reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Zakupowo-Wyprawkowy:)

reklama
Tylko zauwaz , ze w Polsce bardzo duzy procent juz mlodych ludzi ma osteoporoze, tutaj jednak ta ilosc jest mniejsza . Lekarka mi tlumaczyla , ze tutaj kiedys babcie tez zawijaly dzieci tak ciasno, i odkryto , ze ma to zwiazek z niewchlanianiem sie wit D co daje potem wyniki w postaci chorob kosci.. Dziecko musi caly czas pracowac raczkami i nozkami, a w przypadku zwiniecia nie ma takiej mozliwosci. Poza tym pod wzgledem zdrowia Polska nie stoi na najlepszym miejscu w Europie, uwazam , ze lekarze powinni sie uczyc od swoich kolegow z innych krajow. Te kapiele niemowlakow zaraz ,po porodzie, a potem kapiel kazdego dnia- przeciez to kompletna bzdura, zmywa sie dziecku bariere ochronna skory, coraz czesciej sie zdarza , ze malenstwa maja neurodermitis. Moj syn byl wykapany po 7 dniach od porodu, do tego czasu kazano mi wmasowywac w skore maz,( ktora mial na sobie) Mylam mu oczywiscie kilka razy dziennie buzie raczki i pupe. A potem , to kapiele 1-2 razy w tyg. Leczony jest tylko homeopatia nawet na zapalenie ucha, czy oskrzeli. I musze powiedziec , ze my nie wiemy co to sa antybiotyki. On ma 5 lat choruje czesto odkad chodzi do przedszkola ale nie bral nigdy antybiotykow, czy jakis powazniejszych lekow. A z tego co wiem w Polsce na kazde zapalenie oskrzeli wala antybiotyk. I tu nie chodzi o to , ze chwale Niemcy ,bo ja jestem calym sercem w Polsce ( i niedlugo zamierzam wrocic na stale) ale Polska sluzba zdrowia naprawde zostaje w tyle, ida po najmniejszej lini oporu, jak przeziebione to antybiotyk i nie mysla , ze za kilka lat bedziemy mieli najbardziej schorowane spoleczenstwo w Europie.
Uff ale sie rozpisalam, ale moze , ktoras z mam bedzie chciala sprobowac leczyc swoje malentwo naturalniej.
Jeszcze dopisze , ze na pierwszy spacer z dzieckiem wolno wyjsc juz po 4 dniach ( o ile pogoda pozwoli) po swiatlo dzienne zapobiega zoltaczce, Jesli pogoda jest nie bardzo trzeba stawiac dzidzie przy oknie , zeby mialodostep do swiatla dziennego -i mozna uniknac zoltaczki.

hm..
oczywiscie ze co kraj to obyczaj
ale to wcale nie znaczy ze nasze obyczaje względem niemowlaków są do bani:tak:
moje dzieci bardzo lubiły być w rożku
również czytałam w wielu artykułach ze tak sie dzidzia bezpiecznie czuje
poza tym nie sądzę że mycie dziecka moze mu zaszkodzić
przecież my tez kąpiemy sie codziennie a nie dwa razy w tygodniu :-)
jezeli o antybiotyki chodzi to bardzo dużo zależy od lekarza pediatry
lekarz moich dzieci jest ich przeciwnikiem
mój starszy syn ma 9 lat jeszcze ani razu żadnego antybiotyku nie miał
młodszy niestety raz sterydy ale przy ostrym zapaleniu krtani było to konieczne
a spacerki to tez nikt nie kaze przecież dwa tygodnie w domu siedziec
mój starszak w czerwcu rodzony po kilku dniach juz w wózeczku śmigał
młodszy koniec pażdziernika -zimno było już jak diabli
po tygodniu śmigalismy po brata do szkoły (ok 25 min w jedna strone)
także to chyba mama najlepiej potrafi wyczuc co jest najlepsze dla jej smyka

ja zawsze biore pod uwage wskazówki
ale i tak w koncowym efekcie polegam na sobie
narazie sie nie zawiodłam:)

