reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka / Zakupowe szaleństwa ;-)

moja tak samo pierwsza ciąża, podpytuję mamy co i jak z ubieraniem dziecka, ale chyba ma mnie już dość. ja tak w szale zakupów kupiłam parę bodów, ale chyba na pajacyki się przerzucimy bo są łatwiejsze, pamiętam też, że mój brat miał sporo pajacyków. zaraz minie mi 15 tydzień (suwaczek źle informuje) a ja dalej zielona w tych sprawach ;)

reklama
Lotka mam pytanko jesteś zadowolona z tego kocyka?? grubego ?? bo właśnei chce go zamówić a sie zastanawiam nad jakoscia troszke czy po praniu nic sie z nim nie stanie

ciesze sie, ze tyle postow i rad sie tu zebralo. jutro usiade i zrobie aktualizcje listy zarowno w pliku, jak i w watku.

a teraz glupie pytanie. ja juz sie gubie.. co to pajacyk a co spioszki, do tego jeszcze sa rampersy - czym to sie wszystko od siebie rozni? pewna jestem, ze wiem co to body. a reszty nazw uzywam zamiennie ;-) bo nie wiem co jest co.
ktos poratuje?

images.jpgto są body moga byc na ramiaczkach ,z krótkim lub z długim rękawem
re.jpgto są śpioszki

Załączniki

• imagespajacyk.jpg
    imagespajacyk.jpg
    6,3 KB · Wyświetleń: 28
pok juz odpowiadam moj m tez nie odroznial a ja odrozniam juz dlugo, ale to z racji zawodu ;-)

pajacyk- dlugie rekawki i dlugie nogawki
śpioszki- bez rekawkow, tylko dlugie nogawki
rampers- bez rekawkow i krotkie nogawki

Ostatnia edycja:
rampers to taki pajacyk ale bez stópek , a pajacyk to śpioszki ale połączone z rękawkami jak na ostatnim zdjęciu
mam nadzieje ze ktos to zrozumie bo ja nei umiem tłumaczyc:(

Dziewczyny już napisały, ale skoro mi się post w oczy rzucił :))) To też dodam swoje trzy grosze (wszak bez tego nie byłabym sobą hehe);-):-D

Śpioszki to takie "spodenki" na szelkach (rozpinane w kroku - lepsze wg mnie, lub nie rozpinane), zapinane na ramionach, z krytymi stópkami.
Pajacyk to taki bawełniany kombinezon - ma długie rękawy, długie nogawki, zakryte stópki, zapinany po całości (od szyi do stóp) na napy bądź zamek, rzadziej guziki.
Rampers to taki pajacyk w wersji letniej - ma krótkie rękawy, krótkie nogawki ( a jeśli nogawki są długie, to nie mają stópek). Czasami zapinany tylko na ramionach i w kroku.

Aktualne ceny bielizny niemowlęcej mnie powalają. Uważałam, że 4euro za body w Niemczech, to przesada, teraz myśleć zaczynam, że to okazja hehe... W każdym razie nastawiam się na "uzupełnianie" bielizny (i nie tylko) o męską u naszych zachodnich sąsiadów.

Ostatnia edycja:
witam również tutaj

jeżeli chodzi o ręcznik kąpielowy to polecam kupcie juz taki 100/100 przyda sie na dluzej ja musialam potem dokupować bo ten 70/70 okazal sie zbyt malutki...
podpaski miałam 3 op. a i tak 1 dałam sąsiadce w szpitalu bo szybko przeszlam na zwykle allways takie dlugie są wiec nie kupujcie zbyt dużo jakby cos zawsze maż moze kupić...
wkladki laktacyjne to polecam Wam aventu takie do prania... wychodzi po prostu taniej... ja zurzywałam 30 w ciągu niecalych 7 dni a to cholerstwo drogie...
butelek racze na początku nie kupowac dużo bo nie każda dzidzia zaakcdeptuje nop avetn albo nukmoj nie tknął i potem rozdawąłam...
nie kupowalam ani sterylizatora, ani niani, ani detektora oddechu. Sterylizator to u mnie garnek i wrząca woda... 3-4 min i wyparzone. niania była mi niepotrzebna bo dzidzia spała u nas w sypialni a ja zawsze nawet w dzień jak spał to zaglądałam do niego:) co do dekekrotu oddechu nie jestem jego zwolenniczką dlatwego, ze wg mnie usypia czujność matki i ojca... a niestety bardzo często jest tak, ze to nie dziala a kosztuje sporo...

wanienkę proponuję kupić największą :)bo nei wszystkie dzieci lubią przejsć na dużą wannę, do kąpieli polecam płyny na początek kupcie coś dla alergika takie jak oilatum, do przemywania pępuszka polecam Octanisept przydaje się również do nacięcia krocza... bardzo szybko się goi i jedno i drugie:)

co do stosowania na pupcię to zamiast kremów polecam Wam talki :):) one wysuszają okolice pupki a nie nawilżają jak kremy... nasz miał spore odpażenia po kremach...

u mnie w szpitalu bylo tak, ze ciuszki dawali ale weście sobie jakieś gorsze ciuszki bo mozecie ich nie dostać spowrotem to raz a dwa jak dzidzia zrobi smólkę to moze sie juz nie doprać...

A jeszcze mi się przypomniało odnośnie wanienki - wg mnie lepsza z odpływem (weź potem sobie wylej tą wodę z wanienki, zwłaszcza, gdy dziecko już większe i chce więcej wody do chlapania mieć, a mąż się właśnie gdzieś zawieruszył:szok::-D:szok::wściekła/y:). Mam zamiar sobie taką kupić, bo moją siostra "pożyczyła" w zeszłym roku komuś i jak to często bywa, wanienka już nie wróciła...

reklama
Ja też zamówiłam z tej strony dwie bluzki i spodnie i są ok. Nie było drogie więc może jakieś cudowne nie są, ale materiały w porządku. W spodniach już śmigam, jedna bluzka jest trochę na później na większy brzuszek a tą druga niestety muszę odesłać. Ona jest taka bardziej koszulowa i mimo, że S to zdecydowanie za duża na mnie, ale też ładna.
A ja właśnie poszukuje jakieś fajnej i oczywiście niedrogiej sukienki, bo za 2 miesiące na wesele idziemy, hm... Nie chce mi się szukać

Do góry