reklama
Mantezowa świetne te spodenki !! szczególnie rybaczki by mi si eprzydały bo ja mam tylko dzinsy i jedne materiałowe ciazowki , ale znowu mam straszne zylaki wiec chyba rybaczki tez bede musiala przekreslic z listy i zastapic je leginsami :/
A co sądzicie o Chicco Trio Enjoy Evolution ?
tez o nim mysle mi sie bardzo podoba i ma chyba wszystko, czego oczekuje od wozka. chcoiaz jest kilka modeli chicco trio - nie wszystkie maja przekladana raczke. Podobno ktorys bebe confort jest lzejszy, ma pompowane kolka i jest super ale nie moge takiego modelu znalezc. Dam znac jakby co! My tez szukamy wozka lekkiego. Duze, pompowane kola nam nie bardzo potrzebne, bo w Genewie snieg jest przez 2 tyg w roku, blota nie ma, do lasu nie jezdzimy, chodniki bez wertepow. Za to chcialabym kola skretne, duza pod spodem torbe na "pierdółki" i raczke w postaci poreczy a nie dwoch osobnych raczek. No i zeby w zestawie byl fotelik, ktory ma co najmniej 4 gwiazdki szwajcarskiego TCS ;-) i jak juz aki wozek znajde, ktory spelnia wszystkie te wymagania to kolor bedzie mi obojetny.
Dziewczyny a moze by stworzyc taka liste z wyprawka ?? jakies juz obeznane mamusie by pomogły nowicjuszką co i po co i ile?? co ?? ja np nie mam pojecie co dla mnie trzeba do porodu po porodzie , jakies podklady ?majty poporodowe??
tak, tak, tak!!! wlasnie weszlam tu i przeszukalam temt od 1 strony w poszukiwaniu listy wyprawkowej. przydalaby sie bardzo. Potsrama sie przez swieta opracowac jakas liste i zaloze do niej osobny temat, zeby pod spodem byly komentarze do niej. Co dodac, co niepotrzebne, czeo ilosci zmienic i bedzie mozna taka liste o jakis czas aktualizowac.
Co wy na to?
Na podstawie kilku list otrzymanych od koleżanek i znalezionych w internecie stworzyłam jedną, z podziałem na różne kategorie (niektóre rzeczy mogłyby być w więcej niż jednej ale nie powtarzałam, żeby nie robić zamieszania). Mimo, że wśród kategorii są takie jak "niezbędne" i "dodatkowe", to tak naprawdę od każdej z Was zależy co uznacie za niezbędne, a co za zbędne. Co do ubranek wydaje mi się, że jest to zdrowa ilość ale ja np będę jeszcze kupować dodatkowo większe rzeczy.
Jeśli uważacie, że coś tu jeszcze na leży dopisać, zmienić ilości, przenieść do innych kategorii, to dawajcie znać. Wszelkie komentarze potrzebne i mile widziane.
Wersję tabelkową do edycji znajdziecie tu:
https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0An3Zg8DbY3jCdHA2Z01XSWtUbG1oRjFSRnhibUE2UlE
UBRANKA (zalecany rozmiar 56 i więcej)
INNE TEKSTYLIA
NIEZBĘDNIK
DODATKOWE
HIGIENA & KOSMETYKI
Jeśli uważacie, że coś tu jeszcze na leży dopisać, zmienić ilości, przenieść do innych kategorii, to dawajcie znać. Wszelkie komentarze potrzebne i mile widziane.
