reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka

Możesz założyć co chcesz [emoji5][emoji106] szczególnie jak idziesz na podwórko. Dla mnie po domu - dwa długie rękawy na siebie to za dużo [emoji848] za ciepło... chyba, że w mieszkaniu masz z 19 stopni? Bo pomysl, jak ubierasz siebie... pod bluzkę raczej top albo krotki rękawek, prawda? A na dol spodnie. Chyba, że mowię - ubierasz body z długim, na dol tez np.rajtuzki czy półspiochy i na to pajac - taki cieplejszy- masz rozłożone po równo ciepełko. I czemu chcesz na body z długim ubrać kaftanik?
Ja czasami jak miałam zimniej w domu (bo lubię [emoji5]), to ubierałam body z długim i na to ewentualnie krotki rękawek koszulka - taki styl [emoji3]na dol cieplejszej półśpiochy albo spodenki [emoji106]

Bo niby dziecko ubiera się o jedną warstwę cieplej niż samego siebie. Ja zazwyczaj jesienią/zimą siedzę w bluzce na krótki rękaw + jakaś bluza/sweterek, więc jak dziecko o jedną warstwę więcej to myślałam o dwóch długich rękawkach.
A kaftanik na body to np body, półśpiochy i właśnie kaftanik albo jakiś sweterek na to.

reklama
Hehe mnie też jakoś nie zdziwiła cieplejsze gora niż dół. Ja nawet dzisiaj pojechałam na basen ubrana na górze w koszulkę z krótkim i bluzę, a dół krótkie spodenki. I często jak taki pajac chodzę:) myślę, że żadna z nas krzywdy dziecku nie zrobi, a przecież da się poznać czy mu za ciepło, czy za zimno, czy ok. W dzisiejszych czasach dokupić parę ciuszków to nie problem. Mam jeszcze jedną listę z bb chyba od mam z października.

Załączniki

• Screenshot_20180906-022210.png
    Screenshot_20180906-022210.png
    77,3 KB · Wyświetleń: 95
Bo niby dziecko ubiera się o jedną warstwę cieplej niż samego siebie. Ja zazwyczaj jesienią/zimą siedzę w bluzce na krótki rękaw + jakaś bluza/sweterek, więc jak dziecko o jedną warstwę więcej to myślałam o dwóch długich rękawkach.
A kaftanik na body to np body, półśpiochy i właśnie kaftanik albo jakiś sweterek na to.

Hehe mnie też jakoś nie zdziwiła cieplejsze gora niż dół. Ja nawet dzisiaj pojechałam na basen ubrana na górze w koszulkę z krótkim i bluzę, a dół krótkie spodenki. I często jak taki pajac chodzę:) myślę, że żadna z nas krzywdy dziecku nie zrobi, a przecież da się poznać czy mu za ciepło, czy za zimno, czy ok. W dzisiejszych czasach dokupić parę ciuszków to nie problem. Mam jeszcze jedną listę z bb chyba od mam z października.

Jasne, każda ubiera jak chce [emoji106]po prostu nie spotkałam sie z czymś takim wcześniej [emoji5] i o jedna warstwę to więcej ubiera sie chyba noworodka, tak do miesiąca, a pózniej to chodzi o podwórko, jak lezy w gondoli - bo my chodźmy, a ono lezy, to mu zimniej. No
ale na chłopski rózum to mu chyba zimniej i u góry i u doły jak lezy? Ja w zimie po domu chodzę w krótkim rękawku.. czasami jak jest bardzo zimno to mam bluzkę z długim i pod spod top, ale nigdy w życiu nie ubrałam sobie długiej bluzki a na to sweter [emoji28] natomiast faktem jest, że w zimie nie nosze rajtuz pod spodniami, nawet jak jest temperatura minusowa... ale to dziecku tez ubierzecie zimą gore podwójną a na dol tylko kombinezon bez rajstopek?
Ja będę mieć zestawy- body z krótkim i pajac na to albo body z długim i półspiochy, ewentualnie jak pisałam wyżej na to body bluzka z krótkim rękawkiem. A jak chłodno w domu można kocykiem przykryć czy do otulacza albo rożka włożyć [emoji106] a ile planujecie mnie stopni w domu?

