reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka / Zakupowe szaleństwa ;-)

Lotka - napisz jak to działa jak dojdzie do Ciebie - bo my jeszcze szukamy :)

do__ti mam pytanie co do tych pieluszek PIELUSZKI WIELORAZOWE PUL DODATKOWE NAPY 1WKŁ (2271781620) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. - używałaś ich wcześniej ?- są lepsze od gotowych kupnych pieluch ? w sensie pewnie taniej wychodzą z tego co widzę ale czy nie odparzają, nie wylewa sie z nich itp ?
przetestujemy na tomku i powiem co i jak ;-)
Lotka
a powiedz pliz czym sie kierowalas przy wyborze niani? na co zwracac uwage?
jedno co wiedzialam od poczatku, to ze ma byc cyfrowa,a nie analogowa. analogowe maja zazwyczaj kilka kanalow(najczesciej dwa) i jak sa zaklócenia albo zlapie czestotliwosc innej niani - u mnie w bloku lapalo dziecko z innej niani - to musialam recznie przelaczac na inny kanal zeby pilnowala mi tomka ;-) cyfrowa w takim przypadku przestraja sie sama. jak pisze VOX to znaczy ze niania "czuwa" i dziecko ją aktywuje glosem i wtedy dopiero nadaj do nas dzwiek, a nie ze dziala caly czas i emituje jakies tam promieniowanie. chcialam jeszcze, zeby mnie sama poinformowala ze wyjde z zasiegu. no i ta ma dwa lata gwarancji, bo sa tez z rocznymi :-) chyba tyle :-)

edit - nad monitorem oddechu myslalam poprzednio, ale sie nie zdecydowalam. matka wg mnie wystarczajaco czuwa nad dzieciatkiem, a taki monitor tylko ta czujnosc usypia, no bo "skoro mam monitor, to jak cos to zadziala i mam luz" no ale to moje zdanie :-)

Ostatnia edycja:
reklama
lotka - dzieki za rady! nie mialam pojecia, ze nianie robia tyle rzeczy :)

ja monitor chce, bo u nas raczej Zosia bedzie spala od poczatku, lub bardzo szybko, u siebie w pokoju, wiec bede spokojniejsza.

lotka - dzieki za rady! nie mialam pojecia, ze nianie robia tyle rzeczy :)

ja monitor chce, bo u nas raczej Zosia bedzie spala od poczatku, lub bardzo szybko, u siebie w pokoju, wiec bede spokojniejsza.
nie ma za co ;-)
zalowalam kiedys, ze kupujac poprzednia nianie nic sie nie dowiedzialam na ich temat i kupilam pierwsza lepsza w sklepie. nie dosc ze wszystko wokol wylapywala, to jeszcze padla zaraz po skonczeniu rocznej gwarancji. :-) mialam wtedy babyono.

dobrze wiedziec.
ja jestem we wszystkim zielona i tak sie staram o wszystkim poczytac zanim wybiore, bo nie wiem na ile rzeczy dla dzieci roznia sie tylko cena i designem, a na ile jest to tez funkcjonalnosc. I dotyczy to chyba wszystkiego: wanienka, wozek, niania, butelki, lozeczko, bujaczek itd.
dzis ostatecznie wybralismy wozek (kupie w tygodniu, bo dostalismy dobra oferte) i zabieram sie za poszukiwanie niani. Przeraza mie cena monitorow oddechu ale jesli mala ma spac w oddzielnym pokoju, to chyba warto zianwestowac

Dziewczyny ja mam pytanie moze naiwne ale tyle lat temu przy starszakach nie miałam takich cudow bo ich wtedy nie było chyba:dry:. Zastanawian czym sie kierujecie kupujac nianie chodzi mi oto czy dlatego ze dzidzia gdzies w innym pokoju bedzie czy jak,bo ja sama jakos nie umie sie okreslic czy jest to mi przydatne czy nie.Dodam ze malenka bedzie z nami w pokoju narazie tz w sumie w salonie czyli tam gdzie przebywam cały czas ,gdzie spimy itp niestety mamy 3-pokojowe mieszkanie a dzieciaki maja swoje pokoje wiec malenka zamieszka narazie w salonie z nami :dry: w ciagu ok 2 lat mamy zamiar wyprowadzic sie na domek ale narazie musimy sie przemeczyc:-p