Wersję tabelkową do edycji znajdziecie tu:
https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0An3Zg8DbY3jCdHA2Z01XSWtUbG1oRjFSRnhibUE2UlE
UBRANKA (zalecany rozmiar 56 i więcej)
body z krótkim rękawem. | 5 |
body z długim rękawem | 5 |
śpiochy | 5 |
sweterki (najlepiej rozpinane) | 5 |
bluzy rozpinane | 5 |
kaftaniki | 0 |
skarpetki | 5 |
rajstopki | 3 |
spodenki / półśpiochy | 5 |
czapeczki cienkie | 3 |
czapeczki grube | 2 |
kombinezon zimowy | 1 |
niedrapki | 2 |
buciki | 2 |
| |
INNE TEKSTYLIA
rożek | 1 |
ręczniki kapielowe | 2 |
spiworki | 2 |
kocyk lekki | 1 |
kocyk cieplejszy | 1 |
pieluszki tetrowe | 5 |
pieluszki flanelowe | 5 |
narzutka na wozek | 1 |
podkladki do przewijania jedno lub wielorazowe | |
przescieradlo | 3 |
posciel | 3 |
ochraniacz do łóżeczka | 2 |
posciel do wozka | 2 |
NIEZBĘDNIK
meble/duze sprzety | |
wozek | 1 |
fotelik samochodowy | 1 |
łóżeczko | 1 |
materac | 1 |
wanna | 1 |
przewijak | 1 |
materac do przewijania | 1 |
pozostale | |
pieluszki newborn | 1 op |
lezaczek | 1 |
butelki 0+ | 2 |
smoczek | 2 |
pojemnik do przechowywania mleka | 3 |
pojemnik do mrozenia mleka | 3 |
DODATKOWE
chusta | |
nosidelko | |
monitor oddechu | |
niania elektroniczna | |
laktator | |
sterylizator | |
podgrzewacz do butelek | |
inhalator | |
nawilzacz powietrza ultradzwiekowy | |
łóżeczko turystyczne | |
fasolka do karmienia | |
komoda | |
baza isofix do samochodu |
HIGIENA & KOSMETYKI
Oilatum Soft, Oilan lub Emolium | |||||||||
oliwka | |||||||||
krem na odparzenia | |||||||||
frida lub katarek do nosa | |||||||||
sol fizjologiczna do noska | |||||||||
proszek do prania ciuszkow | |||||||||
płyn do płukania tkanin | |||||||||
patyczki do uszu/noska dla niemowlat | |||||||||
szczoteczka do wlosow | |||||||||
termometr do kąpieli | |||||||||
okrągłe nożyczki do pazurek | |||||||||
termometr do ciala | |||||||||
mokre chusteczki | |||||||||
krem z wysokim filtrem | |||||||||
gabka | |||||||||
masc majerankowa DLA MAMY
|
Z pierwszej czesci listy buciki wydaja mi sie niepotrzebne. dzieciątko i tam bedzie miało na nóżkach skarpety/rajstopy/najczesciej jednak caly kombinezonik wiec i tak nie ma ich juz jak zalozyc ;-) one w sumie sa chyba tylko zeby dzieciatko ladnie wygladalo ;-)
Nizej w tabeli - przydaje się więcej pieluszek teterowych. ja mialam poprzednio 30szt i bylo "akurat". uzywalam wprawdzie jednorazowek, ale i tak duzo tetrowek sie brudzilo na wszelkie ulewanie, wycieranie, podkladanie itp ;-) a co to jest narzutka na wózek? no i posciel do wozka, to tez sprawa do zastanowienia sie, ja np nie mialam, wystarczały koce, dzieciątko i tak jeszcze lezy płasko wiec wszelkie podusie itp odpadały ;-)
Pieluszki newborn moga sie przydac, ale rownie dobrze moze nam zostac cale opakowanie, jak sie nam duzy maluch urodzi ;-)
Te DODATKOWE fajne, ale to kazda sie musi dobrze nad nimi zastanowic, nie z wszystkiego sie korzysta :-) niania to super rozwiazanie, ja wlasnie siedze i przegladam aukcje bo stara mi padla i wyrzucilam. intensywnie uzywana byla ok 1,5 roku
Oprocz nozyczek do paznokietkow mozna dodac obcinacz(cążki), ja nigdy nie uzylam mlodemu nozyczek bo sama nie uzywam i sie bałam, a z obcinaczem od poczatku nie mialam problemu :-)
Z podpasek poporodowych polecam te Poporodowe ginekologiczne podkłady dla Kobiet (2239699643) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. wygladaja nie zachecajaco hehe ale dawaly rade, ja mialam cos chyba z 5 czy 6 opakowan, dopiero potem przerzucilam sie na "normalne" podpaski.
