reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Zakupowe szaleństwo!

Jest nowe z internetu , z przewijakiem ,takim malym baldachimem i zmienia sie w male lozeczko dla takiego wiekszego smyka:tak: :tak: .dlatego wlasnie ze jest z internetu to sie zastanawiam, bo ni emoge go zobaczyc , tyle ze na zdjeciu .A wiadomo jak jest na zdjeciu.To jest jakis sklep internetowy.poszukam jeszcze . jak znajde jakis podobne w zblizonej cenie to je kupie.:tak: :tak:

Dziwczyny co do wyprawki to prubowalam znalesc jakos liste dotyczaca tych sanitarnych rzeczy potrzebnych maluchowi, ale nic nie ma. nie wiem co kupowac:confused: :confused: :confused: Wiem tylko nozyczki i szczoteczke do wlosow i pieluchy, a reszta, czy krem czy zasypke , czy oliwke ,czy raczej nie.:confused: :confused: :confused: :confused:

reklama
Miloku my na początku używaliśmy tak:

do kąpieli wlewaliśmy Oilatum i tym myliśmy noworodka
oilatum m.in. to parafina w związku z tym już niczym po kąpieli nie smarowaliśmy, czasem jak byłą potrzeba,to kremem bambino albo oilatum krem albo jakikolwiek dla noworodków

patyczkami namoczonymi w letniej wodzie myłam uszki

płatkami kosmetycznymi
myłam buźkę o ile zaistniała potrzeba
-tymi płatkami mylismy też maluszka w kąpieli,
one były większe niż te standardowe kosmetyczne
nie używałam gąbek i szmatek do mycia, bo tam zbierają się bakterie
wolałam coś jednorazowego

w razie odparzonej pupy ratował nas Bephanten - to jest super sprawa
świetny na poobgryzane sutki ratuje na poczatku karmienia, kiedy trzeba się czymś ratować z powodu popękantch brodawek ;-)
i nie trzeba wycierac przed karmienie, bo dzidzia może go zjeść i nic jej nie będzie

aaa i po każdej zmianie pieluszki nakładalimy dość dużo Sudocremu, aby niedopuścić do odparzeń

pieluszki i chusteczki do pupy, to wiadomo

kupowałam jeszcze takie jednorazowe podkłady do przewijania
czasem zdarzyło się, że dzisia lubiła zrobić siusiu w trzkcie przewijania ;-)
tu w UK są takie Huggiesa
a w polsce kupowałam w aptece takie podkłady dla chorych :eek:

czesto na listach wyprawkowchych widnieje sól fizjologincza do przemywania oczu, kiedy ropieją albo do noska jak jest katarek
nam sie ta sól nie przydała, oczka nie ropiały
a jak był katar to lepszy był sterimar - czyli sól fizj. w aerozolu

czasem warto zaopatrzyć się w medykamenty typu:
kropelki na kolki
czopki przeciw bólowe np Calpol
albo syropek p/ bólowy z paracetamolem
viburcol
- to też czopki ale homeopatyczne i nie na kazde dziecko działają
to sa takie uspokajające i łagodzące objawy ząbkowania
maść majerankowa do smarowania pod noskiem w razie kataru
podobno niektórzy używają tej maści równiez na kollki
smaruja nią brzuszek ale to chyba chodzi o masaowanie ... sama nie wiem
ta maść jest doś tłusta
spirytus do przemywalnia kikutka
i do tego jałowe gaziki jednorazowe

strzykawki 2 ml
- świetnie do podawania witaminek w kroplach
takich jak np wit d3 i cebion multi

pieluszki tetrowe
do pieluszkowania
w celu prawidłowego rozwoju stawów biodrowych zaleca się pieluszkowanie maluchów do ok pół roku
my pieluszkowalismy troszke krócej, bo mnie wkurzały te wypchane ciuszki pieluszką jednorazową i na tym tetrową :eek:
pieluszki tetrowe służyły nam jako szmatki do wycierania buziolka itp
a flanelowe podkładałam pod głowke jak maluszek sobie leżał, bo tetrowe się zwijały a flanelowe są sztywniejsze

grzebień nam się dopiero teraz zaczyna przydawać :-D
a do paznokci mamy odbcinaczki

co do karmienia to wszystko zależy na co się zdecydujemy
albo na co się zdecyduje dzidzia :-)

miloku już wszystko wiesz? ;-):cool2:

Jezu melanie dziekuje Tobie bardzo. ja jestem zielona i tak naprawde nie mialam pojecia co trzeba kupic,ale po takiej liscie juz teraz to jestem madra.:-D :-D
Spisalam sobie te rzeczy naliste i pozostaje teraz sie tylko w nie zaopatrzyc.Moze jeszcze jakeis zamienniki angileskie znalezc,ale dam rade:tak:
dzzieki mel

wiesz co?
wszytsko tu jest
i bephanten - ale uważaj bo są różne rodzaje
Ty potrzebujesz dla niemowalków i dla mam karmiących

sudocrem też tu jest

sterimar też

nie wiem jak jest z witaminkami dla maluchów...
a pieluszki tetrowe widziałam w ASDA - masz tam gdzieś koło siebie?

