Hej Dziewczyny Mam takie techniczne pytanie. Bo zupełnie nie wiem jak ten temat ugryźć. Byłam na 1 wizycie u prywatnego ginekologa. Dostałam zalecenia na zrobienie badań i termin kolejnej wizyty na 9 sierpnia. Sprawdziłam że za wszystkie te badania będę musiała zapłacić prywatnie około 400 zł. Wydaje mi się to bez sensu. Pytanie moje jest takie czy mogę iść do ginekologa na NFZ i poprosić o wypisanie skierowań na te badania? Czy któraś z Was miała podobny dylemat? A także czy któraś z Was chodziła przez całą ciążę i do ginekologa prywatnego i na NFZ? Zarejestrowałem się już na przyszły tydzień na NFZ i zastanawiam się co robic. Dzięki za pomoc z góry
reklama
India9
Fanka BB :)
Kasia, jasne ze mozesz na NFZ i prywatnie chodzic. Najlepiej jak jeden i drugi zalozy Ci karte ciazy i bedziesz miala dwie. Co do badan to nie wiem na co dostalas skierowanie i czy wszystko ma refundacje NFZ, ale pewnie czesc by sie kwalifikowala do bezplatnego zrobienia tylko skierowanie na NFZ Ci potrzebne
Adrianka [emoji307] 28 tc
Mamakulka
Ja chodzę tylko na nfz ale na sierpniowkach dziewczyna miała sytuacje ze ginekolog odmówił dalszego prowadzenia ciazy mimo że laska poszła tylko raz do innego.
Napisane na SM-N910C w aplikacji Forum BabyBoom
India9
Dlatego lepiej miec dwie karty :-)Ja chodzę tylko na nfz ale na sierpniowkach dziewczyna miała sytuacje ze ginekolog odmówił dalszego prowadzenia ciazy mimo że laska poszła tylko raz do innego.
Ja coraz czesciej spotykam sie z sytuacja, ze dziewczyny chodza do wiecej niz jednego lekarza
Mamakulka
Dla mnie to prawdę mówiąc trochę głupie. Po co tak robić?
India9
No wlasnie z takich wzgledow jak Kasia, jak nie ufa temu na NFZ to chodzi do prywatnego, ale na NFZ robi badania.
Poza tym duzo dziewczyn lubi sie upewniac, ze wszystko ok.i im podobaja sie czeste wizyty u rozych lekarzy z roznym punktem widzenia. Ja nie mam czasu chodzic do dwoch, no i wierze, ze jesli jeden bada i jest ok to jest ok
Poza tym duzo dziewczyn lubi sie upewniac, ze wszystko ok.i im podobaja sie czeste wizyty u rozych lekarzy z roznym punktem widzenia. Ja nie mam czasu chodzic do dwoch, no i wierze, ze jesli jeden bada i jest ok to jest ok
Mamakulka
No ja uważam , że jak się nie ufa to się nie chodzi bo generalnie to trochę przykre , że wtedy inna kobieta na nfz jak chce iść to nie ma miejsca bo ktoś ma wizytę której nie potrzebuje poza tym na wynikach jest wypisane kto kierował na badania i taki prywatny lekarz może się wpienic[emoji14]
No nie wiem. Ja bym tak nie robiła.
Ja mam przepowiadajace ale nie są one bolesne i nie powinny być podobno. Moje mnie zatykaja mocno po prostu i są coraz częściej szczególnie wieczorem. Juz bym chciała urodzić. Koleżanka przed wczoraj urodziła i normalnie poczułam zazdrość, że już jest po
Mała Mi brzuszek masz akurat kochana
Czarnuszka no to czekamy na testy
A u mnie w szpitalu jest WiFi dla pacjentów pytałam mojej lekarki co sądzi mówi , że dobry wybór i poleca wiec juz nie mam wątpliwości.