Majtki moge tez polecic wielorazowe siateczkowe. schna w pare chwil i dobrze trzymaja wklady(a wklady sa bez kleju, nie tak jak podpaski), o cos takiego: Wielorazowe majtki siateczkowe rozm. L (2254388673) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Krem na odparzenia - nie polecam uzywania na codzien sudocremu, lepiej miec "lzejszy" krem, a sudocrem w sytuacjach awaryjnych, jak sie pojawiaja zaczerwienienia albo cos, bo skora sie maluszkowi przyzwyczai i potem nic nie pomoze, no chyba ze maka ziemniaczana ;-)
To takie moje pierwsze wrazenie. Pomysl z lista fajny. Potem bedzie mozna w tym temacie poruszyc temat "wyprawki" dla mamy do szpitala, chociaz czesto to indywidualna sprawa kazdego szpitala - ja z Gniezna mialam email, w ktorym mialam wszystko dokladnie wypisane co mam zabrac ;-)
Nizej w tabeli - przydaje się więcej pieluszek teterowych. ja mialam poprzednio 30szt i bylo "akurat". uzywalam wprawdzie jednorazowek, ale i tak duzo tetrowek sie brudzilo na wszelkie ulewanie, wycieranie, podkladanie itp ;-) a co to jest narzutka na wózek? no i posciel do wozka, to tez sprawa do zastanowienia sie, ja np nie mialam, wystarczały koce, dzieciątko i tak jeszcze lezy płasko wiec wszelkie podusie itp odpadały ;-)
Pieluszki newborn moga sie przydac, ale rownie dobrze moze nam zostac cale opakowanie, jak sie nam duzy maluch urodzi ;-)
Te DODATKOWE fajne, ale to kazda sie musi dobrze nad nimi zastanowic, nie z wszystkiego sie korzysta :-) niania to super rozwiazanie, ja wlasnie siedze i przegladam aukcje bo stara mi padla i wyrzucilam. intensywnie uzywana byla ok 1,5 roku
Oprocz nozyczek do paznokietkow mozna dodac obcinacz(cążki), ja nigdy nie uzylam mlodemu nozyczek bo sama nie uzywam i sie bałam, a z obcinaczem od poczatku nie mialam problemu :-)
Z podpasek poporodowych polecam te Poporodowe ginekologiczne podkłady dla Kobiet (2239699643) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. wygladaja nie zachecajaco hehe ale dawaly rade, ja mialam cos chyba z 5 czy 6 opakowan, dopiero potem przerzucilam sie na "normalne" podpaski.
Majtki moge tez polecic wielorazowe siateczkowe. schna w pare chwil i dobrze trzymaja wklady(a wklady sa bez kleju, nie tak jak podpaski), o cos takiego: Wielorazowe majtki siateczkowe rozm. L (2254388673) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Krem na odparzenia - nie polecam uzywania na codzien sudocremu, lepiej miec "lzejszy" krem, a sudocrem w sytuacjach awaryjnych, jak sie pojawiaja zaczerwienienia albo cos, bo skora sie maluszkowi przyzwyczai i potem nic nie pomoze, no chyba ze maka ziemniaczana ;-)
To takie moje pierwsze wrazenie. Pomysl z lista fajny. Potem bedzie mozna w tym temacie poruszyc temat "wyprawki" dla mamy do szpitala, chociaz czesto to indywidualna sprawa kazdego szpitala - ja z Gniezna mialam email, w ktorym mialam wszystko dokladnie wypisane co mam zabrac ;-)
no tak jak powiedzialam, kazdy musi sobie liste dla siebie zmodyfikowac
narzutka na wozek- nie mam pojecia co to ale na 2 listach, ktore przegladalam bylo
jeszcze moja kumpela proponuje do dodatkowych dorzucic wage dla noworodkow, chociaz szczerze mowiac jeszcze nie slyszalam, zeby ktos mial wage w domu specjalna dla takich maluchow.
pieluszek tetrowych 30 sztuk? matko... strasznie duzo! ja mysle, ze w razie czego zawsze mozna dokupic pozniej.
buciki na liscie sa, bo moja mama je kupuje z uporem maniaka, mimo ze powtarzam, ze taki maly ludzik butow nie potrzebuje.. ale coz.
kaftanikow dalam 0, bo wydaja mi sie niepraktyczne. a rampersow w ogole nie umiescilam, bo wydaje mi sie, ze na jesien/zime sa nieprzydatne.
a ta posciel do wozka to od kiedy sie przydaje? jak dobrze, ze sa tu doswiadczone mamy! pod koniec pazdziernika same kocyki wystarcza? zdarza sie, ze juz we wrzesniu wieczorami jest zimno, dlatego myslalam, ze posciel do wozka albo jakis wozkowy spiworek chociaz.
a jaki krem na odparzenia sugerujesz?
wielkie dzięki Lotka za wszystkie sugestie i dodatkowe rzeczy do dodania! juz sie zabieram za dodawanie!
edit
z pieluszkami ja planuje kupic jedno male opokowanie newborn do domu i najwyzej dokupic.