spirytus to nie wiem :dry:
ale tutaj każą przemywac kikutka wodą
ja jednak wezme zobie załatwie spityt z polski :szok::-D

oliwke też możesz nabyć
czasem fajnie tak wymasowac noworodka po kąpieli ;-)
ale kupuj jak najprostsze kosmetyki
bez zapachów i dodatków
takie maluszki często mają z byle powody wysypki

np maśc majerankową może Tobie ktoś przysłąć z polski w kopercie bombelkowej
my tak ostatnio zamówilismy czopki Calpol, bo tutaj podobno nie używa się czopków dla dzieci
tak nam powiedział lekarz

list szedł 4 dni
a paczka ostanio szła ponad miesiąc

Mama szykuje mi duza paczke (z wuzkiem)jakos tak poswietach wiec dopisze jeszcze pare szczegolow , tego czego tutaj nie znajde.

A asde mam zaraz pod nosem wiec poszukam.Pieluszki znalazlam w tosyrus ,ale niby tetrowe a jakies sztuczne byly. takie nie przyjemne w dotyku.
Melanie a na pierwsze noce trzeba te tetrowe pieluszki zakladac. czy mzna odrazu w malenkigo pampersa dzidzie zawinac?:-) :-) bo tak sobie mysle ze wtedy jeszce ceratke jakos trzeba.Wolalabym nie bo nie bede na bank umiala tego zawinac na takim malenstwie:baffled:

Miloku nam o tym pieluszkoaniu to powiedzieli dopiero po usg bioredek a to mielismy ok 10 tygodnia ;-)

wiesz... nie każy pieluszkuje
nawet nie wiem czy tutaj będą robić usg bioredek :eek:

te sztuczne pieluszki tetrowe to zostaw sobie na szmatki :-p

Twoja mama chyba zapłaci majątek za taka paczkę :szok:

Wiesz ze nie duzo 250 zloty za 20 kilo. wiec nie jest to taki majatek.mama wuzek nam kupila ,a my za przsylke mamy zaplacic. wiec i tak jestemy duzo do przodu.:tak: :tak:

Czyli tak na pierwsze noce nie trzeba tej tetrowej.tylko jak by to usg robili to wtedy . melanie dobrze ty tu tez w ciazy jestes bo ja bym sama nic nie wiedziala:tak: :baffled: A mama tyle co pomoc moze pomoc to wiesz dawne sposoby , bo juz jakies ponad 20 lat temu dzieci miala:tak: :tak:

mam nadzieje, ze obedzie sie bez tego pieluszkowania :baffled:

a te pierwsze pampersy maja otwor na pepuszek zrobione? sa do tego dostosowane?

ja sie zastanawiam kiedy ja to wszystko ogarne i bede wiedziala, co do czego i kiedy uzyc...tyle tego :laugh2:

np. mam juz sudocrem i slyszalam o nim dwie opinie
pierwsza, ze on sam w sobie jest bardzo silny i zeby na codzien stosowac na pupe cos delikatniejszego, a przy oparzeniach sudocrem
druga, zeby sudocrem codziennie a przy ostrzejszych sprawach cos innego :dry:

Ja tez juz mam sudokrem bo sama urzywam.

Ale mis ie wydawalo ze on bardziej na wysuszanie bo ja sibie krostki tym smaruje na noc i potem tylko skorke zdrapuje bo tak sysusza. a moze dla dzieci jakis inny sudokrem sie kupuje.
mojego meza mama jego mala siostre caly czas sudokremem smarowala i podobno dziala. ciesze sie ze chociaz ona jakies 6 lat temu sie na dzici napatrzyl bo ja zielona:tak: :tak: :tak:

Zaczyna mnie to przrazac :szok: :szok: :szok: :szok: :szok: Tez nie moge tego ogarnac :szok:

reklama
mam nadzieje, ze obedzie sie bez tego pieluszkowania :baffled:

a te pierwsze pampersy maja otwor na pepuszek zrobione? sa do tego dostosowane?

ja sie zastanawiam kiedy ja to wszystko ogarne i bede wiedziala, co do czego i kiedy uzyc...tyle tego :laugh2:

np. mam juz sudocrem i slyszalam o nim dwie opinie
pierwsza, ze on sam w sobie jest bardzo silny i zeby na codzien stosowac na pupe cos delikatniejszego, a przy oparzeniach sudocrem
druga, zeby sudocrem codziennie a przy ostrzejszych sprawach cos innego :dry:

eeee nie jest silny
to jest mieszanka pudru i kremu

używalismy na poczatku pampersów i one miały takie wycięcie na pępuszek
a jak to nie wystarczy to można wywijac pieluszkę tak aby nie obcierała kikutka :tak:

Do góry