reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wyprawka

Możesz założyć co chcesz [emoji5][emoji106] szczególnie jak idziesz na podwórko. Dla mnie po domu - dwa długie rękawy na siebie to za dużo [emoji848] za ciepło... chyba, że w mieszkaniu masz z 19 stopni? Bo pomysl, jak ubierasz siebie... pod bluzkę raczej top albo krotki rękawek, prawda? A na dol spodnie. Chyba, że mowię - ubierasz body z długim, na dol tez np.rajtuzki czy półspiochy i na to pajac - taki cieplejszy- masz rozłożone po równo ciepełko. I czemu chcesz na body z długim ubrać kaftanik?
Ja czasami jak miałam zimniej w domu (bo lubię [emoji5]), to ubierałam body z długim i na to ewentualnie krotki rękawek koszulka - taki styl [emoji3]na dol cieplejszej półśpiochy albo spodenki [emoji106]

Bo niby dziecko ubiera się o jedną warstwę cieplej niż samego siebie. Ja zazwyczaj jesienią/zimą siedzę w bluzce na krótki rękaw + jakaś bluza/sweterek, więc jak dziecko o jedną warstwę więcej to myślałam o dwóch długich rękawkach.
A kaftanik na body to np body, półśpiochy i właśnie kaftanik albo jakiś sweterek na to.

reklama
Hehe mnie też jakoś nie zdziwiła cieplejsze gora niż dół. Ja nawet dzisiaj pojechałam na basen ubrana na górze w koszulkę z krótkim i bluzę, a dół krótkie spodenki. I często jak taki pajac chodzę:) myślę, że żadna z nas krzywdy dziecku nie zrobi, a przecież da się poznać czy mu za ciepło, czy za zimno, czy ok. W dzisiejszych czasach dokupić parę ciuszków to nie problem. Mam jeszcze jedną listę z bb chyba od mam z października.

Załączniki

• Screenshot_20180906-022210.png
    Screenshot_20180906-022210.png
    77,3 KB · Wyświetleń: 93
Bo niby dziecko ubiera się o jedną warstwę cieplej niż samego siebie. Ja zazwyczaj jesienią/zimą siedzę w bluzce na krótki rękaw + jakaś bluza/sweterek, więc jak dziecko o jedną warstwę więcej to myślałam o dwóch długich rękawkach.
A kaftanik na body to np body, półśpiochy i właśnie kaftanik albo jakiś sweterek na to.

Hehe mnie też jakoś nie zdziwiła cieplejsze gora niż dół. Ja nawet dzisiaj pojechałam na basen ubrana na górze w koszulkę z krótkim i bluzę, a dół krótkie spodenki. I często jak taki pajac chodzę:) myślę, że żadna z nas krzywdy dziecku nie zrobi, a przecież da się poznać czy mu za ciepło, czy za zimno, czy ok. W dzisiejszych czasach dokupić parę ciuszków to nie problem. Mam jeszcze jedną listę z bb chyba od mam z października.

Jasne, każda ubiera jak chce [emoji106]po prostu nie spotkałam sie z czymś takim wcześniej [emoji5] i o jedna warstwę to więcej ubiera sie chyba noworodka, tak do miesiąca, a pózniej to chodzi o podwórko, jak lezy w gondoli - bo my chodźmy, a ono lezy, to mu zimniej. No
ale na chłopski rózum to mu chyba zimniej i u góry i u doły jak lezy? Ja w zimie po domu chodzę w krótkim rękawku.. czasami jak jest bardzo zimno to mam bluzkę z długim i pod spod top, ale nigdy w życiu nie ubrałam sobie długiej bluzki a na to sweter [emoji28] natomiast faktem jest, że w zimie nie nosze rajtuz pod spodniami, nawet jak jest temperatura minusowa... ale to dziecku tez ubierzecie zimą gore podwójną a na dol tylko kombinezon bez rajstopek?
Ja będę mieć zestawy- body z krótkim i pajac na to albo body z długim i półspiochy, ewentualnie jak pisałam wyżej na to body bluzka z krótkim rękawkiem. A jak chłodno w domu można kocykiem przykryć czy do otulacza albo rożka włożyć [emoji106] a ile planujecie mnie stopni w domu?