wszystkie Lotki sugestie dopisalam juz w pliku, ktory jest w pierwszym poscie. A liste tu na watku mysle, ze najlepiej bedzie aktualizowac raz na jakis czas zamiast powtarzac co chwile.
narzutka na wozek- nie mam pojecia co to ale na 2 listach, ktore przegladalam bylo
jeszcze moja kumpela proponuje do dodatkowych dorzucic wage dla noworodkow, chociaz szczerze mowiac jeszcze nie slyszalam, zeby ktos mial wage w domu specjalna dla takich maluchow.
pieluszek tetrowych 30 sztuk? matko... strasznie duzo! ja mysle, ze w razie czego zawsze mozna dokupic pozniej.
buciki na liscie sa, bo moja mama je kupuje z uporem maniaka, mimo ze powtarzam, ze taki maly ludzik butow nie potrzebuje.. ale coz.
kaftanikow dalam 0, bo wydaja mi sie niepraktyczne. a rampersow w ogole nie umiescilam, bo wydaje mi sie, ze na jesien/zime sa nieprzydatne.
a ta posciel do wozka to od kiedy sie przydaje? jak dobrze, ze sa tu doswiadczone mamy! pod koniec pazdziernika same kocyki wystarcza? zdarza sie, ze juz we wrzesniu wieczorami jest zimno, dlatego myslalam, ze posciel do wozka albo jakis wozkowy spiworek chociaz.
a jaki krem na odparzenia sugerujesz?
wielkie dzięki Lotka za wszystkie sugestie i dodatkowe rzeczy do dodania! juz sie zabieram za dodawanie!
edit
z pieluszkami ja planuje kupic jedno male opokowanie newborn do domu i najwyzej dokupic.
wszystkie Lotki sugestie dopisalam juz w pliku, ktory jest w pierwszym poscie. A liste tu na watku mysle, ze najlepiej bedzie aktualizowac raz na jakis czas zamiast powtarzac co chwile.
Ostatnia edycja:
waga chyba niepotrzebna. kazda mama posiadajac takowa w domu wazyla by malucha co chwile i stresowala sie wahaniami ;-) lepiej podejsc do przychodni regularnie, np raz na miesiac czy na 2 i zwazyc z wlasnej ciekawosci ;-) pozatym taki maluszek czesto bywa w poradni z racji szczepien(tzn jesli ktos szczepi) i np mi to wazenie wystarczalo, chyba potem raz poszlam specjalnie zeby zwazyc malego
pieluszek mam tyle, bo mi bylo wygodniej je prac, nie musialam wlaczac pralki na okraglo, a z tego co kojaze to i tak laski kupowaly wiecej ;-) kosztowaly chyba po 1,50, teraz cos kolo 2zl/szt(oczywiscie na allegro) wiec "zaszalalam" ;-) oczywiscie mozna je przecie pozniej dokupic... ;-)
ja w dawnym wozku mialam ocieplane nosidlo. Tom sie urodzil 1 grudnia, przyszly wtedy mrozy -20 i wyszlam z nim dopiero jak mial miesiąc. chodzilismy na 1-2 godzinne spacery do max -8. wtedy mial na sobie kombinezon(juz nie pamietam co zakladalam pod niego to nie pisze), wkladalam go w nim do tego nisidla i do wozka. nosidlo okrywalam kocem(mam cos takiego BARDZO GRUBE SUPER PUSZYSTE KOCE PLUSZOWE 80x110 (2242542951) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. ). to wystarczylo. Tom do dzis mial 2x katar i 1x przebione gardelko, nigdy nie bral antybiotyku, wiec nie uwazam zebym go przemrozila albo przegrzala ;-) teraz nasze maluchy beda troche starsze na zime, wiec latwiej bedzie je ubierac :-) moze wiec lepiej spiworek, czesto sa dodawane do wozkow(mi dodali do spacerowki) albo mozna sobie dokupic w kolorze wozka ;-)
