reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zakupowo-Wyprawkowy:)

Ja też mam pościel z mamo tato i ogólnie jestem zadowolona...zastanawiam się tylko czy ta pościel to raczej nie będzie na później bo teraz to pewnie w śpiworku będzie mały spał.
Fajny ten leżaczko-fotelik...może dziadków namówię na zakup w ramach prezentu narodzinowego ;p

reklama
marta tego Ci nie powiem, bo sis kupiła go z miesiac temu, a Ola wtedy miała prawie 2 m-ce. Ale mowi, ze załuje ze nie kupiła wczesniej. Ale dziewczyny na pweno beda wiedziały i Ci napisza

Naciągnę brata - czyli wujka małego :D:-D

Dzięki, strasznie byłam ciekawa :D

Zastanawiam się jeszcze nad tym kąpaniem niemowlaka. Niektórzy mówią, że przez pierwszy miesiąc sama woda tylko z dodatkiem kilku kropel oliwki. Na temat oliwki to moja znajoma używa oliwy z oliwek naturalnej. Podobno bambino nie jest taka super a ja już taką kupiłam najwyżej zużyje na siebie :) Kupiłam też mydełko bambino bo podobno na początku tym najlepiej myć...Ja chyba dostanę bzika...będę robiła tak jak mi moja intuicja podpowiada i jakie będą reakcje dziecka...

co do kąpieli to w pierwszych tygodniach zaleca się tzw suchą, czyli najpierw namydlanie dzieciaczka na przewijaku, mycie oczek, fałdek itd. a potem na króciutko do wanienki żeby to spłukać, to tak ok. 2 tyg do miesiąca potem można już normalnie.Co do oliwki
to też raczej się jej nie zaleca profilaktycznie,bo zatyka pory u dzidzi, najlepiej dolać coś nawilżającego do wody to potem nie będziemy dzieciaczka męczyć jrszcze smarowaniem, chyba że skóra b.przesuszona to wówczas można posmarować oliwką ale raczej nie z oliwek to typowy wyrób przemysłowy bez atestów dla noworodka się nie nadaje, ale samemu można się posmarować:-D, ależ ja mądra jestem- sr - się przydaje.
ale i ja mam pytanie ;czy można dziecku zakładać po dwa body, np z krótkim a na to z długim rękawem?chodzi mi oto,że niektóre bodziaki są grubsze ale wypadałoby załóżyć coś pod spód jako bieliznę i tu rodzi się pytanie CO, żeby dzidziolkowi było komfortowo.

Fajne te leżaczki, moze się też skuszę na któryś :)

Mam pytanie do tych z Was, które już prały i prasowały pościel: czy możecie mi polecić jakąś pościel, którą Wam się dobrze i łatwo prasowało? Bo moja to porażka... Kolor i wzorek ok, ale prasowanie masakra... Samą kołderkę męczyłam chyba z godzinę, o baldachimie nawet nie wspominam... Drugi komplet pościeli i tak miałam w planie kupić, ale tym razem zrobię to z głową...

monia co do zakladania pod spód czegoś to moja mama jak poszla zobaczyc co aj nakupowałam to później przyszła i się mnie pyta a gdzie ty masz koszulki które zakłada się pod spód bo chyab nie będziesz zakładała bodziaków na gołe ciało... Tak więc informuję że dawniej zakładano pod wszystkie ubranka takie bluzeczki wiązane tylko gdzieś niedaleko szyi i myślę że pod grubsze bodziaki moża takie coś założyć a w sumie bodziak na bodziak jeśli tylko się wszystko pomieści to myślę że też można ale to tylko takie moje domysły :)

ale i ja mam pytanie ;czy można dziecku zakładać po dwa body, np z krótkim a na to z długim rękawem?chodzi mi oto,że niektóre bodziaki są grubsze ale wypadałoby załóżyć coś pod spód jako bieliznę i tu rodzi się pytanie CO, żeby dzidziolkowi było komfortowo.

Monia tez sie zastanawiałam, bo mam troche bodziakow z krotkim, a przeciez to nie bedzie juz lato. I pomyslałam, ze na body z krótkim to bede na poczatku moze kaftanik zakładała, a potem to bluzeczki. A jak body z długim załoze, to juz zupełnie nie wiem:tak: Ale wszystko od pogody bedzie zalezało, no i od tego jaka temp. bedzie w domku.
A dwa bodziaki to wydaje mi sie ze troche niewygodnie bedzie malenstwu (chyba)

Juz widze jakie gafy bedziemy strzelac z tym ubieraniem naszych malenstw, no chyba ze ktos nas poinstruuje , albo sie bedziemy uczyły na błedach...biedne malenstwa..haahaha

reklama
Do góry