reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zakupki dla mamy i dla dzidziusia:-) + lista prezentów

super naklejki:-)a zrobisz zdjecie pomalowanego pokoiku bo ciekawi mnie to jak to wyglada:-)sama malowalas??
właściwi nie sama. Zrobiłam szkic na ścianie. Mój mąz z tatą pomalowali największe powierzchnie, a ja wykończyłam (niezbyt dokładnie to zrobili jak to faceci) no i wymalowałam łaczenia kolorów, bo nponiewaz nei jest to prosta linia musiała robić to małym pędzelkiem do malowania obrazów. Jak tylko trochę ogarnę i znajdę kabel do aparatu to zrobie fotki.
Powiedzcie mi drogie mamy, kiedy najwcześniej można sprawić dziecku spacerówkę?
U mnie szykuje się problem natury logistycznej - mieszkam w wieżowcu i nie każdy wózek bliźniaczy zmieści mi się do windy. Jestem skazana na wózek typu jeden po drugim, a takich głębokich właściwie nie ma. Nieliczne, jakie udało mi się znaleźć, to takie z zakładanymi fotelikami (potem zmienia się na spacerówkę), ale ceny takich wózków zaczynają się od 2 500 zł, a to jest dla mnie trochę za drogo... Zastanawiałam się, czy nie zainwestować na początek tylko w dwa foteliki samochodowe (nosidełka), a potem kupić o wiele tańszą spacerówkę. Jeśli jesień będzie zimna, to i tak za bardzo na spacery nie będę chodzić, więc może foteliki wystarczą? Co o tym myślicie?
Na zimę zdecydowanie fotelik to za mało. Będzie dziecku za zimno. No i generalnie nie powiinno się zbyt duzo uzywac fotelika, bo nie jest zbyt zdrowy dla kręgosłupa maluszka - zbyt go obciążą. Zwłaszcza na początku. Dlatego dużo zdrowsze są gondole. Jesli chodzi o spacerówkę to wszystko zalezy od pogody. Ja syna zaczęłam wozić w spacerówce w weekand majowy (a też jest z listopada), bo bylo bardzo ciepło i podobało mu się - rozłożyłam na pół leżąco, przypiełam pasami a on wszystko widział. Mam koleżankę, która urodziła na poczatku lata i wcale nie używała gondoli - od razu włozyła dziecko w spacerówkę, bo rozkładała się na płasko, miała pasy i wogóle taka porządna była. Jesli jest ladna pogoda tzn nie wieje, bo do spacerówki niestety nawiewa dużo bardziej niż do gondolo to juz spokojnie do spacerówki możesz włożyć 4 miesięczne dziecko - tylko musi się porządnie rozkładać. Wyścielesz wtedy kocykiem, zapniesz pasy i będzie dobrze. Tylko większośc spacerówek jeden za drugim nie rozkłada się niestety na płasko

reklama
Ja muszę mieć jeden po drugim, głęboki i spacerówkę - inny mi się nie zmieści do windy, ani do piwnicy. Ja będę rodzić najpóźniej w połowie października, więc jest jeszcze szansa na ciepłe dni. Ale z drugiej strony, jeśli będą wcześniaki, to będą musiały siedzieć w domu... Sama nie wiem... z jednej strony trudno coś teraz planować, a z drugiej wolę wcześniej zaplanować wydatki (i tak podwójne).
Oj Bura najlepiej jak sie wybierzecie do sklepu wozki poogladac bo tak ciezko doradzic cos przez net albo moze popatrz na necie wozki blizniacze moze cos sie trafi taniego wiem ze takie wozki ok 1500zl kosztuja:-)
właściwi nie sama. Zrobiłam szkic na ścianie. Mój mąz z tatą pomalowali największe powierzchnie, a ja wykończyłam (niezbyt dokładnie to zrobili jak to faceci) no i wymalowałam łaczenia kolorów, bo nponiewaz nei jest to prosta linia musiała robić to małym pędzelkiem do malowania obrazów. Jak tylko trochę ogarnę i znajdę kabel do aparatu to zrobie fotki.
Bylabym wdzieczna za te zdjecia pokoiku bo strasznie zainteresowal mnie opis hehe:-D:-D:-D

kilolek tylko, że takie wózki z gondolami są za długie - znowu ta winda :crazy: A te z fotelikami po przełożeniu na spacerówkę tak jak piszesz nie zawsze się rozkładają. A nawet jeśli, to są potwornie drogie. Łatwiej znaleźć odpowiednią spacerówkę niż wózek dwufunkcyjny.
gie-oska zeszłam już chyba wszystkie sklepy z wózkami w moim mieście i nie znalazłam ani jednego odpowiedniego wózka. Wszystko na zamówienie. Na Allegro były tylko 3, które miały odpowiednie gabaryty, ale ceny ok 3000zł. Patrzyłam też na ogłoszenia - wolałabym używany, tańszy - nie ma szans. Może coś się znajdzie bliżej października na portalach o bliźniakach...