krem mialam tylko jeden caly czas, KREM z tlenkiem cynku BAMBINO 150ml +25% gratis (2245746888) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. a sudocrem wlasnie "w razie czego" ;-)
pieluszek mam tyle, bo mi bylo wygodniej je prac, nie musialam wlaczac pralki na okraglo, a z tego co kojaze to i tak laski kupowaly wiecej ;-) kosztowaly chyba po 1,50, teraz cos kolo 2zl/szt(oczywiscie na allegro) wiec "zaszalalam" ;-) oczywiscie mozna je przecie pozniej dokupic... ;-)
ja w dawnym wozku mialam ocieplane nosidlo. Tom sie urodzil 1 grudnia, przyszly wtedy mrozy -20 i wyszlam z nim dopiero jak mial miesiąc. chodzilismy na 1-2 godzinne spacery do max -8. wtedy mial na sobie kombinezon(juz nie pamietam co zakladalam pod niego to nie pisze), wkladalam go w nim do tego nisidla i do wozka. nosidlo okrywalam kocem(mam cos takiego BARDZO GRUBE SUPER PUSZYSTE KOCE PLUSZOWE 80x110 (2242542951) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. ). to wystarczylo. Tom do dzis mial 2x katar i 1x przebione gardelko, nigdy nie bral antybiotyku, wiec nie uwazam zebym go przemrozila albo przegrzala ;-) teraz nasze maluchy beda troche starsze na zime, wiec latwiej bedzie je ubierac :-) moze wiec lepiej spiworek, czesto sa dodawane do wozkow(mi dodali do spacerowki) albo mozna sobie dokupic w kolorze wozka ;-)
krem mialam tylko jeden caly czas, KREM z tlenkiem cynku BAMBINO 150ml +25% gratis (2245746888) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. a sudocrem wlasnie "w razie czego" ;-)
Tygrysek1985
Fanka BB :)
lotka ja tez ten krem do pupy i nie tylko polecam
*martusia*
a to moja wersja wyprawki dla dziecka z książki 'Ciąża tydzień po tygodniu' autorstwa Annette Nolden.
- 10 cienkich kaftaników lub body (5 w rozmiarze 56cm, 5 w rozmiarze 62cm)
- 6 ciepłych kaftaników lub body ( 3 w rozmiarze 56cm, 3 w rozmiarze 62cm)
- 8 sztuk śpioszków lub pajacyków ( 4 w rozmiarze 56cm, 4 w rozmiarze 62 cm)
- 2 cienkie czapeczki bawełniane bez wiązania
- 2 pary rękawiczek bawełnianych
- 2 pary skarpetek lub bucików
- sweterek
- 2 cieplejsze czapeczki
- kurteczka, śpiworek lub kombinezon w rozmiarze 62 cm
- buciki lub grube skarpety
- przewijak
- mokre chusteczki
- pojemnik na brudne pieluszki
- krem pielęgnacyjny
- wanienka + termometr
- mydło dla dzieci
- myjka bawełniana lub frotte
- duży ręcznik kąpielowy (szt 3)
- płatki bawełniane (waciki)
- miseczka z ciepłą wodą
- sól fizjologiczna do przemywania oczu
- 70 % spirytus do pielęgnacji pępka
- sterylne gaziki
- miękka szczotka do włosków
- oliwka
- nożyczki do obcinania pazurków
- łóżeczko + materac
- 3 bawełniane prześcieradła
- 2 miękkie kocyki
- 2 bawełniane poszewki na kocyk
- śpiworek
- jeden cieplejszy kocyk
- folie ochronne
Dla mam karmiących piersią:
- wkładki laktacyjne
- poduszka do karmienia
- laktator + pojemniki na pokarm
Dla mam karmiących butelką:
- 4 plastikowe butelki ze smoczkami na mleko
- plastikowa butelka ze smoczkiem na wodę
- szczotki do czyszczenia butelek i smoczków
- sterylizator
- 6 śliniaczków
- pieluszki tetrowe
co Wy na to?
