reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zakupki dla mamy i dla dzidziusia:-) + lista prezentów

strasznie sie cenia za te chusty :dry: niektore nawet ponad 30funtow.
Mi sie one bardzo podobaja, ale czy dla nas w zimie beda praktyczne? no bo przeciez po domku nie bedziemy chodzic z dzidzia w chuscie ciagle?

Ja właśnie dlatego nie kupiłam tej chusty przy Zuzce (urodziła się pod koniec września) no i teraz też raczej się nie zdecyduję bo jakos nie przekonuje mnie noszenie dziecka pod kurtką pewnie gdybym urodziła wisną to bym sobie coś takiego sprawiła
po domu chyba bym w tym dziecka nie nosiła przecież takie dziecko prawie cały czas sobie leży od czasu do czasu trzeba przebrać nakarmić przytulić nie uważam że dziecko musi być cały czas noszone zwłaszcza że to może się różnie skończyć moja kuzynka odwiedziła mnie w tamtym roku ze swoim chyba 2-3 miesięcznym sykiem i miała wlasnie tą chustę nosiła go cały czas jak pojechali okazało się że zapomnieli tej chusty i była awaria w pierwszym lepszym sklepie kupowali nową bo nie było czasu żeby odesłać bo dziecko tak plakało

reklama
I poważnie zastanawiam się nad leżaczkiem-bujaczkiem. Mogłabym Kropeczkę miec wtedy zawsze na oku. Co prawda kupiłam już fotelik, a od babci maleństwo dostanie pałąk z zabawkami na wózek i fotelik więc mogę go w domu również używać, ale... sama już nie wiem. Te leżaczki trochę drogie :-(
może kup uzywany, bo to naprawdę super sprawa. ja mam taki zwykły LEŻACZEK BUJACZEK+WIBRACJE I ZABAWKI FISHER-PRICE (722942676) - Aukcje internetowe Allegro i super się sprawdził. Może ktos mi sprezentuje coś lepszego tym razem ;-)b tamten tez dostałam

na ostatnich zajęciach w szkole rodzenia facet opowiadał nam właśnie o plusach i munusach takich mat i leżaczków. i powiedział, że jak najbardziej są ok, bo dbają o rozwój dzieciaczka, tylko należy kupować z atestami i solidnych firm. i aby unikać kolorów rażących bo to dzidziusia męczy a nie rozwija....;-)

ja myśle,z ę właśnie w domu przyjdzie mi nosić. Obawiam się, ze starszy syn może mi nie dać posiedziec z maluszkiem cyz go nakarmić, bo wiecznie coś będzie chciał.

No w Twoim przypadku predzej sie przyda ;-) tymbardziej ze chlopcy to sa wogole zazdrosni o mamusie :-)

Ja z chustą wstrzymuję się do wiosny. Mylę, że na początku w domu dam radę bez niej, a jak zaczną się częste spacerki bez płaszczy i puchowych kurtek to wtedy się zastanowię :-)
Teraz szukam łóżeczka. Już tylko to na razie mi zostało z najpilniejszych rzeczy.

I poważnie zastanawiam się nad leżaczkiem-bujaczkiem. Mogłabym Kropeczkę miec wtedy zawsze na oku. Co prawda kupiłam już fotelik, a od babci maleństwo dostanie pałąk z zabawkami na wózek i fotelik więc mogę go w domu również używać, ale... sama już nie wiem. Te leżaczki trochę drogie :-(

Ja bym kupila uzywany :-) jest tyle ladnych lezaczkow uzywanych w dobrym stanie. Ja tez mam uzywany i jestem jak narazie bardzooooo zadowolona :tak:

No i poszlo pierwsze pransko!!!! :-D Narazie wsadzilam tylko body i 3/4 spiochow i pralka PELNA! a gdzie tam jeszcze! bluzy, reszta szpichow, spodenki, koszulki, kombinezonik hehe a suszyc musze w domku bo na zewnatrz 13 stopni i leje!

dziewczyny, jakie kupowalyscie posciele? Chodzi mi dokladnie o poszewke na kolderke? Nie mam poki co kolderki, ale dla takiego maluszka to powinnam kupic 90x120cm, czy 100x135cm? Chyba ta mniejsza,co?

dziewczyny, jakie kupowalyscie posciele? Chodzi mi dokladnie o poszewke na kolderke? Nie mam poki co kolderki, ale dla takiego maluszka to powinnam kupic 90x120cm, czy 100x135cm? Chyba ta mniejsza,co?
mniejsza wystarczy, bo i tak złożona na pół zajmie prawie całe łóżeczko.

