reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupowe szaleństwo!

Jest nowe z internetu , z przewijakiem ,takim malym baldachimem i zmienia sie w male lozeczko dla takiego wiekszego smyka:tak: :tak: .dlatego wlasnie ze jest z internetu to sie zastanawiam, bo ni emoge go zobaczyc , tyle ze na zdjeciu .A wiadomo jak jest na zdjeciu.To jest jakis sklep internetowy.poszukam jeszcze . jak znajde jakis podobne w zblizonej cenie to je kupie.:tak: :tak:

Dziwczyny co do wyprawki to prubowalam znalesc jakos liste dotyczaca tych sanitarnych rzeczy potrzebnych maluchowi, ale nic nie ma. nie wiem co kupowac:confused: :confused: :confused: Wiem tylko nozyczki i szczoteczke do wlosow i pieluchy, a reszta, czy krem czy zasypke , czy oliwke ,czy raczej nie.:confused: :confused: :confused: :confused:

reklama
Miloku my na początku używaliśmy tak:

do kąpieli wlewaliśmy Oilatum i tym myliśmy noworodka
oilatum m.in. to parafina w związku z tym już niczym po kąpieli nie smarowaliśmy, czasem jak byłą potrzeba,to kremem bambino albo oilatum krem albo jakikolwiek dla noworodków

patyczkami namoczonymi w letniej wodzie myłam uszki

płatkami kosmetycznymi
myłam buźkę o ile zaistniała potrzeba
-tymi płatkami mylismy też maluszka w kąpieli,
one były większe niż te standardowe kosmetyczne
nie używałam gąbek i szmatek do mycia, bo tam zbierają się bakterie
wolałam coś jednorazowego

w razie odparzonej pupy ratował nas Bephanten - to jest super sprawa
świetny na poobgryzane sutki ratuje na poczatku karmienia, kiedy trzeba się czymś ratować z powodu popękantch brodawek ;-)
i nie trzeba wycierac przed karmienie, bo dzidzia może go zjeść i nic jej nie będzie

aaa i po każdej zmianie pieluszki nakładalimy dość dużo Sudocremu, aby niedopuścić do odparzeń

pieluszki i chusteczki do pupy, to wiadomo

kupowałam jeszcze takie jednorazowe podkłady do przewijania
czasem zdarzyło się, że dzisia lubiła zrobić siusiu w trzkcie przewijania ;-)
tu w UK są takie Huggiesa
a w polsce kupowałam w aptece takie podkłady dla chorych :eek:

czesto na listach wyprawkowchych widnieje sól fizjologincza do przemywania oczu, kiedy ropieją albo do noska jak jest katarek
nam sie ta sól nie przydała, oczka nie ropiały
a jak był katar to lepszy był sterimar - czyli sól fizj. w aerozolu

czasem warto zaopatrzyć się w medykamenty typu:
kropelki na kolki
czopki przeciw bólowe np Calpol
albo syropek p/ bólowy z paracetamolem
viburcol
- to też czopki ale homeopatyczne i nie na kazde dziecko działają
to sa takie uspokajające i łagodzące objawy ząbkowania
maść majerankowa do smarowania pod noskiem w razie kataru
podobno niektórzy używają tej maści równiez na kollki
smaruja nią brzuszek ale to chyba chodzi o masaowanie ... sama nie wiem
ta maść jest doś tłusta
spirytus do przemywalnia kikutka
i do tego jałowe gaziki jednorazowe

strzykawki 2 ml
- świetnie do podawania witaminek w kroplach
takich jak np wit d3 i cebion multi

pieluszki tetrowe
do pieluszkowania
w celu prawidłowego rozwoju stawów biodrowych zaleca się pieluszkowanie maluchów do ok pół roku
my pieluszkowalismy troszke krócej, bo mnie wkurzały te wypchane ciuszki pieluszką jednorazową i na tym tetrową :eek:
pieluszki tetrowe służyły nam jako szmatki do wycierania buziolka itp
a flanelowe podkładałam pod głowke jak maluszek sobie leżał, bo tetrowe się zwijały a flanelowe są sztywniejsze

grzebień nam się dopiero teraz zaczyna przydawać :-D
a do paznokci mamy odbcinaczki

co do karmienia to wszystko zależy na co się zdecydujemy
albo na co się zdecyduje dzidzia :-)

miloku już wszystko wiesz? ;-):cool2:

Jezu melanie dziekuje Tobie bardzo. ja jestem zielona i tak naprawde nie mialam pojecia co trzeba kupic,ale po takiej liscie juz teraz to jestem madra.:-D :-D
Spisalam sobie te rzeczy naliste i pozostaje teraz sie tylko w nie zaopatrzyc.Moze jeszcze jakeis zamienniki angileskie znalezc,ale dam rade:tak:
dzzieki mel

wiesz co?
wszytsko tu jest
i bephanten - ale uważaj bo są różne rodzaje
Ty potrzebujesz dla niemowalków i dla mam karmiących

sudocrem też tu jest

sterimar też

nie wiem jak jest z witaminkami dla maluchów...
a pieluszki tetrowe widziałam w ASDA - masz tam gdzieś koło siebie?