Jasne, każda ubiera jak chce [emoji106]po prostu nie spotkałam sie z czymś takim wcześniej [emoji5] i o jedna warstwę to więcej ubiera sie chyba noworodka, tak do miesiąca, a pózniej to chodzi o podwórko, jak lezy w gondoli - bo my chodźmy, a ono lezy, to mu zimniej. No
ale na chłopski rózum to mu chyba zimniej i u góry i u doły jak lezy? Ja w zimie po domu chodzę w krótkim rękawku.. czasami jak jest bardzo zimno to mam bluzkę z długim i pod spod top, ale nigdy w życiu nie ubrałam sobie długiej bluzki a na to sweter [emoji28] natomiast faktem jest, że w zimie nie nosze rajtuz pod spodniami, nawet jak jest temperatura minusowa... ale to dziecku tez ubierzecie zimą gore podwójną a na dol tylko kombinezon bez rajstopek?
Ja będę mieć zestawy- body z krótkim i pajac na to albo body z długim i półspiochy, ewentualnie jak pisałam wyżej na to body bluzka z krótkim rękawkiem. A jak chłodno w domu można kocykiem przykryć czy do otulacza albo rożka włożyć [emoji106] a ile planujecie mnie stopni w domu?
Nie mam pojęcia póki co ile mam w domu stopni, na czuja bym strzelala że ok. 20, ale nic sobie nie dam uciąć:)

Jestem zielona w temacie ubierania niemowląt, ale... pod pajace naprawdę nie można dać body z długim rękawem?
Myslałam, że można albo z długim albo z krótkim. To samo z kaftanikiem? Można chyba założyć na długi rękaw?
Można dać długo rękaw pod pajac, spokojnie.
Ja będę kładła koszulkę z długim rękawem i na to kaftanik ze śpiochami albo pajac.
I po 6 kompletów z każdego rozmiaru spokojnie wystarczy.

Ja też zobacze jak to wyjdzie ale mam i krotki i dlugi i pajace i połśpiochy. Myślałam o tym by ubierać krotki rekaw pod te cieplejsze a dlugi pod bawelniane planuje miec lekka temperature w domu by sama sie nie udusić wiec np jak założe półśpiocha i body dlugi rekaw to zaloze skarpetki i bluze lub sweterek. A z reszta sama nie wiem tak jak mówi @Dita_333 przegrzewac nie bede jak sama bede smigac w krotkim to i dziecko też

My zamówilismy z www.mamaania.com.pl, mają duży wybór, ale zamówiliśmy dopiero w sobotę, więc nie mogę się na razie wypowiedzieć pod innymi względami :p
Zamawialam od nich łóżko 80×160 dla synka. Duży wybór, przesyłka sprawna, łóżko super wykonane i służy nam już od kilku m-cy ostatnio coraz częściej śpimy w nim razem[emoji6] bez zastrzeżeń więc myślę że z lozeczkami tak samo - polecam!

Kurcze, a ja dokupiłam pajace, ale body bez rękawków nie mam w ogóle. Pajac na gole ciałko to zły pomysł?
Wiem ze guziki pewnie średnio, ale pępuszek mniej się podrażnia?

Ja nie będę stosować zasady jednej warstwy więcej bo przegrzalabym małego :D sama chodzę zima w bluzce na długi rękaw i na sweter. Rajty na dwór tez obowiązkowe ;)
dodam, ze mój narzeczony chodzi w krótkim rękawku wiec to nie kwestia chłodu w mieszkaniu a indywidualnego odczuwania temperatur.

reklama
My dopiero w lipcu dowiedziliśmy się, że będzie dziewczynka, w sierpniu zaczęły się moje problemy ze skracającą szyjką i ciągłe wizyty po lekarzach / pobyty w szpitalu, wiec jedynie w lipcu latałam po sklepach, a wtedy jakiś dużych przecen nie było :( A teraz jestem uziemiona w domu i jedynie mogę zamawiać coś przez internet.

My dowiedzieliśmy się jakoś końcem czerwca, ale ja mam dużo neutralnych - takie na wyjście gdzieś to już bardziej dla dziewczynki... wcześniej kupowałam po prostu białe, szare, zielone, żółte ;)

Do góry