reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wzbogacamy diete naszego malenstwa/wszystko o karmieniu

Dziewczyny a kto wam taki jadłospis ustałał:szok::szok::szok:
Nasze dzieciaki uważam,że sa z małe na tego typu rzeczy jak np.danio:szok:Bo nie dośc ,że na krowim mleku to zawiera duzo cukru:angry:
A wogóle w tym wieku mleko to podstawa a uzupełnieniem diety są kaszki ,zupki i deserki .A wy widzę ,że podajecie prawie wszystko:szok::szok::szok:
Moja mała jak narazie cyca tylko ,próbowałam np.z marczewka ,jabłkiem i gruszka ale marny efek t-wymiotowała zaraz wszystko:confused2:
A wogóle jak się karmi piersia to zanim odam np.deserk czy zupkę zawsze napierw podaje się pierś ,potem np.zupkę i można zakończyć znów piersia .Tak zawsze wszedzie nawet piszą i wiem o tym:tak:
Dlatego dla mnie jakoś dziwne ,że tak wszytsko szybko podajecie .Bez urazy laski:sorry::sorry::sorry:
Dobranoc chciałam powiedziec jak zwykle się rozpisałam.....

reklama
kamilka Darek tez z regoly ak po obiedzie butle dotsaje wydaje mi sie ze duzo Adas je ;-)ale w sumie z rannym mlekiem i tym na noc tez wychodza w sumie cztery posilki mleczne...
Danio ? nie boisz sie ze dostanie uczulenia jakiegos.. ja jak za duzo danio jem tak mam .. teraz jem duzo bakusiow i czsami darkowi umarze nim dziubka to takie wielkie oczy robi a mlaska ;-)
Marlene a TY jaki jogurcik dajesz ?
Moj maly je mniej wiecej tak jak Marlene Corcia ale miedzy tymi karmieniami co napisala marlene daje jablko poskrobane lyzeczka biszkopta z mlekiem

Kathy ale to jest ta roznica ze karmisz piersia mlekiem modyfikowanym inaczej przeciez on mi nie zje co 2 co 3 a nawwet 4 godziny mleka nawet pisza chyba ze 180ml z kleikiem 4razy na dobe plus obiadek i deserek darek obiadek je raz a desrek dwa razy bo popoludniu na podwieczorek je z regoly biszkopty z mlekiem.. to i tak je wiecej mleka niz pisza ... Ja bym nie powiedziala ze deserek,kaszki,mleko,jablko to jest karmienie wszystkim :)))

Ostatnia edycja:
Ja naprzyklad nie karmilam prawie wcale wiec od poczatku jest na butli i z tego co wiem jezeli dziecko karmione jest butla mozesz urozmaicac jedzonko juz od 4 miesiaca sa obiadki dla maluchow. Moje kolezanki z anglii wszystkie od 4 m-ca karmia dziecko lyzeczka i daja im np: marchewke z parowka i takie tam wynalazki. Ja nie przesadzam bo moj maly jak cos innego i za duzo zje wymiotuje a tak po za ty to niejadek. Dlatego tez pytalam ile wasze dzieci jedza Moj malu wstaje
9- 10 i wtedy mleczko z kaszka ryzowa od kilku dni lub biszkopt od 4 miesiaca
13- kilka lyzecsek zupki
14 - butla zageszczona jak wyzej
17- mleczko
22-butla zageszczona

Ale nie zawsze bo jak mu cos nie tak to wymiotuje. Tak je jak ma dobry dzien:-)

nie nie boje sie dziewczyny
bo Adas nie jje tez czesto danio tylko przy mnie i zwykle nie daje mu wiecej jak 2-3 lyzeczki i jak narazie uczulen nie ma ani placzu jakiegos ... zreszta juz piisalam na innym watku ze co ja jem to zawsze i malemu dam sprobowac ale to nie znaczy ze go tym nakarmie bo nie... tylko chce zeby probowal roznych smakow... a na tyle go znam i z jedzeniem problemow nie mam ze sie nie boje... oczywiscie nie daje mu jeszcze takich zeczy ja zurek czy kapusnaiak ale np juz pomidorowa jadl ;-);-);-)

Klaudynka moze ma tylko jeden posilek inny niz mleczny moze za duzo mleka dlatego wymiotuje sprobuj mu jablko ugotowac albo deserek kupic i podzielic dac pol do poludnia i nastepne po .....mysle ze przerwy 4/5 godzin a miedzy czasie cos jakis deserej starte jabluszko moze byc gotowane i troszke biszkoptu dodane (w smaku dobre wyprubowalam) a ile mleka Ci zjada ?

