze do mnie nie przemawia.
teraz tylko zastanawiam sie czy kozaczki kupic w tym rozmiarze co ma czy jeszcze wstrzymac sie do pazdziernika/listopada.Stopy u takiego dziecka chyba moga nieprzewidywalne byc?

hehe, kropa, u nas tak było już dwa razy. Stopa urosła o jeden rozmiar w ciągu 1-2 tyg. Dlatego mam hopla na punkcie częstego mierzenia stópki.

Niektórym dzieciom rośnie skokowo, innym niewiele ale stale, tak czy siak podobno stopa rośnie ok. 0,5 cm na 2 miesiące.
U nas ten intensywny wzrost był początkiem maja i początkiem września, więc no powiedzmy, że prawie tak jak mówią:-D

reklama
ja myślałam, żeby dziadkowie zrzucili się na sanki z pchaczem i śpiworkiem, ale zastanawiam się, czy będzie mi się chciało taki sprzęt znosić i wnosić do piwnicy...

z innych pomysłów
krzesełko i stoliczek (moją już zaczynam uczyć rysować)
klocki lego duplo
klocki drewniane
tablica typu znikopis
budzik a kuku FP (ale to już masz)

Do góry