- 10 cienkich kaftaników lub body (5 w rozmiarze 56cm, 5 w rozmiarze 62cm)
- 6 ciepłych kaftaników lub body ( 3 w rozmiarze 56cm, 3 w rozmiarze 62cm)
- 8 sztuk śpioszków lub pajacyków ( 4 w rozmiarze 56cm, 4 w rozmiarze 62 cm)
- 2 cienkie czapeczki bawełniane bez wiązania
- 2 pary rękawiczek bawełnianych
- 2 pary skarpetek lub bucików
- sweterek
- 2 cieplejsze czapeczki
- kurteczka, śpiworek lub kombinezon w rozmiarze 62 cm
- buciki lub grube skarpety
- przewijak
- mokre chusteczki
- pojemnik na brudne pieluszki
- krem pielęgnacyjny
- wanienka + termometr
- mydło dla dzieci
- myjka bawełniana lub frotte
- duży ręcznik kąpielowy (szt 3)
- płatki bawełniane (waciki)
- miseczka z ciepłą wodą
- sól fizjologiczna do przemywania oczu
- 70 % spirytus do pielęgnacji pępka
- sterylne gaziki
- miękka szczotka do włosków
- oliwka
- nożyczki do obcinania pazurków
- łóżeczko + materac
- 3 bawełniane prześcieradła
- 2 miękkie kocyki
- 2 bawełniane poszewki na kocyk
- śpiworek
- jeden cieplejszy kocyk
- folie ochronne
Dla mam karmiących piersią:
- wkładki laktacyjne
- poduszka do karmienia
- laktator + pojemniki na pokarm
Dla mam karmiących butelką:
- 4 plastikowe butelki ze smoczkami na mleko
- plastikowa butelka ze smoczkiem na wodę
- szczotki do czyszczenia butelek i smoczków
- sterylizator
- 6 śliniaczków
- pieluszki tetrowe
co Wy na to?
reklama
cyniczna
Poduszka do karmienia to mi się nie przydała w ogóle, ale za to namawiam serdecznie na poduszkę z dziurką po porodzie z wypełnieniem z granulatu styropianowego (bo się nie odkształca) - jest to BARDZO przydatna rzecz po porodzie naturalnym, kiedy to na tyłek nie można usiąść. Polecam też podkłady na łóżko (takie do przewijania maluchów). Można kupić w rossmannie w paczkach, bella też takie ma (nawet lepsze, bo większe). Ścielisz sobie na łóżko i nawet jak coś przecieknie, to zmieniasz podkład i dalej leżysz w czystej pościeli
Jeśli chodzi o krem na brodawki. Owszem, kiedy są otarte lub obolałe, krem się sprawdza, ale kiedy już popękają to napar z szałwii i nagietka do przemywania - leczy szybko i skutecznie Położna mi poradziła przy Tyci i to się super sprawdziło.
Dodałabym kombinezon jesienny dla malucha... Warto też zastanowić się, czy nie lepiej na zimę zamiast dodatkowego kombinezonu nie kupić śpiwora na polarze lub owczej wełnie z dopinką - rośnie z dzieckiem i można go do spacerówki, albo na sanki przełożyć. U mnie się super sprawdził. POLECAM! ŚPIWOREK BABY MERC HIT W SUPER CENIE -6 KOLORÓW (2242029593) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Myjka się nie sprawdziła ani mydło... hymmm... wolałam żele do mycia z dozownikiem, bo uwierzcie ciężko jest namydlić rękę kostką mydlaną, kiedy ma się na drugiej ręce noworodka. Nie używałam oliwki, tylko emolientów dodawanych do wody.
U nas położne zakazują stosowania płynów do płukania - mocno uczulają i pozostają na ubrankach. Jeśli macie do czegoś to lać, to nie do bielizny dziecięcej.
To tak z własnego doświadczenia pisałam. Nic zobowiązującego, ale warto przemyśleć hehehe
Jeśli chodzi o krem na brodawki. Owszem, kiedy są otarte lub obolałe, krem się sprawdza, ale kiedy już popękają to napar z szałwii i nagietka do przemywania - leczy szybko i skutecznie Położna mi poradziła przy Tyci i to się super sprawdziło.
Dodałabym kombinezon jesienny dla malucha... Warto też zastanowić się, czy nie lepiej na zimę zamiast dodatkowego kombinezonu nie kupić śpiwora na polarze lub owczej wełnie z dopinką - rośnie z dzieckiem i można go do spacerówki, albo na sanki przełożyć. U mnie się super sprawdził. POLECAM! ŚPIWOREK BABY MERC HIT W SUPER CENIE -6 KOLORÓW (2242029593) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Myjka się nie sprawdziła ani mydło... hymmm... wolałam żele do mycia z dozownikiem, bo uwierzcie ciężko jest namydlić rękę kostką mydlaną, kiedy ma się na drugiej ręce noworodka. Nie używałam oliwki, tylko emolientów dodawanych do wody.
U nas położne zakazują stosowania płynów do płukania - mocno uczulają i pozostają na ubrankach. Jeśli macie do czegoś to lać, to nie do bielizny dziecięcej.
To tak z własnego doświadczenia pisałam. Nic zobowiązującego, ale warto przemyśleć hehehe
Ostatnia edycja: