reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o pielęgnacji i zdrowiu naszych maluszków:)))

pati nie umiem Ci pomóc, nie znam sie po prostu na tym i jestem tak samo zielona jak Ty...

moja ma bardzo dużo fałdek w pachwinkach, jak rozkładam jej nózki to widzę że w tych fałdkach schodzi skórka, to są odparzenia? boje sie tego mocniej ścierac bo schodzi tam skórka jak sie mocniej potrze... czym to robić jak myslicie? nic sie nie stanie jak ponakładam w te fałdki troszke kremu przeciw odparzeniom?

reklama
u nas wczoraj tez byla zielona kupka:( Ale raz. I do tego wydaje mi sie że zmienił sie zapach kupki na bardziej kwasny. Nic nowego nie jadłam i teraz sama nie wiem.
Dziewczyny jak rozpoznać śluz w kupce?

U nas jednak nie uczulenie, a więc mleko mogę dalej pochłaniać - a lubię strasznie :)

Lekarz stwierdził, że to typowe noworodkowe wykwity te nasze krostki i zalecił kąpiel w nadmanganianie potasu co drugi dzień... Ufff.. ;)

u nas wczoraj tez byla zielona kupka:( Ale raz. I do tego wydaje mi sie że zmienił sie zapach kupki na bardziej kwasny. Nic nowego nie jadłam i teraz sama nie wiem.
Dziewczyny jak rozpoznać śluz w kupce?

Po prostu wygląda jakby by bialko jaja kurzego w pieluszce pośród kupki.jak złożysz pieluszke i otworzysz na nowo,to te gluty tak sie ciągną,nie da sie tego nie zauwazyc.(przeprszam za dosadnosc opisu).

Dziewczynki zielona kupka to wcale nic takiego strasznego, tu chodzi o czas przejścia kału przez jelitka, jeżeli szybciej to kupka jest bardziej zielona... jeżeli tak utrzymuje się ponad 2 tyg wówczas nalezy się martwić...

moja ma bardzo dużo fałdek w pachwinkach, jak rozkładam jej nózki to widzę że w tych fałdkach schodzi skórka, to są odparzenia? boje sie tego mocniej ścierac bo schodzi tam skórka jak sie mocniej potrze... czym to robić jak myslicie? nic sie nie stanie jak ponakładam w te fałdki troszke kremu przeciw odparzeniom?

Absolutnie nic się nie stanie ale to łuszczenie się skórki to całkiem normalne u noworodków i nie należy się tym martwić. Mojej córci schodziła na stopach, dłoniach i brzuszku, posmarowałam trochę Bepanthenem i przeszło. Położna mówiła, że nie trzeba niczym smarować. Chyba, że dodatkowo oprócz schodzącej skórki jest zaczerwienienie albo takie maleńkie drobne, gęsto nasiane krosteczki- wtedy to będzie odparzenie.

dziewczyny moja mała ma zielone kupki z białymi grudkami ? wcześniej były żółciutkie ! czy Wasze dzieci też takie mają zielone ?
Nervita Kuba też robi zielone kupy, mam wrażenie, że od początku, zdarzały się żółte.. Niby pediatra i położna widziały je i stwierdziły, że jest ok..ale mi jakoś to nie daje spokoju, bo przecież standardem są żółte :(.. poza tym młody dostał takich krostek - wyglądają jak trądzik - na policzkach i brodzie i zastanawiam się, czy to trądzik niemowlęcy, czy może oznaka skazy białkowej :( ehh.. we wtorek idę na szczepienie i będę męczyć pediatrę.. co mogą oznaczać te zielone kupy i czy to trądzik czy objawy alergii.. Zastanawiałam się, czy podanie probiotyku nie zmieniłoby koloru kupy, ale wstrzymam się do wtorku, bo sama boję się go młodemu dać..
A może ktoś jeszcze ma problem z zielonymi kupami?

A co się dzieje jak pojawia się ten śluz w kupce?

tu fajnie wyjasnione.
"W kupie noworodka widać śluz. Podobnie jak katar, śluz jest objawem stanu zapalnego. Często pojawia się przy biegunce. Jego niewielkie ilości mogą wystąpić także wówczas, gdy do diety malucha wprowadzamy nowe pokarmy. Jeśli jest to przejściowe, nie ma powodu do niepokoju, bywa to jednak również objawem alergii pokarmowej.'

u mojego synka był to objaw alergii pokarmowej.

http://babyonline.pl/niemowle_noworodek_artykul,3158.html

Ostatnia edycja:
reklama
duralex u nas też zielono w gaciach. Na początku było książkowo tzn żółta kupa z grudkami tzw jajecznica, a teraz zielono. Też mnie to trochę martwi, ale skoro nic poza tą kupą zieloną się nie dzieje to chyba jest ok. Napisz we wtorek co Ci lekarz powiedział.

Do góry