reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o pielęgnacji i zdrowiu naszych maluszków:)))

aneczka852 ale wg Ciebie na czym polega to zmniejszenie ilości siuśków? Być może dziecko za mało pije. Poza tym pomiędzy jednym karmieniem a drugim pielucha powinna być zmoczona, jeśli jest prawidłowa podaz płynów. Napój dziecko dobrze i zobaczysz. Jeśli pije dużo a nie siusia to śmigaj do lekarza.

reklama
No mam takie wrażenie że mniej sika, wczoraj po kąpieli jak mu założyłam pampersa to rano się obudził z suchym tak nigdy nie było, w ciągu dnia też mniej moczył pieluszki a nie daje mu płynów tylko karmię piersią jeszcze i tylko to.

aneczko to przepój go, daj mu herbatki lub wody ile tylko wypije i wtedy zobacz. Jak po wypiciu duzej ilosci płynu nic sie nie zmieni to trxeba isc do lekarza. A nie spuchł? Nie marudzi?

magda.wu ja używam wielorazówek, podobnych do tych co pokazywali w TVN ;) oprócz mnie chyba jeszcze nektarynka. jakby co to pytaj śmiało ;) kieszonki z polarkiem w środku i pieluszki formowane z mikrofibry. zero odparzeń mimo tego, że polar czy mikro nie są naturalną tkaniną. ważne że przepuszczają powietrze a pupa oddycha. pranie wcale nie jest straszne. jak pojawi się kupka wystarczy lekko spłukać (z polarka i mikrofibry bardzo ładnie schodzi). jak będzie konkretniejszy ładunek to dołożymy papierki jednorazowe. mokrą pieluchę odciskam i takie wilgotne wkładam do zamykanego wiaderka z kilkoma kroplami olejku lawendowego. pranie robię wieczorem. pieluchy wrzucam razem z ciuszkami małego. dodaję łyżkę proszku odkażającego, 60 stopni, potem na suszarkę i rano wszystko gotowe do użycia ;) naprawdę niewiele z nimi roboty.
poszukaj na allegro kieszonek w granicach 30 zł albo jakiegoś otulacza i formowanek. Ja czasami nawet zakładam tetrówkę w otulacz. Mam takie fajne, grube i wytrzymują porządnego sika bez problemu. Uwierzcie, że nie taki diabeł straszny, tym bardziej że piorę tak samo w 60 stopniach z odkażaczem i nie prasuję żeby nie traciły chłonności. Raz na kilka tygodni warto tetrówki, formowanki i wkłady wygotować z odrobiną soku z cytryny. Sprawdź kilka systemów ;) a potem zdecyduj który najbardziej tobie odpowiada. My jak widzisz mamy mieszankę ;)
nie przeszłam w 100% na wielorazówki. na razie na noc mały ma jednorazówki i jak babcia małżona się nim opiekuje to też. raz zostawiłam wieloraówkę, ale źle pozapinała napy i generalnie kupa latała w nogawkach :p dla babci łatwiejsza w obsłudze jest jednorazówka ;)

wielkie dzięki!
czyli tak - otulacz to tak jakby przytrzymywacz, a wkład bierze na siebie najbrudniejszą robotę, tak? czyli na start, na spróbowanie powinnam kupić jeden otulacz i parę wkładów? a co to są pieluszki formowane? i ile kosztuje odkażacz? a moze mogłabyś mi polecić jakiegoś konkretnego sprzedawcę na all? z góry dziękuję za info :tak:

a mi smutno, bo Olivkowi razem z ciemieniucha wlosy wychodza :( wiem, ze to moze glupie, bo przeciez odrosna, ale tak jakos mi smutno, bo tak duzo i takie czarne mial. przepraszam, ze wcinam sie tu z takim banalem... :(

riba - spokojnie, włoski odrosną i mały Oli będzie miał jeszcze mega czuprynkę ;) Mój maluszek jest blondaskiem, mimo, że ma sporo włosków to z daleka wygląda na łysolka :p

aneczka - zrób tak jak pisze weroneczka. Jak dostanie dużo do picia to powinien wysikać. Ale jest jeszcze jeden powód...może mały jest przegrzewany ? Może za grubo go ubierasz albo masz za ciepło w domku ? Jeżeli tak to nie będzie siusiać tylko wszystko wypoci ;) W każdym razie dobrze zgłosić się do lekarza jeżeli ten myk z przepiciem nie zadziała. Trzymam kciuki za siuskanie ;)

magda - otulacz to "nowa wersja" stosowanej kiedyś ceratki. Nie przepuszcza wilgoci (no chyba, że pielucha jest meeega zasikana to w końcu nawet najlepszy otulacz skapituluje ;) ) a równocześnie oddycha. Może być z meteriału o nazwie PUL, wiem, że niektóe mamy stosują polarkowe albo wełniane, z tym, że te szybciej przeciekają. Do otulacza wkładasz albo złożoną tetrę, albo pieluszki formowane, albo nawet wkłady chłonne ;) Formowana pieluszka to taka materiałowa, z bawełny, bambusa, mikrofibry, włókien konopnych itp materiałów, która jest ma kształt zbliżony do pampersa ;) część ma nawet rzepy albo napki do zapinania. Tak jak wcześniej napisałam, na formowanke zakłada się otulacz, żeby nie przeciekała ;) odkażacz to koszt ok. 20 - 25 zł. Odkażacz kupowałam w sklepie internetowym kraina pieluszek. Od jakiegoś czasu są też na allegro.

riba kochana wypadanie włosów to nie banał. Mój dostał lekką ciemieniuche i w 2 dni z czarnych włosków zrobiła sie wielka łysina na środku główy, a po bokach zostały długie włosy. Wyglądał ja stary dziadek albi św. Franciszek. Płakałam jak bóbr, ale teraz już piekny ciemny jezyk odrasta, takie fajne równiutkie włoski. Będzie ok i u Was ;)))

reklama
Do góry