Jak zobaczyłam, że niektóre z Was już mają skompletowaną wyprawkę to sama też się zabrałam za zakupy, z którymi ciągle zwlekałam. Ja bardzo lubię zapoznawać się z Waszymi listami zakupów i opiniami, co warto kupować i gdzie a co można sobie podarować. Sama też zrobiłam swoją listę, co już znalazło się w naszym posiadaniu, a może dla Was też będzie pomocna. Ja doświadczenia nie mam, jeżeli chodzi o zakupy dla niemowląt, więc pewnie niektóre z tych rzeczy mogą okazać się nieprzydatne, no ale sama się o tym przekonam.
Jak na razie zaopatrzyliśmy się w różne drobiazgi i niezbędniki w 2 sklepach: Ikea i rajrodzica.pl. Jeżeli chodzi o Ikeę, oto co wybrałam:
- okrycie kąpielowe
BARNSLIG Ręcznik dziecięcy z kapturem - IKEA
- śpiworek (nie wiem, czy będzie najlepszy, bo nie jest bawełniany)
VITAMINER Śpiwór - IKEA
- śliniaczki
KLADD Śliniaczek - IKEA
- komplet pościeli
VITAMINER TRUMMA Komplet pościeli dziec - IKEA
- 2 prześcieradełka
LEN Prześcieradło dziecięce - biały - IKEA
- małe ręczniczki, ściereczki (pewnie przydadzą się do wszystkiego a są wygodne, bo mają wieszaczki)
KRAMA Ręcznik - IKEA
- kocyk polarowy
VITAMINER Koc - różowy - IKEA
- wanienka (bardzo prosty i tani model, bez różnych bajerów, ale czytałam wiele pozytywnych opinii)
LÄTTSAM Wanienka - IKEA
- ozdoba nad łóżeczko
LEKA Ozdoba - IKEA
- pled (jeszcze nie wiem do czego, ale zawsze się do czegoś wykorzysta, np. żeby położyć na nim dziecko)
IRMA Pled - IKEA
- kołderka (to dostaliśmy razem z poduszką, choć wiem, że takie maleństwo nie skorzysta z tego, ale przyda się na później, sama w każdym razie bym teraz nie kupowała)
LEN Kołdra dziecięca - IKEA
- poduszka (j.w.)
LEN Poduszka dziecięca - IKEA
Większych zakupów dokonałam właśnie dzisiaj w sklepie internetowym, o którym też czytałam pozytywną opinię. Ten sprzedawca jest również na Allegro, to tam go znalazłam, ale po zalogowaniu się na stronie bezpośrednio sklepu odkryłam więcej korzyści, aby zaopatrywać się tam, a nie na aukcji. Ceny tych samych przedmiotów wystawianych w sklepie internetowym i na aukcji różnią się nieznacznie, niektóre są tańsze, niektóre droższe, ale reasumując, dokonując zakupu w sklepie internetowym całość wychodzi taniej, bo jeżeli zrobi się zakupy chyba za przeszło 200 zł i waga do 30 kg , to nie trzeba płacić za przesyłkę a ponadto za każdy kupiony przedmiot otrzymuje się punkty, które wymieniają się na złotówki i dalej można robić zakupy. Co do jakości towarów to nie wiem jeszcze, bo czekam na przesyłkę, ale ceny wydają się dość przystępne. Aha, ten sprzedawca ma również kosmetyki i pieluszki jednorazowe, ale po sprawdzeniu wiem, że są droższe niż u nas w zwykłym hipermarkecie czy też Rossmannie więc podarowałam sobie zakup kosmetyków, choć początkowo na mojej liście i one się znalazły. Ale się rozpisałam! Poniżej lista moich zakupów.
