reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o pielęgnacji i zdrowiu naszych maluszków:)))

reklama
PAti u mnie też takie małe czerwone i są wszędzie - na nóżkach, brzuszku, pleckach. To nie potówki, bo potówki są w specyficznych miejscach a nie wszędzie. Ja dziś idę do lekarza i stawiam, że to uczulenie na mleko :(

Ciamajdko no tak jak wyżej napisałam. A na buzi to ma takie jakby podskórniaki szorstkie ;/
Nie jestem pewna czy to to. Jak wrócę od lekarza to napiszę.

A co do pampersów to DADA biedronkowe odpadły :/ Siku przecieka i muszę przebierać małego, a nie powiem co mnie strzela jak się to dzieje o 2 w nocy jak dziś grrrr.....
Niestety, ale oryginalne pampersy wygrywają i choć są droższe 2x to nie będę się już katować z innymi pieluchami ;/

Ostatnia edycja:
Powiedzcie mi laseczki takie małe czerwone krostki na ciele maluszka to potówki czy coś innego może być?
a gdzie one dokladnie sa? moja miala na twarzy, szyjce i na piersiach i to byly potowki.
podobno jesli jest reakcja uczuleniowa np na jedzenie to krostki wyskakuja na pleckach i po tym mozna to stwierdzic.

No i sie nie obyło bez krostek na buzi... czyzbym coś zjadła? ale nie jadłam nic innego co zwykle, jedynie wtrąbiłam wczoraj z nowości-herbatniki, prawie całą paczkę... dziś zobaczyłam jedną krostkę, a teraz juz jest ich mnóstwo.. takie czerwone kropeczki... nie maja białego w środku...

co to :
uczulenie
trądzik
wysypka
czy potówki???

a sorry wypiłam 2 szklanki soku jabłkowego i jedna porzeczkowego.. hmm

Ciamajdko jeżeli chodzi o uczulenie to są to takie wykwity z płynem surowiczym w środku z tendencją do pękania, mogą być w dowolnych miejscach..
potówki są to takie małe, czerwone kropeczki, które występują w miejscach przegrzania i uwaga mogą wystąpić nawet na buźce jak dzieciątko leży długo na jednej stronie i się trochę przepociło, potówki w sekundę mogą wysypać całe ciałko.....

Jeżeli chodzi o te zmiany to mogą to być wikwity związane z hormonami mamuśki, z mleczkiem dziecię naprawdę duużo tego wypija i właśnie zmiany na twarzy są następstwem zmian hormonalnych, u mnie u małego przy skroniach się pojawiają, czyli ewidentne związane z hormonami,

a gdzie one dokladnie sa? moja miala na twarzy, szyjce i na piersiach i to byly potowki.
podobno jesli jest reakcja uczuleniowa np na jedzenie to krostki wyskakuja na pleckach i po tym mozna to stwierdzic.
nie koniecznie.u synka ZAWSZE uczulenie zaczynało od buzi.
No i sie nie obyło bez krostek na buzi... czyzbym coś zjadła? ale nie jadłam nic innego co zwykle, jedynie wtrąbiłam wczoraj z nowości-herbatniki, prawie całą paczkę... dziś zobaczyłam jedną krostkę, a teraz juz jest ich mnóstwo.. takie czerwone kropeczki... nie maja białego w środku...

co to :
uczulenie
trądzik
wysypka
czy potówki???

a sorry wypiłam 2 szklanki soku jabłkowego i jedna porzeczkowego.. hmm
Stawiam na potówki.w kilka sekund, minut moze wysypac.Wystarczy ,ze dziecko sie popłacze,spoci... i potówki gotowe.

Była połozna, to potówki:)

dzieki dziewczyny...

ona mówi że uczulenie zaczyna sie od brzuszka albo plecków, nie od buzi..

No i niestety ta polozna jest w błędzie.Jak juz pisałam u synka zawsze uczulenie wybijało najpierw na buzi( z reszta tak tez jest teraz).Nie ma reguły.No chyba,że to uczulenie na proszek,to wtedy najczesciej własnie brzuszek wysypany.
Jak potówki,to proponuje krochmal z maki ziemniaczanej.U nas zeszły po 2 dniach.

reklama
Hmm to pewnie u nas też potówki, najpierw była jedna krostka na policzku a teraz to już i na buźce i szyjce, brzuszku i pewnie gdzieś jeszcze:baffled: A z nowości zjadłam biszkopty, mleka i nabiału nie jem. Choć w ciastkach też występuje...
A jak zasypać tą mąką? Jak pudrem czy jakąś papkę zrobić i smarować?
Edit:
kurcze tych krostek jest na prawdę dużo, a niektóre są czerwone a białe w środku, help

Ostatnia edycja:
Do góry