reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka malucha

Jako mama dziecka 4 miesiecznego polecam
Kapiel -wanienka i jakis plyn do kapieli, np. Oilatum, emoluim, ziajka, po kapieli oliwka nivea baby.
Do mycia twarzy i pupy podczas przewijania -platki kosmetyczne dla dzieci i do pupy krem linomag i maczka ziemniaczana, ktora jedt zdecydowanie najlepsza.
Przewijak i podklady na przewijak.
Do pepka octenisept i platki kosmetyczne
Do nosa aspirator katarek i sol fizjologiczna
Wozek, lozeczko lub kolyska, 2 rozki , 4 kocyki, przescieradla 2 i podklad pod przescieradlo
Pajace, body kopertowe, skarpetki wszystko po okolo 7 sztuk
Spiochy, spodenkikazde po 5 sztuk
Czpeczki ze dwie cienkie po kapieli i dwie grubsze na dwor, te na dwor najlepiej zeby byly wiazane te po kapieli niekoniecznie
Kombinezon na dwor
Pieluchy tetrowe, okolo 10 sztuk, flanelowe 5 sztuk
Dwie butelki z wolnym przeplywem
Smoczek najlepiej z firmy mam od 0 do 2 miesiecy
Fotelik samochodowy plus adaptery do wozka
Szumis
Termometr
Patyczki kosmetyczne dla dzieci
Nozyczki do paznokci
Szczotka z miekkiego wlosia, lepiej sztucznego, bo lepiej wyczesuje ewentualna ciemieniuche
1 reczniczek
U mnie nie sprawdzil sie laktator, nie byl mi potrzebny. Takie rzeczy jak mataedukacyjna, kar7zela nad lozeczko, ewentualnie zabawki wejda dopiero po miesiacu.
Ciuszki w rozmiarach 56 i 62, nie radze kupowac mniejszych. Nawet jesli dziecko urodzi sie malutkie to zawsze mozna kilka sztuk dokupic na szybko.

reklama
A ja jeszcze dodam jako mama alergika że do kąpieli na początek emolium albo oliatum- ziajka może być uczulająca. Jeżeli już coś tańszego to Nivea baby pure sensitive łagodzący żel do ciała i włosów- biale opakowanie. I odradzam oliwki a polecam balsam do ciała- tez emolium albo oliatum (my używaliśmy przez pierwsze 2 miesiące a potem sporadycznie jak widziałam ze skóra się przesusza). U nas na pupe najlepiej sprawdził się alantanem plus maść- tanioszka a dobrze działa. Jak mała miała odparzenia przy biegunce to mieszałam go pół na pół z tormentiolem. Przy odparzeniach odradzam sudokrem u nas tylko jeszcze bardziej wysuszal skórę.

Zgadzam sie, sudocrem bardzo wysusza skorke. A prawda jedt, ze oilatum i emolium sa najlepsze dla alergikow, cos o tym wiem niestety. Ziajka to tansza wersja, ale jesli dziecko nie jedt alergikiem to tez bardzo fajna.
Z kolek to nivea jest ok, tylko latwiej myc emolium, oilatum lub ziajka, nivea jedt trudniejsza technicznie, wiec moze dla syarszyvh dzieciaczkow polecalabym.

VegeMama ja takie body kopertowe i pajacyki o których mówisz znajduje na ciuchlandzie i w komisach dziecięcych ale w sklepie na pewno też znajdziesz :)

W H&M są fajne ciuszki dla dzieci, body kopertowe tam kupowałam. Poza tym zaopatruję się w tesco i na promocjach w Lidlu. Najtaniej wychodzi kupować wielopaki.
Te z Pepco są ładne, ale jakościowo kiepskie. Niektóre ubrania rozpadły mi się przy pierwszym praniu, zanim choć raz na dziecko założyłam :(

reklama
Do góry