Pieluszki: 15 tetrowych białych, 5 kolorowych i 5 flanelowych
Pieluchy tetrowe białe - Pieluchy Pieluszki Tertrowe 70x80 cm Polska Tetra -
Pieluchy flanelowe - Pieluchy Pieluszki Flanelowe Kremowe Żyrafy -
Pieluchy flanelowe - Pieluchy Pieluszki Flanelowe Niebieskie Zo Kredki -
Pieluchy flanelowe - Pieluchy Pieluszki Flanelowe Niebieskie Zoo -
Pieluchy flanelowe - Pieluchy Pieluszki Flanelowe Różowe Pieski -
Pieluchy flanelowe - Pieluchy Pieluszki Flanelowe Zielony Kaczorek -
RajRodzica.pl
Butelki antykolkowe z czujnikiem temperatury: 1 150 ml i 2 szt. 260 ml wraz ze smoczkami
Butelki antykolkowe - Butelka Antykolkowa 150 ml Tommee Tippee - Tommee Tippee
Butelki antykolkowe - Butelka Antykolkowa 260 ml 1 Sztukia Tommee Tippee - Tommee Tippee
Rożek
Beciki - Rożek Becik Usztywniany Pszczółka Różowa -
Patyczki (dziecku tym uszu nie będę czyścić ale czytałam, że dobrze nimi czyścić pępuszek)
Gaziki i patyczki - Patyczki Higieniczne 200 Szt. Canpol 3/114 - Canpol
Szczotka do włosków (miała być z naturalnego włosia, ale ponoć nie polecają)
Szczotki i grzebienie do włosów - Grzebień i Miękka Szczotka do Włosów BabyOno 565 - BabyOno
Płatki kosmetyczne
Gaziki i patyczki - Cleanic Kindii Dzidziuś Płatki kosmetyczne 60 SZT - Cleanic
Gaziki nasączone
Gaziki i patyczki - Gaziki Nasączone Do Pępuszka Niemowląt 10 Sztuk -
Czapeczki bawełniane
Czapeczki - Czapeczka Pilotka Biała 100& Bawełna -
Czapeczki - Czapeczka Pilotka Różowa100% Bawełna -
Rękawiczki niedrapki
Niedrapki - Niedrapki Rękawiczki Różowe dla Niemowląt Świetna Ochrona -
Skarpetki
Skarpetki - Skarpetki Antypoślizgowe 3 Pary 0-6m 577/01 - BabyOno
Osłonki silikonowe
Osłonki na piersi - Osłonki Silikonowe Na Piersi i Brodawki Rozmiar M BabyOno 848 - BabyOno
Podkłady poporodowe
Podkłady Poporodowe - Podkłady Poporodowe Higieniczne Dla Kobiet Mamma - TMZO
Majtki
Majtki - Majtki Poporodowe Rozmiar 38- 6 Sztuk - Akuku
Wkładki laktacyjne
Wkładki laktacyjne - Krążki Wkładki Laktacyjne Canpol 40 Sztuk - Canpol
Termometr do wanny
Termometry do kąpieli - Pływający Termometr Do Kąpieli Kaczuszka Zielona 2/781 - Canpol
Smoczki uspokajające
Smoczki Uspokajające - Smoczek Lovi Basic 0-3M 2 Sztuki Róż-Pomarańczowy 22/803 Uspokajający - Lovi
Termofor
Termofory - Termofor Pluszowy Pingwin Rozgrzewa Chłodzi -
Termometr z Miękką Końcówką Canpol (wykupiłam ostatni, dlatego nie mam linka już)
Termo opakowanie
Termoopakowania - Termoopakowanie Canpol Jeżyk - Canpol
Gruszka
Aspiratory do Nosa - Gruszka do nosa z miękką końcówką Canpol - Canpol
Myjka
Myjki - Myjka kąpielowa do mycia Mięciutka najtaniej - Akuku
Okrycia kąpielowe
Okrycia Kąpielowe - Okrycie Kąpielowe 76x76 cm Żółte Kaczorek BabyOno z Kapturem 170 - BabyOno
Okrycia Kąpielowe - Okrycie Kąpielowe 94x94 cm z Kapturem Niebieskie - (takie ale różowe)
Kocyk
Kocyki - Koc Polarowy 90x110 BabyOno Różowa Kratka 819/02 - BabyOno
Ceratka do łóżeczka i do wózka
Podkłady - Podkład Do Łóżeczka Ceratka Higieniczna Canpol - Canpol
To tyle na razie. Wiadomo, jeszcze pozostały ubranka, wózek a łóżeczko z całym osprzętem dostaniemy ;-)