Dziewczyny ja mam pytanie moze naiwne ale tyle lat temu przy starszakach nie miałam takich cudow bo ich wtedy nie było chyba:dry:. Zastanawian czym sie kierujecie kupujac nianie chodzi mi oto czy dlatego ze dzidzia gdzies w innym pokoju bedzie czy jak,bo ja sama jakos nie umie sie okreslic czy jest to mi przydatne czy nie.Dodam ze malenka bedzie z nami w pokoju narazie tz w sumie w salonie czyli tam gdzie przebywam cały czas ,gdzie spimy itp niestety mamy 3-pokojowe mieszkanie a dzieciaki maja swoje pokoje wiec malenka zamieszka narazie w salonie z nami :dry: w ciagu ok 2 lat mamy zamiar wyprowadzic sie na domek ale narazie musimy sie przemeczyc:-p
my mamy mieszkanie 3-pokojowe, maly bedzie na poczatku w naszej sypialni. w nocy ok, bo bede go miala przy glowie i zaraz uslysze jak cos. ale w dzien czy wieczorem jak usnie, to moge mu zamknac drzwi i nic spoza sypialni go nie obudzi, nie musze nadmiernie przyciszac tv, Tomi tez bedzie mogl w miare normalnie funkcjonowac :-) no i przyda sie u tesciow, jak maly usnie w domu, to my mozemy wyjsc na podworko :-)

Merlin moja koleznka bliska uzywa tych pieluch i jest bardzo zadowolona

co do niani to my mielismy do Oliwki, np. moglam zostawic nianie i isc do sasiadow na kawe albo zostawic nianie z mala w wozku jak spala i slyszalam jak sie tylko ruszyla tak samo jak nam zasnela w samochodzie w drodze powrotnej to mogla sie wyspac do konca w samochodzie a niania czuwala

Słuchajcie czy rożki się przydają? zupełnie nie ogarniam tego, nie mogę sobie wyobrazić zastosowania tego czegoś :D to jest sztywne, niewygodne i nieporęczne... a może się mylę? Mamusie doświadczone jakieś porady? :D

Słuchajcie czy rożki się przydają? zupełnie nie ogarniam tego, nie mogę sobie wyobrazić zastosowania tego czegoś :D to jest sztywne, niewygodne i nieporęczne... a może się mylę? Mamusie doświadczone jakieś porady? :D

Ja z rozków byłam zadowolona szczegolnie przy noworodku ,bo dzieci lubia byc zawiniete czuja sie wtedy bezpieczniej, i takiego maluszka bezpieczniej w rozku na recach trzymac szczególnie na poczatku jak sie boimy ...ja mam w planach dwa na zmiane kupic

Martusia ja nie zostawiła bym dziecka w samochodzie nawet na własnym podwórku ,ani w domu zeby isc na kawe do sasiadów nawet z super nowoczesna niania bo to tylko urzadzenie.....

Dochodze do wniosku ze niania jest mi niepotrzebna bo my bedziemy z malenka w tym samym pokoju praktycznie cały czas.....

