reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zakupki dla mamy i dla dzidziusia:-) + lista prezentów

ja tez juz mam gotowa wyprawke dla naszej kruszynki :) wczoraj dokupilam pieluszki i chusteczki, dzis jeszcze czapusie na zime i wieszaki na ciuszki, jeszcze musze poprac kombinezony na zime, dokupic jedno przescieradlo do lozeczka, no oczywiscie lozeczko jeszcze, bo narazie mam tylko materac, a lozeczka w ikei jak nie bylo tak nie ma od dwoch miesiecy, jakis wysyp maluszkow:-) ubranka poprane i wyprasowane czekaja sobie poukladane tak, zeby sie nie zakurzyly :D jejku juz nie moge sie doczekac az bede mogla przytulic moja skarbine do serduszka.

reklama
dziewczyny powiedzcie mi jak możecie na ile mies są ciuszki o rozmiarze 62 i 68??
u nas rozmiarówka jest inna.... i jest podana waga a nie rozmiar dziecka...
więc jak weszłam do polskiego sklepu z odzieżą dziecięcą nie wiedziałam co jest na kiedy:sorry:
u nas jak kupuję ciuszki na 0-3msc to jest informacja że to na 3,2-5 kg...
więc też nie wiem jak to w pl liczone....:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:

Ka.M myślę, że rozmiar 68 będzie od 4 miesiąca, ale to przy większym dziecku, bo jak małe będzie to myslę, że rozmiar 68 będzie pasował dopiero między 5a 6 miesiącem.

Kam ja Ci nie pomoge bo sama nie mam pojecia hehe

A mi przyszly kremy na rozstepy NO-SCAR wiec zaczynam kuracje od zaraz!!!! :-D

no i przyszly spiochy tygryskowe dla mojego skarba, sa przekochane, i jak slicznieeee pachna :rolleyes:

ja dopiero od teraz zaczynam kompletować wszystko tzn miałam juz rzeczy które dostałam ale chodzi mi o te które zaczynam kupowac... straszna frajda... długo na to czekałam... jak juz zbiore wszystko to tylko pranie i prasowanie....
aha apropo prania wiem ze juz o to pytałam ale jakie proszki polecacie i czy bedziecie używać płynu... przepraszam ze po raz kolejny o to pytam....

dziewczyny powiedzcie mi jak możecie na ile mies są ciuszki o rozmiarze 62 i 68??
u nas rozmiarówka jest inna.... i jest podana waga a nie rozmiar dziecka...
więc jak weszłam do polskiego sklepu z odzieżą dziecięcą nie wiedziałam co jest na kiedy:sorry:
u nas jak kupuję ciuszki na 0-3msc to jest informacja że to na 3,2-5 kg...
więc też nie wiem jak to w pl liczone....:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:
Ja mysle, ze to wyglada mniej wiecej tak:
roz 56 do ok 1 miesiaca(ale wszystko zalezy czy dzieciaczek jest urodzony wiekszy czy mniejszy, ciezszy czy lzejszy. Na kluseczkach ubranka moga starczy krocej.
roz 62-od ok 3tyg do ok 3miesiecy
roz 68-ok 3-6miesiecy.
Ale to tak na oko, bo czasem bywa, ze roz 56 jest wiekszy od 62, a np 68 to jak 74 itd
No i rozmiary sie pokrywaja, czyli rownoczesnie mozesz ubierac 62 i juz 68 np.

no ja też mam już prawie wszystko! z większych zakupów to tylko zostało łóżeczko i wózek, no i parę pierdół dla siebie i dzidzi :-), ale to już na serio takie drobne rzeczy!

Na allegro od mamo-tato kupiłam 2 komplety pościeli i o ile jeden (różowy) jest super fajny, tak drugi (żółty) na zdjęciach miał bardziej wyraziste kolory! taki jakiś wyblaknięty jest, a jeszcze go nie prałam :-( nie wiem, może to tylko moje odczucie, może jak założę na łóżeczko, to będzie zupełnie inaczej wyglądało!
a i moja koleżanka strasznie się dziwi, że ja wszystko piorę i prasuję, bo ona, np. z pościeli to prała tylko poszewkę! a ja zamierzam prac wszystko co mi przyszło, cały komplet, łącznie z ochraniaczem, rożkiem itp. bo to strasznie "śmierdzi" nowością
Ja tez wszystko wyprałam. Od kolezanki dostalam rozek i ochraniacz na lozeczko i tez wyprałam. Nie ma sie co dziwic, że nowe rzeczy pierzesz, bo przeciez śmierdza ( za przeproszeniem) nowoscia. Swoje czy meza rzeczy tez najpierw piore zanim ubiore wiec dlaczego dzieciatka miałabym nie prac. ALe ludzie to dziwni sa czesem...

Ja mysle, ze to wyglada mniej wiecej tak:
roz 56 do ok 1 miesiaca(ale wszystko zalezy czy dzieciaczek jest urodzony wiekszy czy mniejszy, ciezszy czy lzejszy. Na kluseczkach ubranka moga starczy krocej.
roz 62-od ok 3tyg do ok 3miesiecy
roz 68-ok 3-6miesiecy.
Ale to tak na oko, bo czasem bywa, ze roz 56 jest wiekszy od 62, a np 68 to jak 74 itd
No i rozmiary sie pokrywaja, czyli rownoczesnie mozesz ubierac 62 i juz 68 np.

dziękuję bardzo:-) teraz przynajmniej wiem jak na to patrzeć....;-)
bo nie miałam zielonego pojęcia a ładne ciuszki do polskiego dziecięcego przyszły:happy:
a że się czasem pokrywają to wiadomo.... różnie przecież bywa.... my i tak nie bierzemy tych najmniejszych ciuszków no bo jak lekare mówią że dziecko będzie duże ,... to już te najmniejsze odpadają....;-)

reklama
Ja tam piorę wszystko, wszyściusieńko. Emilce też prałam, ochraniacz, baldachim, nawet chyba wkłady do pościeli poprałam.

A używałam tylko Jelpa (podobno tylko on ma osobną linię produkcyjną dla proszków niemowlęcych, bo reszta Dzidziusie i inne jadą na tej samej linii co dorosłe, ale moja mała była alergiczna , więc miałam na tym punkcie świra). Płynów do płukania nie używałam, bo nie widziałam takiej potrzeby, wolałam, żeby ubranka były sztywniejsze , ale za to nie powodujące wysypek itp. zgodnie z zasadą im mniej chemii w srodowisku malucha i moim tym lepiej. Zresztą ostatnio nawet nie używam płynów dla dorosłych, suszę na dworze i pięknie pachną wiatrem.

Do góry