reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Zakupowo-Wyprawkowy:)

Marcelka wóz to Mutsy na stelażu Urban rider- jak dla mnie rewelacja;-)
niestety sprzedałam pół roku temu-nie sądziłam ze się przyda:tak:
moge polecić go z czystym sumieniem
dawał radę wszędzie,nawet na plaży śmigał po piachu
poza tym fotelik świetnie zastapił Marcelkowi gondolke gdyż my duzo samochodem jeżdzimy
a fotelik jako chyba jedyny rozsuwany do pozycji leżącej;-)

ja bardzo lubiłam body
kafatniki były super dopóki pępuszek nie odpadł
a póżniej tylko bodziaki,pólśpiochy i pajacyki ;-)

bardzo też się sprawdził rożek
malutki lubił taki opatulony być ciasno
hm co jeszcze....
pieluszki od początku pampersy były
chociaz jako newborn lepsze były huggies
póżniej wróciliśmy do pampków

reklama
Witajcie dziewczyny. Jeśli chodzi o ubranka dla dziecka-nie kupujcie za wiele na 56, lepiej większe. Wiem to z doświadczenia bo moja Kasia urodziła sie z waga 4kg i 56cm wiec wszystkie ubranka na 56 były już małe :) Ze 2 komplety mozna miec małe ale nie więcej.Dziecko tak szybko rośnie...

Z tymi ubraniami to naprawdę różnie. Będizecie wiedziały po statnim usg jai przedział wagowy wam się szykuje.
Anja lista super
Ja tylko chciałam dodać, że z lsty wyprawkowej wiele rzeczy okarze się niepotrzebne. A inne niewymienione niezbędne.hehehe jak to w życiu bywa

dodam kilka "wynalazków" ktore mogą być fajne ale wcale nie "wymagane'
-termometr do ucha- baaardzzo pomocny, przy zwykłym można dostać szmergla
-zamiast gruszki Frida- genialna, wszystkie dziewczyny u nas na lipcówkach używają
-leżaczek- uwielbiałam ale to nie jest najzdrowsze dla dziecka, nie ma sensu kupować tych większych bo jak dziecko raczkuje to olewa ale wibracje sa super hehe
-jako alternatywa dla wanienki i stelaża dla rodziców z bolącym kręgosłupem tummy tub,
-baldachim jest ładnym ale zbędnym wydatkiem gromadzącym kurz, chyba, że dziecko śpi przy telewizorze lub oknie, za to ochraniacz powinien mieć porządne wiązania
-laktator to zbawienie, tylko nie z gruszką, ja miałam Medele fajna. Jak zamierzacie często wychodzić to koniecznie elektryczny.
-zamiast poduszki poporodowej można użyć dmuchanego kółka
-zamiast czopków może być syrop np Nurofen
- do szpitala takie małe butelki wody niegazowanej z dziubkiem, zwłaszcza jak cc to każą min 6 dziennie wypić hehe

Tyle m przychodzi do głowy ale i tak niepotrzebnie to pisze.

ja z kolei rożek kupuję nieusztywniany, miała sztywny z Miłkiem i jak przychodziło do karmienia to niewygodnie mi było, Olce kupiłam zwykły i był super i można było mocno opatuliś małą :)

ja z kolei rożek kupuję nieusztywniany, miała sztywny z Miłkiem i jak przychodziło do karmienia to niewygodnie mi było, Olce kupiłam zwykły i był super i można było mocno opatuliś małą :)

my tez zwykłego rożka używaliśmy, usztywnienie w koszu wylądowało ;-)

my tez zwykłego rożka używaliśmy, usztywnienie w koszu wylądowało ;-)

Ja tez kupilam w Polsce rozek opatuliam ciasno moje malenstwo i moja lekarka jak to zobaczyla , to mnie ochrzanila. Powiedziala mi ze dziecka nie mozna ciasno zwijac w rozku, najlepiej zostawiac w spiworku poniewaz dziecko musi miec swobode ruchu raczkami i nozkami ( musi caly czas kopac) W przeciwnym wypadku nie bedzie sie wchlaniac wit D, i grozi mu nie prwidlowy rozwoj kosci. I cos wtym jest w calych Niemczech nie ma w sklepach rozkow- poprostu nigdzie ich nie mozna kupic. Lekarze i polozne polecja za to spiworki.

A co do laktatora to kupilam elektryczny i nie przydal mi sie , uzylam go moze 1 raz.

Saraa a u nas w szpitalu opatulają ciasno dzieci, czyli co kraj to obyczaj ;)
Niektóre dzieci na początku lubią być opatulone bo to im się z brzuchem mamy kojarzy :) Ja nie mówię o zbyt ciasnym zawijaniu ale tak żeby dziecku miło było.

reklama
Saraa a u nas w szpitalu opatulają ciasno dzieci, czyli co kraj to obyczaj ;)
Niektóre dzieci na początku lubią być opatulone bo to im się z brzuchem mamy kojarzy :) Ja nie mówię o zbyt ciasnym zawijaniu ale tak żeby dziecku miło było.
.. Dziecko musi caly czas pracowac raczkami i nozkami, a w przypadku zwiniecia nie ma takiej mozliwosci. Te kapiele niemowlakow zaraz ,po porodzie, a potem kapiel kazdego dnia- przeciez to kompletna bzdura, zmywa sie dziecku bariere ochronna skory, coraz czesciej sie zdarza , ze malenstwa maja neurodermitis. Moj syn byl wykapany po 7 dniach od porodu, do tego czasu kazano mi wmasowywac w skore maz,( ktora mial na sobie) Mylam mu oczywiscie kilka razy dziennie buzie raczki i pupe. A potem , to kapiele 1-2 razy w tyg. Leczony jest tylko homeopatia nawet na zapalenie ucha, czy oskrzeli. I musze powiedziec , ze my nie wiemy co to sa antybiotyki. On ma 5 lat choruje czesto odkad chodzi do przedszkola ale nie bral nigdy antybiotykow, czy jakis powazniejszych lekow. A z tego co wiem w Polsce na kazde zapalenie oskrzeli wala antybiotyk. I tu nie chodzi o to , ze chwale Niemcy ,bo ja jestem calym sercem w Polsce ( i niedlugo zamierzam wrocic na stale) ale Polska sluzba zdrowia naprawde zostaje w tyle, ida po najmniejszej lini oporu, jak przeziebione to antybiotyk i nie mysla , ze za kilka lat bedziemy mieli najbardziej schorowane spoleczenstwo w Europie.
Uff ale sie rozpisalam, ale moze , ktoras z mam bedzie chciala sprobowac leczyc swoje malentwo naturalniej.
Jeszcze dopisze , ze na pierwszy spacer z dzieckiem wolno wyjsc juz po 4 dniach ( o ile pogoda pozwoli) po swiatlo dzienne zapobiega zoltaczce, Jesli pogoda jest nie bardzo trzeba stawiac dzidzie przy oknie , zeby mialodostep do swiatla dziennego -i mozna uniknac zoltaczki.

Ostatnia edycja:
Do góry