Ewa86 - wcale ta lista nie jest jakaś bardzo rozbudowana
Ja z większością się zgadzam ale napiszę swoje spostrzeżenia do niektórych rzeczy
APTEKA
* aspirator do nosa - u nas do tej pory świetnie sprawdza się Frida
* spirytus 70% do pępka - dostaje się na to receptę jeszcze w szpitalu
* wit. D i K - można spokojnie kupić po wyjściu ze szpitala
* Plantex/Espumisan/Esputicon/Infacol - ja bym nie kupowała na zapas bo może nie być tego problemu - u nas nie było kolek.
* czopki glicerynowe - tego (tak jak Ewa) też nie kupowałabym na zapas tylko gdy lekarz zaleci.
KARMIENE
* poduszka-fasolka z dodatkową poszewką - u mnie sprawdziła się w 100% i tak ją sfatygowałam, ze chyba kupię drugą.
* nakładki żelowe na piersi NUK - nie miałam pojęcia że takie są, ale (śmierdząca) zwykła kapusta zmrożona działa cuda
PIELĘGNACJA
* sudokrem (do pupy) - lepiej nie stosować tego profilaktycznie bo może nie pomóc gdy będzie już taka potrzeba. Lepszy jest Alantan lub Bepanthen
* paclanki - są do kupienia też w Tesco na dziale dziecięcym
Wybawienie gdy z czasem kupki zaczynają na prawdę śmierdzieć
* nożyczki z zaokrągloną końcówką - ja uważam że najlepsze są BabyOno. A Canpol Baby nie nadają się nawet do papieru
SPANIE
* materac (podobno najlepsze są kokos-pianka-gryka; my mamy kokos-pianka-kokos) - my mamy z samej pianki. Nic nikomu się nie stało, materac się nie zepsuł
* rożek - u nas kompletny niewypał
* śpiworek do spania - nie mieliśmy i nie brakowało go
MAMA
* podkłady higieniczne Bella (takie duże)
* duże podkłady higieniczne na łóżko (u mnie w szpitalu dawali swoje)
Trzeba popytać w szpitalu o te rzeczy bo np. u nas w jednym szpitalu kobiety mają to w dowolnej ilości na oddziale. Ja wzięłam kilka sztuk też do domu.
* podpaski zwykłe na czas połogu - ja tym razem nie kupowałabym tych wielkich podkładów (które wyglądają jak wielkie podpaski)bo są bardzo grube i przeszkadzają w siedzeniu jak się zbiją w środku, tylko długie podpaski na noc z dobrym przylepcem i może ze skrzydłami. Oczywiście bawełniane a nie jakieś siateczkowe. Tak zrobię teraz.
*Tantum Rosa - ja tantum rosę rozpuszczałam w małej butelce wody min i z tą butelką szłam do toalety już w szpitalu. Polecam patent - dyskretny i skuteczny.
* biustonosz do karmienia - uwaga na te zrobione z samej bawełny - rozciągają się strasznie.
* wkładki laktacyjne - u nas najlepiej sprawdziły się Jonson&Jonson