Ostatnia edycja:
reklama
Jak zobaczyłam, że niektóre z Was już mają skompletowaną wyprawkę to sama też się zabrałam za zakupy, z którymi ciągle zwlekałam. Ja bardzo lubię zapoznawać się z Waszymi listami zakupów i opiniami, co warto kupować i gdzie a co można sobie podarować. Sama też zrobiłam swoją listę, co już znalazło się w naszym posiadaniu, a może dla Was też będzie pomocna. Ja doświadczenia nie mam, jeżeli chodzi o zakupy dla niemowląt, więc pewnie niektóre z tych rzeczy mogą okazać się nieprzydatne, no ale sama się o tym przekonam.
Jak na razie zaopatrzyliśmy się w różne drobiazgi i niezbędniki w 2 sklepach: Ikea i rajrodzica.pl. Jeżeli chodzi o Ikeę, oto co wybrałam:
- okrycie kąpielowe BARNSLIG Ręcznik dziecięcy z kapturem - IKEA
- śpiworek (nie wiem, czy będzie najlepszy, bo nie jest bawełniany) VITAMINER Śpiwór - IKEA
- śliniaczki KLADD Śliniaczek - IKEA
- komplet pościeli VITAMINER TRUMMA Komplet pościeli dziec - IKEA
- 2 prześcieradełka LEN Prześcieradło dziecięce - biały - IKEA
- małe ręczniczki, ściereczki (pewnie przydadzą się do wszystkiego a są wygodne, bo mają wieszaczki) KRAMA Ręcznik - IKEA
- kocyk polarowy VITAMINER Koc - różowy - IKEA
- wanienka (bardzo prosty i tani model, bez różnych bajerów, ale czytałam wiele pozytywnych opinii) LÄTTSAM Wanienka - IKEA
- ozdoba nad łóżeczko LEKA Ozdoba - IKEA
- pled (jeszcze nie wiem do czego, ale zawsze się do czegoś wykorzysta, np. żeby położyć na nim dziecko) IRMA Pled - IKEA
- kołderka (to dostaliśmy razem z poduszką, choć wiem, że takie maleństwo nie skorzysta z tego, ale przyda się na później, sama w każdym razie bym teraz nie kupowała) LEN Kołdra dziecięca - IKEA
- poduszka (j.w.) LEN Poduszka dziecięca - IKEA