spirytus to nie wiem :dry:
ale tutaj każą przemywac kikutka wodą
ja jednak wezme zobie załatwie spityt z polski :szok::-D

oliwke też możesz nabyć
czasem fajnie tak wymasowac noworodka po kąpieli ;-)
ale kupuj jak najprostsze kosmetyki
bez zapachów i dodatków
takie maluszki często mają z byle powody wysypki

np maśc majerankową może Tobie ktoś przysłąć z polski w kopercie bombelkowej
my tak ostatnio zamówilismy czopki Calpol, bo tutaj podobno nie używa się czopków dla dzieci
tak nam powiedział lekarz

list szedł 4 dni
a paczka ostanio szła ponad miesiąc

Mama szykuje mi duza paczke (z wuzkiem)jakos tak poswietach wiec dopisze jeszcze pare szczegolow , tego czego tutaj nie znajde.

A asde mam zaraz pod nosem wiec poszukam.Pieluszki znalazlam w tosyrus ,ale niby tetrowe a jakies sztuczne byly. takie nie przyjemne w dotyku.
Melanie a na pierwsze noce trzeba te tetrowe pieluszki zakladac. czy mzna odrazu w malenkigo pampersa dzidzie zawinac?:-) :-) bo tak sobie mysle ze wtedy jeszce ceratke jakos trzeba.Wolalabym nie bo nie bede na bank umiala tego zawinac na takim malenstwie:baffled:

Miloku nam o tym pieluszkoaniu to powiedzieli dopiero po usg bioredek a to mielismy ok 10 tygodnia ;-)

wiesz... nie każy pieluszkuje
nawet nie wiem czy tutaj będą robić usg bioredek :eek:

te sztuczne pieluszki tetrowe to zostaw sobie na szmatki :-p

Twoja mama chyba zapłaci majątek za taka paczkę :szok:

Wiesz ze nie duzo 250 zloty za 20 kilo. wiec nie jest to taki majatek.mama wuzek nam kupila ,a my za przsylke mamy zaplacic. wiec i tak jestemy duzo do przodu.:tak: :tak:

Czyli tak na pierwsze noce nie trzeba tej tetrowej.tylko jak by to usg robili to wtedy . melanie dobrze ty tu tez w ciazy jestes bo ja bym sama nic nie wiedziala:tak: :baffled: A mama tyle co pomoc moze pomoc to wiesz dawne sposoby , bo juz jakies ponad 20 lat temu dzieci miala:tak: :tak:

mam nadzieje, ze obedzie sie bez tego pieluszkowania :baffled:

a te pierwsze pampersy maja otwor na pepuszek zrobione? sa do tego dostosowane?

ja sie zastanawiam kiedy ja to wszystko ogarne i bede wiedziala, co do czego i kiedy uzyc...tyle tego :laugh2:

np. mam juz sudocrem i slyszalam o nim dwie opinie
pierwsza, ze on sam w sobie jest bardzo silny i zeby na codzien stosowac na pupe cos delikatniejszego, a przy oparzeniach sudocrem
druga, zeby sudocrem codziennie a przy ostrzejszych sprawach cos innego :dry:

Ja tez juz mam sudokrem bo sama urzywam.

Ale mis ie wydawalo ze on bardziej na wysuszanie bo ja sibie krostki tym smaruje na noc i potem tylko skorke zdrapuje bo tak sysusza. a moze dla dzieci jakis inny sudokrem sie kupuje.
mojego meza mama jego mala siostre caly czas sudokremem smarowala i podobno dziala. ciesze sie ze chociaz ona jakies 6 lat temu sie na dzici napatrzyl bo ja zielona:tak: :tak: :tak:

Zaczyna mnie to przrazac :szok: :szok: :szok: :szok: :szok: Tez nie moge tego ogarnac :szok:

reklama
mam nadzieje, ze obedzie sie bez tego pieluszkowania :baffled:

a te pierwsze pampersy maja otwor na pepuszek zrobione? sa do tego dostosowane?

ja sie zastanawiam kiedy ja to wszystko ogarne i bede wiedziala, co do czego i kiedy uzyc...tyle tego :laugh2:

np. mam juz sudocrem i slyszalam o nim dwie opinie
pierwsza, ze on sam w sobie jest bardzo silny i zeby na codzien stosowac na pupe cos delikatniejszego, a przy oparzeniach sudocrem
druga, zeby sudocrem codziennie a przy ostrzejszych sprawach cos innego :dry:

eeee nie jest silny
to jest mieszanka pudru i kremu

używalismy na poczatku pampersów i one miały takie wycięcie na pępuszek
a jak to nie wystarczy to można wywijac pieluszkę tak aby nie obcierała kikutka :tak:

Do góry