Ostatnia edycja:
Saraa muszę przyznać, że do mnie stasznie trafia to co piszesz.
Nieraz jestem w....a (bo inaczej tego wyrazić się nie da) kiedy moi synowie po raz 10 dostają antybiotyk bez jakiegokolwiek antybiogramu. Doszło do tego, że boje się z nimi iść do lekarza choć niby chłop miły, znajomy i dość postępowy.
Ale antybiotyki wali, ostatnio zwyczjnie pytam czy nie da się bez anbtybiotyku to dostaje jakieś abtywirusowe.
Najchętniej zostawiała bym dzieciaki w domu i leczyła naturalnie ale tutaj jest jakiś lęk zakorzeniany przed złą ocena sytuacji przez rodzica:sorry2: i jeszcze presja rodziny... ehh
A z tymi "betami" to fakt. W Polsce też się już coś zmienia. Do Tymka w 2 dziweń po porodzie przyszła pani doktor na zwykłe badanie. Zapytałam ja jak to właściwie jest z układaniem maleństwa.
Rozebrała go z betów, rączki i nóżki wolne, nie okryty. Położyła na brzuszku i powiedziała, że tak powinien leżeć jak najwięcej. Po kilku dniach główkę podnosił:-) Pępkiem kazała się nie przejmować.

Eeeee w końcu każda z nas i tak zrobi po swojemu;-)
Taki noworodek ile w tym becie leży z 2 tygodnie??? Bo nie dłużej, potem służy to jako okrycie. Moje dzieci miały swobodę ruchu w beciku, nie zawijałam ich na bezdech:-p No i nie leżały cały dzień w beciku, toż wiem że dziecko musi się poruszać :) Co do mazi płodowej to tez słyszałam żę lepiej dłużej zostawić, i nie kąpać dziecka dzień w dzień. No ale widzisz u nas położne jeszcze starszej daty to od razu po porodzie przyjadą do domu i kąpią małe.
Teraz mam nauczkę i dopiero z tydzien po porodzie zgłoszę małe do przychodni, co by mi od razu nie przyjechała.

Ostatnia edycja:
Tylko zauwaz , ze w Polsce bardzo duzy procent juz mlodych ludzi ma osteoporoze, tutaj jednak ta ilosc jest mniejsza . Lekarka mi tlumaczyla , ze tutaj kiedys babcie tez zawijaly dzieci tak ciasno, i odkryto , ze ma to zwiazek z niewchlanianiem sie wit D co daje potem wyniki w postaci chorob kosci.. Dziecko musi caly czas pracowac raczkami i nozkami, a w przypadku zwiniecia nie ma takiej mozliwosci. Poza tym pod wzgledem zdrowia Polska nie stoi na najlepszym miejscu w Europie, uwazam , ze lekarze powinni sie uczyc od swoich kolegow z innych krajow. Te kapiele niemowlakow zaraz ,po porodzie, a potem kapiel kazdego dnia- przeciez to kompletna bzdura, zmywa sie dziecku bariere ochronna skory, coraz czesciej sie zdarza , ze malenstwa maja neurodermitis. Moj syn byl wykapany po 7 dniach od porodu, do tego czasu kazano mi wmasowywac w skore maz,( ktora mial na sobie) Mylam mu oczywiscie kilka razy dziennie buzie raczki i pupe. A potem , to kapiele 1-2 razy w tyg. Leczony jest tylko homeopatia nawet na zapalenie ucha, czy oskrzeli. I musze powiedziec , ze my nie wiemy co to sa antybiotyki. On ma 5 lat choruje czesto odkad chodzi do przedszkola ale nie bral nigdy antybiotykow, czy jakis powazniejszych lekow. A z tego co wiem w Polsce na kazde zapalenie oskrzeli wala antybiotyk. I tu nie chodzi o to , ze chwale Niemcy ,bo ja jestem calym sercem w Polsce ( i niedlugo zamierzam wrocic na stale) ale Polska sluzba zdrowia naprawde zostaje w tyle, ida po najmniejszej lini oporu, jak przeziebione to antybiotyk i nie mysla , ze za kilka lat bedziemy mieli najbardziej schorowane spoleczenstwo w Europie.
Uff ale sie rozpisalam, ale moze , ktoras z mam bedzie chciala sprobowac leczyc swoje malentwo naturalniej.
Jeszcze dopisze , ze na pierwszy spacer z dzieckiem wolno wyjsc juz po 4 dniach ( o ile pogoda pozwoli) po swiatlo dzienne zapobiega zoltaczce, Jesli pogoda jest nie bardzo trzeba stawiac dzidzie przy oknie , zeby mialodostep do swiatla dziennego -i mozna uniknac zoltaczki.