Jasne, każda ubiera jak chce [emoji106]po prostu nie spotkałam sie z czymś takim wcześniej [emoji5] i o jedna warstwę to więcej ubiera sie chyba noworodka, tak do miesiąca, a pózniej to chodzi o podwórko, jak lezy w gondoli - bo my chodźmy, a ono lezy, to mu zimniej. No
ale na chłopski rózum to mu chyba zimniej i u góry i u doły jak lezy? Ja w zimie po domu chodzę w krótkim rękawku.. czasami jak jest bardzo zimno to mam bluzkę z długim i pod spod top, ale nigdy w życiu nie ubrałam sobie długiej bluzki a na to sweter [emoji28] natomiast faktem jest, że w zimie nie nosze rajtuz pod spodniami, nawet jak jest temperatura minusowa... ale to dziecku tez ubierzecie zimą gore podwójną a na dol tylko kombinezon bez rajstopek?
Ja będę mieć zestawy- body z krótkim i pajac na to albo body z długim i półspiochy, ewentualnie jak pisałam wyżej na to body bluzka z krótkim rękawkiem. A jak chłodno w domu można kocykiem przykryć czy do otulacza albo rożka włożyć [emoji106] a ile planujecie mnie stopni w domu?
Nie mam pojęcia póki co ile mam w domu stopni, na czuja bym strzelala że ok. 20, ale nic sobie nie dam uciąć:)

Jestem zielona w temacie ubierania niemowląt, ale... pod pajace naprawdę nie można dać body z długim rękawem?
Myslałam, że można albo z długim albo z krótkim. To samo z kaftanikiem? Można chyba założyć na długi rękaw?
Można dać długo rękaw pod pajac, spokojnie.
Ja będę kładła koszulkę z długim rękawem i na to kaftanik ze śpiochami albo pajac.
I po 6 kompletów z każdego rozmiaru spokojnie wystarczy.

Ja też zobacze jak to wyjdzie ale mam i krotki i dlugi i pajace i połśpiochy. Myślałam o tym by ubierać krotki rekaw pod te cieplejsze a dlugi pod bawelniane planuje miec lekka temperature w domu by sama sie nie udusić wiec np jak założe półśpiocha i body dlugi rekaw to zaloze skarpetki i bluze lub sweterek. A z reszta sama nie wiem tak jak mówi @Dita_333 przegrzewac nie bede jak sama bede smigac w krotkim to i dziecko też

My zamówilismy z www.mamaania.com.pl, mają duży wybór, ale zamówiliśmy dopiero w sobotę, więc nie mogę się na razie wypowiedzieć pod innymi względami :p
Zamawialam od nich łóżko 80×160 dla synka. Duży wybór, przesyłka sprawna, łóżko super wykonane i służy nam już od kilku m-cy ostatnio coraz częściej śpimy w nim razem[emoji6] bez zastrzeżeń więc myślę że z lozeczkami tak samo - polecam!

Kurcze, a ja dokupiłam pajace, ale body bez rękawków nie mam w ogóle. Pajac na gole ciałko to zły pomysł?
Wiem ze guziki pewnie średnio, ale pępuszek mniej się podrażnia?

Ja nie będę stosować zasady jednej warstwy więcej bo przegrzalabym małego :D sama chodzę zima w bluzce na długi rękaw i na sweter. Rajty na dwór tez obowiązkowe ;)
dodam, ze mój narzeczony chodzi w krótkim rękawku wiec to nie kwestia chłodu w mieszkaniu a indywidualnego odczuwania temperatur.

reklama
My dopiero w lipcu dowiedziliśmy się, że będzie dziewczynka, w sierpniu zaczęły się moje problemy ze skracającą szyjką i ciągłe wizyty po lekarzach / pobyty w szpitalu, wiec jedynie w lipcu latałam po sklepach, a wtedy jakiś dużych przecen nie było :( A teraz jestem uziemiona w domu i jedynie mogę zamawiać coś przez internet.

My dowiedzieliśmy się jakoś końcem czerwca, ale ja mam dużo neutralnych - takie na wyjście gdzieś to już bardziej dla dziewczynki... wcześniej kupowałam po prostu białe, szare, zielone, żółte ;)

Do góry