reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zakupki dla mamy i dla dzidziusia:-) + lista prezentów

ja też miałam kupować ten do 18 kg ale na razie się rozmyśliłam, zobacze później czy będzie potrzebny.
Mam pytanie gdzie kupujecie spirytus 70 % bo z tego co wiem to w aptece wody utlenionej nie chcieli sprzedać o większym stężeniu bez recepty?? chyba że już nie ma z tym problenmu??
spirytus trzeba kupić w monopolowym :-) 90% i rozrobić z przegotowaną woda. Wydaje mi się, ze to było tak - 3 miarki spirytusu i 1 miarka wody. W aptece są gaziki nasączane spirytusem 70%.

reklama
ja widzialam gdzies takie saszetki pakowane oddzielnie z gazikami nasaczonymi wlasnie spirytusem bodajze zaraz poszukam w necie i sie zastanawiam czy to mi wystarczy?
Leko, saszetek, 100 szt - Apteka internetowa dbam o zdrowie

a i jeszcze pytanie bo zastanawiam sie co sopakowac dla dziecka do torby ... chyba wezme wiecej i pielegniarka wezmie juz co bedzie chciala

ja widzialam gdzies takie saszetki pakowane oddzielnie z gazikami nasaczonymi wlasnie spirytusem bodajze zaraz poszukam w necie i sie zastanawiam czy to mi wystarczy?

a i jeszcze pytanie bo zastanawiam sie co sopakowac dla dziecka do torby ... chyba wezme wiecej i pielegniarka wezmie juz co bedzie chciala
ja nie pomogę bo u mnie w szpitalu potrzeba tylko smoczek, chusteczki do pupy i pampersy, a w razie czego butelkę do karmienia i tyle.

ja nie pomogę bo u mnie w szpitalu potrzeba tylko smoczek, chusteczki do pupy i pampersy, a w razie czego butelkę do karmienia i tyle.

a ja tak sformułowalam pytanie ze sama siebie nie rozumiem hehe chodziło mi o ubranko na wyjscie bo tak o to do szpitala tylko pampersy i chusteczki oczywiscie wezme smoczek bo slyszalam ze sa przypadki ze pielegniarki biora smoczki od butelek i zapychaja szmata jakas i w ten sposob maja smoczki ...paranoja ...

Kasiula wlasnie takie mamy :)
co do torby dla malucha - my mamy tylko 5-6 szt. pampersow zabrac i chusteczki do pupy - dodatkowo biore smoczek ;-)... a o torbie na wyjscie jeszcze nie mysle :| pewnie bedzie spiworek, cieply pajacyk, kaftanik, czapeczka, kocyk, pielucha tetrowa i chyba powinno starczyc...

Kasiula wlasnie takie mamy :)
co do torby dla malucha - my mamy tylko 5-6 szt. pampersow zabrac i chusteczki do pupy - dodatkowo biore smoczek ;-)... a o torbie na wyjscie jeszcze nie mysle :| pewnie bedzie spiworek, cieply pajacyk, kaftanik, czapeczka, kocyk, pielucha tetrowa i chyba powinno starczyc...

no ale tymi gazikami wystarczy przemywac pepek czy jeszcze moczyc trzeba?
pamietam ze moja siostra tym fioletowym tylko przemywala zadnym spirytusem

Ja tez nie pomoge w sprawie pakowania maluszka do szpitala,bo potrzebuje tylko niedrapki i skarpetki. Chociaz podobno wygodnie jest wziac pare pieluch czy husteczek, zeby miec pod reka w razie gdyby polozna sie opozniala z przyniesieniem nowej.

no ale tymi gazikami wystarczy przemywac pepek czy jeszcze moczyc trzeba?
pamietam ze moja siostra tym fioletowym tylko przemywala zadnym spirytusem

Kasiula tak w szczegolach Ci nie powiem :( niestety bo mama bede pierwszy raz ale wiem ze pepucha trzeba ostro traktowac... tzn nie bac sie... waciki sa do pepka jak sie czlek boi... a ja na pewno w pierwszych dniach bede panikowac.. potem mozna przejsc na zwykly 70% spirytus.. ale w doz czytalam o zastosowaniu tych wacikow wiec one sie przydaja w wielu innych sprawach potem nie tylko do pepucha... wiec kupilam :)

reklama
Za to dostalismy krotkie listy co dla siebie zabrac:
- kartę ciąży, wynik grupy krwi, ksiazeczkę RUM, legitymacje ubezpieczeniową, dowód osobisty
-szlafrok, kapcie, klapki pod prysznic, koszula głęboko rozpinaną, przybory toaletowe, ręcznik, skarpetki
-stanik laktacyjny, majtki jednorazowe(trzy pary) wkladki laktacyjne
-płyn do higieny intymnej z neutralnym ph, bądź szare mydło ( można wziąć tantum rosa lub kore dębu, ale to powiedziała nieofucjalnie)
-woda niegazowana do picia (wygodnie mała butelka z dziubkiem), czekolada gorzka oczywiście, jakiś banan, chrupkie pieczywo czy jogurt

Dla tatusiow
-ochraniacze na obuwie i fartuch ochronny (5zł do automatu)
-aparat fotograficzny :)
-opłata za pokoj komercyjny jeśli sie wybiera takowy

Do góry