Aurelia juz zrobilam poprawke ..
Kamilka moja znajoma mowi ze jej siostrzenica ma rok je tylko butle i Danio wszystkim pluje... Nie jestem za wciskaniem w dziecko wszystkiego w celu nakarmienia ale jak posmakuje nic mu nie bedzie .. oczywiscie nie mowimuy o dawaniu % albo pepsi hehe :tak:

Mój Mikuś dziś dostał jabłuszko (jestem bardzo początkująca jeżeli chodzi o rozszerzanie jego diety), pożarł cały słoiczek. To był jego 2 kontakt z jabłkiem, miał parę tygodni przerwy, bo mi się nie chciało jeszcze wprowadzać mu nic nowego "na poważnie", no ale teraz trzeba będzie ruszyć już z zupkami powoli.

Klaudynka, a mi się pokazuje jakiś dziwny suwaczek u Ciebie - podaje podwójnie wiek jakoś tak.... "our baby is 5 months, 2 weeks, 3 days old / 6 months 2 days old", zerknij na to ;)

Temat rozszerzania diety to jeden z najbardziej kontrowersyjnych na forum. Pewnie nawet jak ktoś nie napisze to swoje pomyśli. Nikt nie lubi czytać, ze źle karmi swoje dziecko.
Jedne dają dużo , inne szczypią się przy każdej etykiecie produktu.
Akurat jestem z tych drugich. Oprócz skazy białkowej, Miko nie ma żadnych alergii( oby).
Czasami kupię jakiś bubel ( np. z cukrem czy solą) z niedopatrzenia, ale raczej uważam.
Nie dam dziecku swojej/dorosłej zupy ( pomijając fakt, ze sama nie jem zup), przyprawy, kostka rosołowa itp.
Z oczywistych wzgledów nie daje jogurtów i innych mlecznych deserków.
Teraz do picia daje już tylko wodę ( soczki nawet bezcukrowe mają cukier, ale w dawce zgodnej z przepisami prawa czyli zdaje się do 3 łyżeczek cukru na litr napoju.). Z oczywistych wzgledów nie daje jogurtów i innych mlecznych deserków.
Na różne cukry, barwniki przyjdzie jeszcze pora, nie da się od tego uciec. No, to dość mendzenia. Nasz schemat wygląda tak:

5.00/6.00 mleko zagęszczone kleikiem kukurydzianym( 150 wody, odp. ilość mleka+ 2 miarki kleiku)
9.00 deser ( owocowy)
11.00 mleko zagęszczone kleikiem ( 150 wody, odp. ilość mleka+ 2 miarki kleiku)
14.00 obiad (warzywa- zupy/ danie lub puree ryżowe- misiowy ogródek)
17.00 mleko zagęszczone kleikiem( 150 wody, odp. ilość mleka+ 2 miarki kleiku)
20.00 kaszka bananowa( 150 wody, odp. ilość mleka+ 2 miarki kaszki), jak panicz nie chce butli to odlewam trochę, zagęszczam mocniej i daję łyżeczką.

Jeszcze nie daję mięsa, przymierzam się do glutenu. Ponoć od 6 miesiąca można rybę( muszę poczytać jaką) raz w tygodniu, cieszy mnie to.

OLA K wiem z tym suwaczkiem pierwszy raz robilam cos takiego i nie bardzo mi wyszlo hehe wiesz moze jak to poprawic?? A tak apropo butla wieczorna zostala zwrocona w 100 % sama juz nie wiem co zle robie tylko mu w brzuszku zabulgotalo i bllleee... potem probowalam jeszcze cos mu dac ale nie mial ochoty tylko palucha zaczal ssac:crazy:
Wiktoria zjada tak ze 3 bulte mleka w cigu dnia ale nie cale 200ml zawsze zostaje probowalam mu dawac w miedzyczasie cos jakies deserek czy zupke tyle tylko ze potem tez u sie ulewa. Staram sie jak moge czekam nic mu nie dajac pare godzin bo nie che zeby wymiotowal tak- apropo maly wymiotuje codzien przynajmniej raz jak cos mu nie podpasuje.

Ostatnia edycja:
reklama
Dziewczyny jestem w szoku....byliśmy u znajomych wczoraj, mają siedmiomiesięczną córeczke i ona już wszystko je. :szok::szok::szok:
Przy nas zjadła dwa monte a potem miseczke żurku! Czujecie? Waży juz 11 kg, ma nadwagę a oni w nią jeszcze pakują takie cuda!:szok::szok::szok:
Lekarz jej powiedział, że ma przystopować z jedzeniem a ona mu powiedziała.... [...] Jak dziecku smakuje, to nie bede mu odmawiać!:baffled::baffled::baffled:
Szkoda mi tej dzieczynki...że ją tak faszerują:-(

Do góry