reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wzrost i waga naszych dzieci :-)

A wy macie umowione te wizyty kontrolne czy same dla siebie chodzicie wazyc dzieciaki?
Panistepelek u mnie tez odejmuja 100 gram ;-)

reklama
keyko - ufff... widze nie tylko moja córcia wazy tylko 7 kg z końcówką :p

Czy u Was w przychodzniach gdy ważone jest Dziecko tez odejmują iles tam gram na pieluchę? Bo u mnie przeważnie 100g

U nas dzieciaczek jest bez pampka. Sadzają go na pieluszce tetrowej. Wczoraj ważyli małą ze smokiem, bo coś zaczeła chlipać, a później zabrali jej smoka i to było aż 15g:szok:

A wy macie umowione te wizyty kontrolne czy same dla siebie chodzicie wazyc dzieciaki?
Panistepelek u mnie tez odejmuja 100 gram ;-)

Mi powiedzieli, żebym przyszła jak Domiś skończy 8 m-cy. Zadzwoniłam w styczniu i poprosiłam o rejstracje- bo rejstruja na dzieci zdrowe i termin był dopiero za 3 tyg.:szok:.
Następna wizyta między 13 a 14 m-em. Wtedy też ustalimy kiedy szczepimy na pneumo- i meningokoki. Bo jak nie będę miała jasnej sprawy ze żłobkiem i moim prywatnym mieszkaniem, to zaszczepie ją dopiero jak skończy 2 latka.

Keyko to u nas jak sie nie chce rozbierac dziecka to i w ubraniach mozna na wage posadzic(rajstopki i body) za to nie mierza.

Keyko to u nas jak sie nie chce rozbierac dziecka to i w ubraniach mozna na wage posadzic(rajstopki i body) za to nie mierza.

U nas jest rozbierane do "rosołku", bo odrazu jest osłuchiwane, sprawdzane są bioderka i ogólnie jest oglądane z każdej strony i wtedy też można zwracać uwagę co nas niepokoi w budobie dziecka, wyglądze skóry itp.
Aha, u nas mierzą tylko obwód główki i klatki piersiowej, wzrost już nie. Sprawdzane jest też ciemiączko czy prawidłowo zarasta

iwonka - Na początku zawsze było ważenie przed szczepieniem. A jak nawet była jakas dłuższa przerwa między szczepieniami to musiałam z córcią chodzić na kontrol bo mało przybierała. teraz jak skończyła 8,5 miesiąca był bilans no i narazie do czerwca (kolejne szczepienie) mamy spokój z ważeniem.

keyko - U mnie najpier dzieci się waży i mierzy - wzrost równiez, bo to przecież też ważne, a dopiero potem doktórka wszystko bada.

A własnie, Wasze Dzieci miały ciemiączko, jeśli tak czy już zarosło czy nie. Bo u Klaudi jest jeszcze 1*1?

U nas tez najpierw idzie sie do gabinetu w ktorym dziecko jest wazone.Potem idzie sie do gabinetu lekarskiego i tam oczywsicie dziecko sie rozbiera calkowicie i jest badane od stop do glow.Lekarz decyduje czy mozna zaszczepic i na koniec idzie sie do gabinetu szczepien........troche latania.
Ciemiaczka Klaudia juz nie ma,miala 0.5x0.5 jak sie urodzila.Bardzo szybko jej zaroslo.Vanessce ciemiaczko zarastalo do 15 miesiaca .
Ogolnie powinno zarosnac najdalej do 18 miesiaca zycia,za szybkie zarastanie tez nie jest dobre.Pisalysmy chyba o tym na watku Zdrowie naszych dzieci.

iwonka - Moja Klaudynka miała po urodzeniu spore, bo 2,5*2. Ale pomalutku zarasta. No i też czytałam, że za szybko to niedobrze.

Kurcze ja musze sie chyba odezwac do przechodni.Mieli mi przyslac na 8 mies na sprawdzenie,waga,miara itd a tu nic:no:musze w poniedzialek sama zadzwonic:evil:w piatki mamy taki osrodek jakby gdzie waza dzieci,sa tam pielegniarki srodowiskowe ale ostatnio nie chcialy mi zmierzyc bo niby przysla zaproszenie na 8 mies:angry::angry:

reklama
My to dopiero bedziemy sie wazyc tak oficjalnie przy nastepnym szczepieniu ,miedzy chyba 13-14 miesiacem...czyli prawie pol roku pozniej.

Do góry