reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wzbogacamy diete naszego malenstwa/wszystko o karmieniu

Szopek , bo trochę tak jest ze po roku mało jest zakazanych rzeczy :tak:
Ja już nie mogę się doczekać działkowych pysznych warzyw , nie do uwierzenia jak wielka jest róznica w smaku :szok:.

JA TEZ,MAMA POWIEDZIALA ZE zasiala dla nas warzywka i jak przyjedziemy to beda swierzutka dla Kondzia i Marcelka:-)

Tak, po skórze poznaje.
Byłam dziś u pediatry po nutramigen a ona mi powiedział,ze daje mi receptę po znajomości bo nie można bez specjalistycznych badań dawać roczniakowi nutramigenu.

Mam dawać raz dziennie zwykłe mleko. Jesli będzie miał objawy alergii to Miku ma pojechać na badania gdzieś do Lublina i zrobią mu biopsję jelita. Niech sobie biopsje mózgu zrobią :wściekła/y: Pytam się czego od razu biopsje, nie ma innych sposobów a ona do mnie ze takie są procedury. Jeśli sie nie zgodzę to bedę płaciła za mleko 100%.
Powiedziała, ze mleko modyfikowane jest inne niz to dodawane np. do obiadków czy deserów słoiczkowych, więc nie mozna tak sprawdzić czy nadal jest uczulony.
Kupiłam bebiko, jutro mu podam. Jeśli dostanie uczulenia to wole płacić chyba te 26 zł niż robić biopsje roczniakowi.
Musze poczytać na necie, bo w głowie mi sie nie miesci. Procedury :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
A jak sie robi biopsje jelita:baffled::baffled::baffled:moze skonsultuj z innym lekarzem jeszcze,moze dazda ci recepte.ja to jak jeden nie chce pomoc to na drugi dzien ide do drugiego:-p:zawstydzona/y:

reklama
Tak, po skórze poznaje.
Byłam dziś u pediatry po nutramigen a ona mi powiedział,ze daje mi receptę po znajomości bo nie można bez specjalistycznych badań dawać roczniakowi nutramigenu.

Mam dawać raz dziennie zwykłe mleko.
Jakaś bzdura. Napisz do Aurelki, ona tez dawała Mikołajowi Nutramigen.
Ja kupowałam Bebilon Pepti-tez jest na receptę i mój lekarz mi mówił, że jak chcę to moge mu dalej dawać i normalnie wypisał nam receptę. Tylko ja sama zdecydowałam się przejść na mleko dla Roczników.
A do tego pomysł ze zwykłym mlekiem u dziecka ze skazą białkową-szok

na temat biopsji nawet nie będę się wypowiadała-ZMIEŃ
PEDIATRĘ!!!

No właśnie ja posiedziałam na necie i doczytałam,że rzeczywiście wykonuje się biopsje jelita cienkiego + testy krwi.
Na pewno skontaktuje sie z innym lekarzem. na razie przeprowadzam eksperyment na małym człowieczku za pomocą bebiko.

kwiateczek- Badanie to można wykonać na dwa sposoby: 1) Przy użyciu endoskopu, kiedy przy okazji gastroskopii przechodzi się do dwunastnicy i jelita cienkiego pobierając stamtąd kleszczykami endoskopowymi dodatkowy wycinek do badania histopatologicznego (mikroskopowego).
2) Przy użyciu kapsułki Crosby'ego, będącej cienką sondą zakończoną głowicą do pobierania wycinków. Wprowadza się ją pod kontrolą radiologiczną do dwunastnicy, gdzie kapsułka przysysa się do ściany jelita a następnie wciąga do środka i odcina mały fragment śluzówki jelita.

szopek a z jakiego powodu przeszliście na mleko lecznicze ? Tzn pediatra tak zadecydowała , alergolog czy inny specjalista ?
W jakim celu biopsja jelita ?? ?????????????

Kwiateczku dobrze jest mieć rodzinę z ogródkiem :-). My wczoraj próbowaliśmy już truskawek działkowych . Borysowi oczywiście smakowało :-):-):-) jemu zresztą prawie wszystko smakuje co mnie niezmiernie cieszy .
muszę znowu spróbować z jogurtem naturalnym może się przekona ??:eek:

Szopek, a może jak Miku nie podejdzie bebiko i będzie miał nadal objawy alergii, możnaby przejść na bebilon pepti :eek: Z tym chyba nie ma problemu po ukończeniu roku.

Jak Ania byla na bebilonie pepti to jeden pediatra sie przyczepil ,ze trzeba isc do alergologa i to on ma wydac decyzje,ze dziecko ma dostawac to mleko. Taka procedura jakby nfz sie przyczepil bo bebilon pepti jest refundowany.
Bylysmy u alergologa, ktory stwierdzil ze to nie alergia na mleko tylko,ze Ania ma prawdopodobnie jakiegos wirusa, ktory powoduje takie objawy (ulewanie,wysypki,brzydkie kupy,czkawki, goraczki itp itd). Wg niej wiele dzieci tak ma i dziecko z tego wyrasta w wieku ok 2 lat. Aha i jeszcze zaotrzenie tych objawow jest co miesiac najczesciej okolo 20- 25tego dnia miesiaca :eek::baffled: Pani alergolog przepisala nam tone lekow homeopatycznych na te wszystkie objawy :baffled:

Szopku a moze lepszeby bylo mleko H.A albo np bebilon comfort, ktory chyba zawiera o polowe mniej laktozy niz inne mleka??

szopek a z jakiego powodu przeszliście na mleko lecznicze ? Tzn pediatra tak zadecydowała , alergolog czy inny specjalista ?
W jakim celu biopsja jelita ?? ?????????????
Miku od 3 tyg życia jest na nutramigenie - miał wszystkie objawy skazy białkowej. Zdecydował neonatolog a potem jeszcze raz nasza pediatra. Podczas karmienia piersią nie jadłam nabiału. Jak raz zjadłam coś ( już nawet nie pamiętam co), nawet nie dużo , to znowu bolał go brzuch, śluz w kupie, wysypka.

Tą biopsje jelita wykonuje się w celu określenia jakiś przeciwciał i czy zanikły jakieś kosmki w jelitach. Wylucza sie lub potwierdza alergię.

Nie jadł też glutenu, ale od jakis 2 tyg. mu podaje i jest raczej ok.

Właśnie nie było Bibelonu HA tylko jakis zwykły.
Bebilon-2_large.jpg

Na razie to raz dziennie będe podawać bebiko ( powiedziała pediatra ze bebiko lub nan kupić). Zobaczymy co się wydarzy. Moze jak nie podejdzie to kupie Bebilon. W miedzyczasie skontaktuje sie z innym lekarzem.

Szopek - ja moejej pdaje Bebilon HA bo kończymy karmienie piersią ale ona nie chce tego świństwa pic. Może zwykły bebilon jest lepszy:baffled:

Bo ja się trzymam teraz kurczowo tego co ona mi powiedziała że mleko modyfikowane jest inne niż mleko zawarte w nabiale ( nawet takim dla dzieci). Być może, będzie tolerował. Oby.

reklama
Szopek , wiesz to może dobry pomysł z tą próbą picia normalnego mleka :tak: może się okazać ze wszystko jest ok .

Ale to nie pediatra a alergolog powinien decydować o takiej próbie . Zresztą dziwie się ze nie jesteś pod opieką zadnego alergologa :szok:
Ja bym na Twoim miejscu zamiast zmieniać pediatra przeszła się do alergologa , w razie jego decyzji ze Miko ma alergię , pediatra będzie musiała wypisywać recepty czy tego chce czy nie .....

Do góry