Ta moja kumpela co ostatnio leżała to nie skończyłam o niej. Generalnie to w sobotę o niej zapomnieli i nawet posiłku nie dostała nikt u niej nie był. Jak się upomniala wieczorem to lekarz powiedział, że ja zbada w poniedziałek. W niedziele rano jej powiedzieli, ze beta spadła ale ma odczekać tydzień i wpaść do niech zrobić bo to może jednak ciaza !!! Powiedzieli ze ta ciaza byla wczesna 1-2 tydzien. To jak? Podczas krwawienia zaszla ? Kreawienia ktore bylo poronieniem? No jaja. Umówila się na za tydzień ale prywatnie i czeka. Mówi , że nie wierzy w to ale sprawdzić warto generalnie czuje się jak w ciazy. Ale to hormon się pewnie jeszcze trzyma. Jest pełna nadziei na przyszłe starania mówi , że do trzech razy sztuka. Dwa razy była i się nie udało i w trzeciej będzie owoc
No nie wiem. Ja bym tak nie robiła.
Ja mam przepowiadajace ale nie są one bolesne i nie powinny być podobno. Moje mnie zatykaja mocno po prostu i są coraz częściej szczególnie wieczorem. Juz bym chciała urodzić. Koleżanka przed wczoraj urodziła i normalnie poczułam zazdrość, że już jest po
Mała Mi brzuszek masz akurat kochana
Czarnuszka no to czekamy na testy
A u mnie w szpitalu jest WiFi dla pacjentów pytałam mojej lekarki co sądzi mówi , że dobry wybór i poleca wiec juz nie mam wątpliwości.
Ta moja kumpela co ostatnio leżała to nie skończyłam o niej. Generalnie to w sobotę o niej zapomnieli i nawet posiłku nie dostała nikt u niej nie był. Jak się upomniala wieczorem to lekarz powiedział, że ja zbada w poniedziałek. W niedziele rano jej powiedzieli, ze beta spadła ale ma odczekać tydzień i wpaść do niech zrobić bo to może jednak ciaza !!! Powiedzieli ze ta ciaza byla wczesna 1-2 tydzien. To jak? Podczas krwawienia zaszla ? Kreawienia ktore bylo poronieniem? No jaja. Umówila się na za tydzień ale prywatnie i czeka. Mówi , że nie wierzy w to ale sprawdzić warto generalnie czuje się jak w ciazy. Ale to hormon się pewnie jeszcze trzyma. Jest pełna nadziei na przyszłe starania mówi , że do trzech razy sztuka. Dwa razy była i się nie udało i w trzeciej będzie owoc
Chcę chodzić prywatnie do lekarza ale po co mam płacić za badania po kilkaset złotych skoro należą mi się one na NFZ? Mój prywatny ginekolog sam powiedział że może pani spróbować pójść i poprosić o skierowania do lekarza na NFZ. Zapytałam go bo wystarczająco dużo płaci się składek w miesiącu a jak trzeba skorzystać to nagle jest problem. Mama kulka nie uważam więc że jest to głupie i że zajmuje miejsce komuś innemu i nie jest to kwestia braku zaufania do lekarza na NFZ ale lepszego sprzętu i krótszych terminów u ginekologa prywatnego
Anna25
wrzesień2006/lipiec2012
India, MalaMi piekne brzucholki [emoji7] u mnie poki co nic, ale to dopiero 11 tydz, a dwa mam -4.5 kg wiec nie ma z czego [emoji6] ale jesz cze bedzie [emoji3]
Mamakulka ja jednak zgadzam sie z Toba, ze powinno sie jednego gina wybrac, jak zadzwonilam w maju umowic sie na nfz to termin na pazdziernik byl, a i tak niepewny [emoji15]
ale badania w ciazy z kolei uwazam, ze powinny byc darmowe, zwlaszcza te z kategorii "zalecane"
a mnie dzis M tak wkurzyl, ze nie wiem [emoji35] [emoji35] [emoji35]
Mamakulka ja jednak zgadzam sie z Toba, ze powinno sie jednego gina wybrac, jak zadzwonilam w maju umowic sie na nfz to termin na pazdziernik byl, a i tak niepewny [emoji15]
ale badania w ciazy z kolei uwazam, ze powinny byc darmowe, zwlaszcza te z kategorii "zalecane"
a mnie dzis M tak wkurzyl, ze nie wiem [emoji35] [emoji35] [emoji35]
reklama
Mamakulka
Terminy dla ciężarnych u dobrego lekarza na nfz są ustalane indywidualnie do potrzeb ciężarnej. Rób jak chcesz ale sądzę, że generalnie więcej wątpliwości przez to będziesz miała niż to warte.
Poza tym która kartę ciazy pokażesz przy porodzie?
Poza tym która kartę ciazy pokażesz przy porodzie?