Większych zakupów dokonałam właśnie dzisiaj w sklepie internetowym, o którym też czytałam pozytywną opinię. Ten sprzedawca jest również na Allegro, to tam go znalazłam, ale po zalogowaniu się na stronie bezpośrednio sklepu odkryłam więcej korzyści, aby zaopatrywać się tam, a nie na aukcji. Ceny tych samych przedmiotów wystawianych w sklepie internetowym i na aukcji różnią się nieznacznie, niektóre są tańsze, niektóre droższe, ale reasumując, dokonując zakupu w sklepie internetowym całość wychodzi taniej, bo jeżeli zrobi się zakupy chyba za przeszło 200 zł i waga do 30 kg , to nie trzeba płacić za przesyłkę a ponadto za każdy kupiony przedmiot otrzymuje się punkty, które wymieniają się na złotówki i dalej można robić zakupy. Co do jakości towarów to nie wiem jeszcze, bo czekam na przesyłkę, ale ceny wydają się dość przystępne. Aha, ten sprzedawca ma również kosmetyki i pieluszki jednorazowe, ale po sprawdzeniu wiem, że są droższe niż u nas w zwykłym hipermarkecie czy też Rossmannie więc podarowałam sobie zakup kosmetyków, choć początkowo na mojej liście i one się znalazły. Ale się rozpisałam! Poniżej lista moich zakupów.
Pieluszki: 15 tetrowych białych, 5 kolorowych i 5 flanelowych
Pieluchy tetrowe białe - Pieluchy Pieluszki Tertrowe 70x80 cm Polska Tetra -
Pieluchy flanelowe - Pieluchy Pieluszki Flanelowe Kremowe Żyrafy -
Pieluchy flanelowe - Pieluchy Pieluszki Flanelowe Niebieskie Zo Kredki -
Pieluchy flanelowe - Pieluchy Pieluszki Flanelowe Niebieskie Zoo -
Pieluchy flanelowe - Pieluchy Pieluszki Flanelowe Różowe Pieski -
Pieluchy flanelowe - Pieluchy Pieluszki Flanelowe Zielony Kaczorek -
RajRodzica.pl
Butelki antykolkowe z czujnikiem temperatury: 1 150 ml i 2 szt. 260 ml wraz ze smoczkami
Butelki antykolkowe - Butelka Antykolkowa 150 ml Tommee Tippee - Tommee Tippee
Butelki antykolkowe - Butelka Antykolkowa 260 ml 1 Sztukia Tommee Tippee - Tommee Tippee
Rożek Beciki - Rożek Becik Usztywniany Pszczółka Różowa -
Patyczki (dziecku tym uszu nie będę czyścić ale czytałam, że dobrze nimi czyścić pępuszek) Gaziki i patyczki - Patyczki Higieniczne 200 Szt. Canpol 3/114 - Canpol
Szczotka do włosków (miała być z naturalnego włosia, ale ponoć nie polecają) Szczotki i grzebienie do włosów - Grzebień i Miękka Szczotka do Włosów BabyOno 565 - BabyOno
Płatki kosmetyczne Gaziki i patyczki - Cleanic Kindii Dzidziuś Płatki kosmetyczne 60 SZT - Cleanic
Gaziki nasączone Gaziki i patyczki - Gaziki Nasączone Do Pępuszka Niemowląt 10 Sztuk -
Czapeczki bawełniane
Czapeczki - Czapeczka Pilotka Biała 100& Bawełna -
Czapeczki - Czapeczka Pilotka Różowa100% Bawełna -
Rękawiczki niedrapki Niedrapki - Niedrapki Rękawiczki Różowe dla Niemowląt Świetna Ochrona -
Skarpetki Skarpetki - Skarpetki Antypoślizgowe 3 Pary 0-6m 577/01 - BabyOno
Osłonki silikonowe Osłonki na piersi - Osłonki Silikonowe Na Piersi i Brodawki Rozmiar M BabyOno 848 - BabyOno
Podkłady poporodowe Podkłady Poporodowe - Podkłady Poporodowe Higieniczne Dla Kobiet Mamma - TMZO
Majtki Majtki - Majtki Poporodowe Rozmiar 38- 6 Sztuk - Akuku
Wkładki laktacyjne Wkładki laktacyjne - Krążki Wkładki Laktacyjne Canpol 40 Sztuk - Canpol
Termometr do wanny Termometry do kąpieli - Pływający Termometr Do Kąpieli Kaczuszka Zielona 2/781 - Canpol
Smoczki uspokajające Smoczki Uspokajające - Smoczek Lovi Basic 0-3M 2 Sztuki Róż-Pomarańczowy 22/803 Uspokajający - Lovi
Termofor Termofory - Termofor Pluszowy Pingwin Rozgrzewa Chłodzi -
Termometr z Miękką Końcówką Canpol (wykupiłam ostatni, dlatego nie mam linka już)
Termo opakowanie Termoopakowania - Termoopakowanie Canpol Jeżyk - Canpol
Gruszka Aspiratory do Nosa - Gruszka do nosa z miękką końcówką Canpol - Canpol
Myjka Myjki - Myjka kąpielowa do mycia Mięciutka najtaniej - Akuku
Okrycia kąpielowe
Okrycia Kąpielowe - Okrycie Kąpielowe 76x76 cm Żółte Kaczorek BabyOno z Kapturem 170 - BabyOno
Okrycia Kąpielowe - Okrycie Kąpielowe 94x94 cm z Kapturem Niebieskie - (takie ale różowe)
Kocyk Kocyki - Koc Polarowy 90x110 BabyOno Różowa Kratka 819/02 - BabyOno
Ceratka do łóżeczka i do wózka Podkłady - Podkład Do Łóżeczka Ceratka Higieniczna Canpol - Canpol
To tyle na razie. Wiadomo, jeszcze pozostały ubranka, wózek a łóżeczko z całym osprzętem dostaniemy ;-)

Do góry