Helenko bede pisac tak - min. po 5 szt. ciuszkow sobie liczylam, bo nie wiem czy nadarze z suszeniem zima ciezko :( [chodzi mi o body z krótkim rękawkiem, body z długim rekawkiem, pajacyki, śpioszki, kaftaniki (te tylko w rozmiarze 56-62), skarpetki mam rozdzial na bawelniane i frotki (ale te podobno dla nas na razie nie potrzebne bo bedzie chodzic w pajacach i spiochach bo zima) - ten caly zestaw oprocz skarpetek czyli po 5 z kazdego rozmiaru staram sie miec tj. 62, 68, a 56 mozna miej bo nie wiem czy bobas wejdzie jezeli bedzie duzy)]
czapeczki 2 grubsze i 2 ciensze [cienczych mam wiecej juz z 20 bo od rodzinki uzywane, ale wg mnie aby nie prac non stop itp. 4 powinny byc dla wygody mamy)
cieplejsze spiochy tu tez dalabym po 5 z kazdego rozmiaru
cieplejsze kaftaniki - wg mnie nie potrzebne bo kaftanikow chyba glownie uzywasz jak jest kikutek z pepucha jeszcze potem sie przechodzi na koszulki
kombinezony 2 - mam juz 4 o zgrozo, ale tez dlatego ze od rodzinki, ale wg mnie 1 zimowy to mus + jeden wiosenny :) ja juz wole teraz troche pogromadzic bo potem wg mnie ziezko do sklepu bedzie sie wyrwac a i tez nie wiadomo jaka zima bedzie
sweterki 3 - na razie brak u mnie i nie bede na razie kupowac
rajstopki brak, ale mam dwie pary spodenek takich cieplejszych tzw polspiochow...
ja wliczam ciuszki uzywane do mojej liosty bo potem bobas nie wychodzi tego :)
co do nowosci to musze kupic nowe pizamki takie w ktorych bedzie maluch spac ale tez po 5 z kazdego rozmiaru
mam jeszcze lapki niedrabki 3 pary

musze sie zastanowic co jeszcze - reczniczek do kapieli mam dwa mniejsze i jeden wiekszy, myjka do kapieli, kocyk

a teraz higiena:
krem na odparzenia - mam sudocrem (ale bede raz na noc stosowac) + zwykly linomagu lub ziajki tak w ciagu dnia,
oliwka i puder - choc podobno od pudru sie odchodzi
waciki+pałeczki do uszu (mam jeszcze waciki do pepuszka ze spirytusem)
chusteczki do pupci
cos do kąpieli - mam oilatum
spirytus do pępka - 70%
szczoteczka do włośów miękka
obcinacz do paznokci
aspirator do noska + WKLADY
pampersy - na razie mam 2 paczki bella happy z wycieciem na pepek
pieluszki tetrowe i flanelowe - tetrowych 10 szt, flanelowych 3
termometry w tym do wody
do tego bym dodala podklady w duzej ilosci to musze nadrobic bo mam braki (na przewijak, pod przescieradlo)
do tego krem na kazda pogode na wyjscia

na razie kupilam proszek z plynem jelpa, potem przejde na samego jelpa + ich plyn, a potem na normalne ale to jak juz bobas bedzie duzo wiekszy

smoczki mam 4 bo pakowane po dwa sie bardziej oplaca, a jeden zestaw to podobno za malo bo zdarzaja sie awarie typu smoczek za szafa a nikogo oprocz mamy i bobasa nie ma a uspokoic trzeba, do tego mam sznureczek do smoczka na spacery
wg mnie te antykolkowe to tylko haslo reklamowe, mam zwykle z aventu - wystarszy na poczatek tzw zestaw podstawowy po 2 butelki + smoczki, do tego szczotka do mycia,

jakby cos to jeszcze dopisze, a w razie pytan sluze odpowiedziami :tak:

Tez sie zastanawiałam nad lezaczkiem-bujaczkiem. Czy wystarczy w foteliku pobujac w razie czego i juz, ale na forum regionalnym pytalam laski i mowily ze przydawal im sie bujaczek. Ale osobiście wole kupic ten nieco drozszy ale do 18 kg, bo ten jest tylko do 9 i kolezanki synek ma 5 miesiecy i juz tyle wazy wiec za dlugo z niego nie pokozystala

reklama
ja też miałam kupować ten do 18 kg ale na razie się rozmyśliłam, zobacze później czy będzie potrzebny.
Mam pytanie gdzie kupujecie spirytus 70 % bo z tego co wiem to w aptece wody utlenionej nie chcieli sprzedać o większym stężeniu bez recepty?? chyba że już nie ma z tym problenmu??

Do góry