reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o pielęgnacji i zdrowiu naszych maluszków:)))

magda.wu ja używam wielorazówek, podobnych do tych co pokazywali w TVN ;) oprócz mnie chyba jeszcze nektarynka. jakby co to pytaj śmiało ;) kieszonki z polarkiem w środku i pieluszki formowane z mikrofibry. zero odparzeń mimo tego, że polar czy mikro nie są naturalną tkaniną. ważne że przepuszczają powietrze a pupa oddycha. pranie wcale nie jest straszne. jak pojawi się kupka wystarczy lekko spłukać (z polarka i mikrofibry bardzo ładnie schodzi). jak będzie konkretniejszy ładunek to dołożymy papierki jednorazowe. mokrą pieluchę odciskam i takie wilgotne wkładam do zamykanego wiaderka z kilkoma kroplami olejku lawendowego. pranie robię wieczorem. pieluchy wrzucam razem z ciuszkami małego. dodaję łyżkę proszku odkażającego, 60 stopni, potem na suszarkę i rano wszystko gotowe do użycia ;) naprawdę niewiele z nimi roboty.
poszukaj na allegro kieszonek w granicach 30 zł albo jakiegoś otulacza i formowanek. Ja czasami nawet zakładam tetrówkę w otulacz. Mam takie fajne, grube i wytrzymują porządnego sika bez problemu. Uwierzcie, że nie taki diabeł straszny, tym bardziej że piorę tak samo w 60 stopniach z odkażaczem i nie prasuję żeby nie traciły chłonności. Raz na kilka tygodni warto tetrówki, formowanki i wkłady wygotować z odrobiną soku z cytryny. Sprawdź kilka systemów ;) a potem zdecyduj który najbardziej tobie odpowiada. My jak widzisz mamy mieszankę ;)
nie przeszłam w 100% na wielorazówki. na razie na noc mały ma jednorazówki i jak babcia małżona się nim opiekuje to też. raz zostawiłam wieloraówkę, ale źle pozapinała napy i generalnie kupa latała w nogawkach :p dla babci łatwiejsza w obsłudze jest jednorazówka ;)

reklama
u nas w 3 miesiącu kacper miał przepychany kanalik i ropienie oka przeszło od razu a ropiało mu wcześniaj bardzo, rano zwykle oko miał zlepione ropą. Zabieg jest ponoć niebolesny dla dzicka ale dla mamy traumatyczny :p ja nie mogłam na to patrzeć, dobrze że M był z nami :p Wcześniej oczywiście dostaliśmy różne krope i maści, również z antybiotykiem ale w końcu okulistka powiedziała, że nie wyleczymy tego bo jest zatkany kanalik ... od zabiegu było czyściutko już ale w gabinecie tyle mu wypłukała ropy że aż się dziwię gdzie to wszystko się zmieściło

:p
Napisz mi prosze jak to dokładnie wyglada i co potem.oko zalepione,czy jak?

rozalko mojej koleżanki córeczka tez miała przepychane kanaliki w oczkach chyba miała ze 3,4 m-ce i wszystko ustąpiło, nie pomogły zadne leki, wiec moze idź do okulisty

Rozalko natychmiast idz do okulisty ! Ja dzis byłam i moja bedzie miala zabieg przepychane kanaliki. Im wczesniej tym lepiej kochana!
My mamy termin do szpitala na 5listopada:(

Tak zrobię,wybieram sie do okulisty,bo juz na to patrzec nie moge,mnóstwo ropy .

Panienko - za uszami sucha skóra to po prostu CIEMIENIUCHA!!! pojawia się ona również między brwiami - nie tylko na główce:)
Mój Olek to miał - dwa razy posmarowałam ALANTAN PLUS znikło i się już nie pojawiło:p

jesli chodzi o ciemieniuche to naprawde dziala ten szampon Mustela, ktory polecala Lusia. takze Lusiu dziekuje Ci bardzo :) walczymy juz ponad miesiac i w koncu zrobilo sie bardzo suche i z kazdym dniem cos odpada :)

rozalka - zabieg trwa chwileczkę i nie po nim żadnego opatrunku. najpierw małego zawinęliśmy w kokon z kocyka, dość mocno by się nie ruszył, zawijała okulistka, my go trzymaliśmy, ja za główkę, m za ciałko. wiadomo już zaczął płakać, nie łatwo unieruchomić 3 miesięczniaka, złościł się, że nie może się ruszać. Okulistka wkropliła mu krople i włożyła taką cienką żyłkę wprost do kanalika i wstrzynkęła mu jakiś płyn, który wszystko wypłukał a było tego straszliwe dużo, potem zakropliła odkażające i kazała wyciskać z kącika jak się coś pojawi ale się nie pojawiło :) dała jeszcze jakieś krople na tydzień chyba i tyle :)

rozalka - zabieg trwa chwileczkę i nie po nim żadnego opatrunku. najpierw małego zawinęliśmy w kokon z kocyka, dość mocno by się nie ruszył, zawijała okulistka, my go trzymaliśmy, ja za główkę, m za ciałko. wiadomo już zaczął płakać, nie łatwo unieruchomić 3 miesięczniaka, złościł się, że nie może się ruszać. Okulistka wkropliła mu krople i włożyła taką cienką żyłkę wprost do kanalika i wstrzynkęła mu jakiś płyn, który wszystko wypłukał a było tego straszliwe dużo, potem zakropliła odkażające i kazała wyciskać z kącika jak się coś pojawi ale się nie pojawiło :) dała jeszcze jakieś krople na tydzień chyba i tyle :)

Ja nie wiem jak ja to wytrzymam....oby sam sie odetkał....
Dzięki za info.

dziewczyny a jak robicie z uszkami?bo ja myje tylko małżowinę ale widzę, że w jednym uszku malej u wejścia do uszka nazbierał się miodzik i nie wiem jak wyczyścić, żeby małej krzywdy nie zrobić ;/

reklama
My czyścimy uszka patyczkiem z ogranicznikiem, dosłownie przy samym wejściu, najpierw mocze jeden koniec patyczka, wyciskam i czyszczę, a potem poprawiam drugim suchym końcem:)

Do góry