reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zakupki dla mamy i dla dzidziusia:-) + lista prezentów

reklama
no ale tymi gazikami wystarczy przemywac pepek czy jeszcze moczyc trzeba?
pamietam ze moja siostra tym fioletowym tylko przemywala zadnym spirytusem
fioletem już się nie przemywa.. wystarczy spirytusem albo wacikami, ale nimi ciężko dokładnie więc i tak pasowałoby mieć spirytus żeby zamczyć wacik do uszu i dokładnie dotrzeć wszędzie, tak mi się wydaje. Te waciki nasączone to są w każdej aptece, bo używałam ich kiedyś do przemywania ran.

co do wyjścia maluszka to proponuje
kaftanik, śpiochy, bluzeczke, albo body i pajaca. Jak kto woli. Do tego jeszcze skarpetki bo wiem że dzieci marzną w nóżki i ja zawsze zkładałam najpier skarpetki a później pajaca. Kombinezon z jakimiś bucikami miękkimi i rękawiczkami bo łatwiej zapiąć w foteliku. pieluszkę tetrową, czapeczkę grubszą na wyjście i kocyk do przykrycia. tpo chyba tyle :))

katarzyna 1983 bardzo dziekuje za wiadomośc, napewno z niej skorzystam i dopisze kilka rzeczy o których zapomniałam np. termometr i śliniaki... jeszcze raz bardzo dziekuje...

mam jeszcze pytanko w sprawie tych niedrapek czy bedziecie zakładac je dzieciaczka od razu i beda w tym przez cały dzien czy jak.... sory moze to głupie pytanie ale nie mam pojecia....

ja niedrapek używałam tylko w szpitalu bo nie można obcinać paznokci ze względu na ryzyko zakażenia jeżeli znajdziecie to lepiej kupić takie z tasiemką bo dzidzia macha rączkami i je zrzuca po powrocie do domu można juz obciąć paznokcie i nie trzeba zakładać rękawiczek

a drogi taki pokoj?
U nas w szpitalu za pokoj komercyjny do porodu trezba zapłacic 150zł, za porod w wodzie 200zł,a za sale osobna po porodzie 200zł.
Oczywiscie pod warunkiem ze sala bedzie wolna, bo jak sie trafi duzo rodzacycg, to trudno. Takze my sie nastawiamy na dodatkowe 350zł, bo chciałabym miec osobna sale do porodu i po.

ja niedrapek używałam tylko w szpitalu bo nie można obcinać paznokci ze względu na ryzyko zakażenia jeżeli znajdziecie to lepiej kupić takie z tasiemką bo dzidzia macha rączkami i je zrzuca po powrocie do domu można juz obciąć paznokcie i nie trzeba zakładać rękawiczek

dzięki wielkie czyli w domu tylko w przypadku gdyby dziecko miało dłuższe paznokcie....choc w sumie jak bedzie miało dłuższe to sie je odetnie :-)
ja mam jedne niedrapki dostałam od kolezanki i one własnie maja gumeczke, wiec moze dokupie jeszcze jedne??...

O rany! Prawie sie spakowałam! Upociłam sie strasnzie. Jeszcze trochę rzeczy musze włożyć. Ale to takie co na razie używam typu aparat albo klapki. Mam nadzieję, ze nei zapomnę. Choć na aparrat w mojej torbie to już zupełnie nie ma miejsca. Bo u mnie niestety trzeba mieć wszystko oprócz plynu do kąpieli :sorry: i tak dobrze, ze nie trzeba ze swoją pościela przyjeżdżać.

ja widzialam gdzies takie saszetki pakowane oddzielnie z gazikami nasaczonymi wlasnie spirytusem bodajze zaraz poszukam w necie i sie zastanawiam czy to mi wystarczy?
Leko, saszetek, 100 szt - Apteka internetowa dbam o zdrowie

a i jeszcze pytanie bo zastanawiam sie co sopakowac dla dziecka do torby ... chyba wezme wiecej i pielegniarka wezmie juz co bedzie chciala
moim zdaniem ttrzeba kkupić spirytus, bo takim gazikiem dokładnie nie obmyjesz głęboko tak jak nasączonym patyczkiem. Ja biorę je do szpitala, bo moja torba już bez spirytusu pęka w szwach. Ale w domu będę uzywała tylko spirytusu

A na wyjście naszykowałam tak: body z krótkim rękawkiem, skarpeteczki, welurowy ciepły pajacyk, ciepła welurowa czapeczka, kombinezonik (z rękawiczkami, zaszytymi nogawkami i kapturkiem), kocyk ciepły, kremik "na każdą pogodę" nivea do buźki i fotelik.

a ja tak sformułowalam pytanie ze sama siebie nie rozumiem hehe chodziło mi o ubranko na wyjscie bo tak o to do szpitala tylko pampersy i chusteczki oczywiscie wezme smoczek bo slyszalam ze sa przypadki ze pielegniarki biora smoczki od butelek i zapychaja szmata jakas i w ten sposob maja smoczki ...paranoja ...
mojej kolezankid ziecko mialao żółtaczkę i pielęgniarka nie chciała wziąć na "solarkę" bez smoczka, a ona nie miaąl to wzięła rękawiczkę chirurgiczną, wypchala ligniną i wepchnęła dzieciakowi :eek:

a drogi taki pokoj?
u nas 400 zł za cały pobyt ale to sala 2-osobowa, a w Warszawie 250zł za dobę za 1-os.

mam jeszcze pytanko w sprawie tych niedrapek czy bedziecie zakładac je dzieciaczka od razu i beda w tym przez cały dzien czy jak.... sory moze to głupie pytanie ale nie mam pojecia....
od razu. Kuba urodził sie ze sttrasznie długimi pazurkami - ok 2 cm - normalnie pod palec miał zawinięte, bo one są takie mięciutkie.I właśnie dlatego, ze takie mięciutkie nie wolno ich obcinać przez tydzień. A może się nimi zadrapać. no i po pierwszych karmieniach piersi są strasznie wrażliwe i takie pazurki to istny horror. Ale jeśli Michaś urodzi się z normalnymi pazurkami to nie będę zakładać - ale wątpię, chyba wszystkie maluchy mają długie pazurki.

Kilolek, trochę się zmartwiłam tym co napisałaś o smoczku w szpitalu. My nie chcemy dziecku w ogóle smoka dawać i mam nadzieje, że w szpitalu nikt nie będzie mnie zmuszał do tego! Inaczej będę krzyczała :))))
Kurcze - ja jeszcze nie myśle w ogóle o pakowaniu się. Obcnie czekam na komodę i łóżeczko. Pisałam wam, że kupiła na allegro i facet dziś do mnie dzwoni, że on nie wie jak to wysłać bo trochę to ciężkie, a tak na prawdę to co mnie to obchodzi, mógł napisać w licytacji, że odbiór tylko osobisty, a on dodał jeszcze, że dystawa 50 zł. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Podziwiam was, że tak dużo już macie pokupowane i przygotowane.

reklama
Koszulka niemowlęca z niedrapkami 100%bawełna wp (727547338) - Aukcje internetowe Allegro
Ja kupilam zamiast samych niedrapek, takie kaftaniki z niedrapkami. Nie spadna i mozna je odwinac. Nie u tego gościa ale bardzo podobne. Nie wiem tylko czy dokupic do szpitala seme nidrapki czy te wziac, ale z tego co wiem, to do szpitala jaksie wezmie ubranka dla dzidzi, to on nie wracaja.

ja wlasnei wezme spioszki z takim zakonczeniem to nie potrzebne mi beda niedrapki :)

Do góry