kilolek tylko, że takie wózki z gondolami są za długie - znowu ta winda :crazy: A te z fotelikami po przełożeniu na spacerówkę tak jak piszesz nie zawsze się rozkładają. A nawet jeśli, to są potwornie drogie. Łatwiej znaleźć odpowiednią spacerówkę niż wózek dwufunkcyjny.
gie-oska zeszłam już chyba wszystkie sklepy z wózkami w moim mieście i nie znalazłam ani jednego odpowiedniego wózka. Wszystko na zamówienie. Na Allegro były tylko 3, które miały odpowiednie gabaryty, ale ceny ok 3000zł. Patrzyłam też na ogłoszenia - wolałabym używany, tańszy - nie ma szans. Może coś się znajdzie bliżej października na portalach o bliźniakach...
a w jakim miescie mieszkasz??niestety trzeba szukac takiego wozka na bierzaco moze cos sie trafi dobrze ze jeszcze troche czasu mamy!!
boje się, że opis jest lepszy niż efekt wizualny :-) pod wieczór coś zamieszczę

no to czekam na zdjecia:-)

Bura - ja duzo szukałam ostatnio na alegro bo szukam rozwiazania co do spacerów mojej dwójki i musze Ci powiedziec ze znalazłam bardzo duzó fajnych wózków bliźniaczych ale to wiekszosc uzywanych, z tych nowych to jest własciwie kilka rodzaji. Przejżyj używane, moze właśnie kup taki jak Kikolek wstawiła, ładny używany i zostawiaj na dole. Nie bedzie tak szkoda jakby w razie ukradli no i w zime pojeżdzą dzieciaczki ciepło. Wiem ze niektóre dziewczyny przypinają wózek zapięciem do roweru gdzieś do rury:tak:
Ale wogóle przejrzyj używane to może coś Ci wpadnie w oko i ewentualnie wtedy poszukasz takiego nowego:tak: Naprawde ludzie sprzedają niesamowite wózki, ze ja bym nigdy nie wpadła ze tak mozna wózek bliźniaczy skonstruować:tak:

Dzięki dziewczyny za rady, ale niestety żaden wózek w stylu tego, który pokazała Kilolek nie wejdzie mi do windy. Nie pamiętam jakiej szerokości są drzwi, ale mój mąż dokładnie to wszystko wymierzył i z tego co pamiętam to takie wózki są za szerokie o jakieś 10 cm. Szkoda, bo taki byłby najlepszy - można znaleźć niedrogo ładny i funkcjonalny model i do tego dzieci są koło siebie.
Na dole też nie mam gdzie zostawić, bo z wejścia wchodzi się prosto na schody wąskim korytarzem. Widocznie za Gierka nie rodziło się tyle bliźniąt...
Właśnie przepatrzyłam wózki na allegro - nie znalazłam nic, co byłoby odpowiednich rozmiarów (i w dobrej cenie). Dobrze, że chociaż ze spacerówkami nie ma takiego problemu.

reklama
aha ale ma jeszce buzza czy dziecko wyroslo z niego??I miala ten starszy model z tym duzym siedziskiem??
ona miała Quinny buzza. Dziecko nie wyrosło z niego tylko jak mała umiała chodzić to nikomu nie chciało się znosić taki ciężki wózek z dzieckiem z 1 piętra. Woleli kupić zwykłą lekką spacerówkę - parasolkę którą zawsze można mieć pod ręką. Wiem coś o tym bo byłam nianią i wychodzenie na spacer kilka razy dziennie z dzieckiem w wózku to ok 22-25 kg więc to wcale nie jest mało. Mi bratowa powiedziała że jakby miała jeszcze raz kupić wózek to na pewno nie wydawałaby tyle kasy, bo i tak po 9 miesiącach trzeba kupić spacerówkę lekką za 150 zł i częściej się z niej korzysta. Ja postanowiłam za wózek 2w1 wydać do 1000 zł.

Do góry