podpiuje sie nogami i rekoma )
u nas niestety czesto gesto zanim sie pomysli to faszeruje sie dziecko antybioykami non stop albo chodzi do znachorow:baffled:ze krajnosci w skrajnosc

co do kapieli, to tym razem kategorycznie sie nie zgodze by mi dzicko chwycono i jak zwierze pod kran:no: 1 dzein po porodzie- bo pielegniarce sie nie podobalo maz, niby mA BYC czyte,dla mnie bylo czyte i cudnie pachniala:tak: a nie jakos chlorowana woda:wściekła/y: nie mialam sily ani czasu sprotestowac, jakas przebrzydla pigula chwycila i umyla mi dziecko paskudna woda z kranu:baffled:zanim zdarzylam reke podniesc na znak protetu, teraz moze wywiesze tabliczke NIE DOTYKAC:-D

ja tez nie zawijalam i ani nie werandowalam, po 10 dniach wyszlam z nia na spacer w styczniu, we wrzesniu na pewno nie zamierzam werandowac, tylko po 7 danich wysc na spacerek;-)

aha i jeszcze zgroza o zgroza ale nigdy nieczego nie sterylizowalam, nadi byla dokarmiana od poczatku butelka bo mialam bardzo malo pokarmu,czasami wygotowalam smoczki przez pierwsze 3mc i tyle:-p

zero witamin podawanych , dziecko ma sie nauczyc jesc warzywa i owoce;-)

I tak trzymac dziewczyny , widze , ze kazda mama wie co dla jej dzidzi dobre. Bo kiedys przesadzano z ta sterylizacja, czy tez wolno bylo podac dziecku tylko ciepla czy letnia herbatke. Ja zawsze dawalam o temp. pokojowejczyli po prostu jak stala w kuchni bez uprzedniego podgrzewania. Slyszalam , tez ze coraz wiecej jest lekarzy ktorzy lecza homeopatia od urodzenia ( radze poszukac). Moj synek mial chronicznego wirusa rota ( trwalo to ok 6 m-cy, mial anemie , podejrzewano w Polsce bialaczke) , i nikt mu nie umial pomoc, ciagle biegunki i wymioty. Jak wrocilam po urlopie do domu moja lekarka , dala mu te magiczne kuleczki homeopatyczne Nux Vomica i Rota przeszedl po 3 dniach.
Dla mam z Wroclawia
We Wroclawiu na Kraszewskiego jest dr Jaworska podobno bardzo dobra Homeopatka

Mi bardzo podobaja sie wozki mutsy koniecznie z pompowanymi kolamiz tego co czytalam opinie to sa solidne bardzo wygodne wada jednak jest to ze zajmuja sporo miejsca i sa dosc ciezkie ja jednak tym razem chce kupic wozek z ktorym nie bede miala problemow na polskich dziurach i w lesie np.Nie mam ochoty sie szarpac jak z poprzednim wozkiem niby byl lekki zwrotny ale jakos dzieckiem w nim telepalo na nierownosciach. jak ktos mujsialby sie szarpac z wozkiem po schodach zdecydowanie nie polecam

1.jpg
4.jpg

Powiedzcie mi kobietki, ktory wózeczek lepszy? Pierwszy to oczywiście XT, drugi to XA - oba modele bardzo mi się podobają. XT jest około 150-200 zł tańszy no ale to jedno koło - tyle rożnych opini czytałam na ten temat.. jakie jest wasze zdanie?

Toshi Mutsy tez jest superaśny, no ale ta cena..

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry