reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrześniówki u lekarza.

gratuluje udanych wizyt:)

Maja tak naprawdę wsio wyjdzie w praniu po porodach :-D

Lotka mojej koleżance 2 lekarzy wmawialo chłopca a ma córe ;-)

dziewczyny kiedy idziecie na prenatalne??

Mi lekarz mówił ze miedzy 18-20 tyg bo ja tym razem do jakiegos ginekologa genetyka jade na połowkowe moj gin tam wszystkie pacjentki wysyła i tak sie zastanawiam czy bede za nie płacic bo powinnam miec za darmo na NFZ bo 35 l mam skonczone ale skierowanie od prywatnego zobaczymy..mysle ze w kwietniu gdzies to bedzie w koncu moze dowiem sie kto tam siedzi w srodku;-)

reklama
USG “GENETYCZNE” W 18-23 TYGODNIU CIĄŻY
Badanie USG wykonywane między 18 a 23 tygodniem ciąży jest często nazywane również badaniem genetycznym lub połówkowym. W czasie tego badania lekarz ocenia przede wszystkim budową poszczególnych narządów Twojego Dziecka. Celem diagnostyki w tym okresie jest wykrycie lub wykluczenie wad rozwojowych płodu. Pamiętaj rozpoznanie choroby płodu w 20 tygodniu ciąży wielokrotnie może uratować życie Twojego Dziecka. Współczesna medycyna daje możliwości leczenia Dziecka jeszcze wewnątrzmacicznie. Jeżeli nie istnieją wskazania do terapii wewnątrzmacicznej możesz zaplanować poród Twojego Dziecka w takim ośrodku medycznym, w którym będzie możliwość leczenia Dziecka zaraz po urodzeniu. Pamiętaj niektóre wady wrodzone płodów można dostrzec w badaniu USG tylko w tym okresie ciąży. W dalszym etapie ciąży na skutek kostnienia żeber, kręgosłupa warunki badania USG stają się coraz gorsze. Nie wykonując badania USG między 18 a 23 tygodniem ciąży zmniejszasz szanse na to, aby lekarz mógł prawidłowo zdiagnozować budowę Twojego Dziecka.
Badanie ultrasonograficzne połówkowe należy do najtrudniejszych technicznie badań w czasie całej ciąży. Aby prawidłowo ocenić rozwój płodu na tym etapie lekarz wykonujący badanie musi posiadać odpowiednią wiedzę, umiejętności oraz dysponować odpowiednim sprzętem diagnostycznym.

odstawiłam tabletki w 25 listopada 2011, później tzn 14 grudnia okres był, a w styczniu już nie, uspokajałam się, że to stres itp itd. pod koniec stycznia już wiedzieliśmy z mężem że jest nas troje, usg 1 lutego potwierdziło kolosa o wielkości 12mm :) (usg prywatnie ale no cóż). później poszłam do ginekologa, swoją drogą świetnego, normalnie na NFZ i się zaczęło - kupa badań, dowiedziałam się przy okazji że mam inną grupę krwi niż ta o której ja wiedziałam :p. następnie mdłości, nastroje, bez kija nie podchodź, mąż nie mógł ze mną wytrzymać czasem ;). a teraz zaczęliśmy sobie 13 tydzień, wszystko w porządku jest i się nie mogę doczekać a do września ponad 5 miesięcy...

Pajkaa ja USG genetyczne mam już ustalone na 22 tyg. 8 maja.
Ewiczek gratuluje dziewczynki :)

Też bym chciała wiedzieć co we mnie rośnie, ale muszę być cierpliwa:) Jeszcze tydzień

Lotka i Ewiczek gratuluję udanych wizyt :))))

Pajkaa ja połówkowe USG mam mieć 18 kwietnia. Ale najpierw mam wizytę 5 kwietnia u swojej ginki i z powodu wczorajszego plamienia umieram z niecierpliwości.

Pajka ja mam połówkowe 3maja:) a 2 planuje powrót z Pl ,no nic jutro idziemy na prywatną wizytę hmmm która to już bedzie ??:) hmmm 6:) o rany !!! dowiedzieć sie czy wogóle moge lecieć choćjedna noga juz jestem w Pl i widze siebie pod budką z najlepszymi lodami na świecie:)

Demetrios wsio będzie dobrze!!!!

Ja połówkowe pewnie będę miała 12.04, czyli za dwa tygodnie. Nie jest to ustalone z ginem, ale będzie to pierwszy dzień 20tyg,więc chyba tak by wypadało, bo kolejna wizyta w okolicach 24tyg,więc za późno będzie.

reklama
Maja połówkowe masz 3maja? toż to święto ;)
ja się wybieram po raz pierwszy na prenatalne po 20tc. Ile płaciliście, bo podzwoniłam trochę i mówią 280, 300 zł.
Takie są ceny???

Ale chyba i tak się wybiorę, choć kasiorę zjada remont :D

Wolałabym żeby moja kruszyna zaczęła dawać mi znać i mnie gilać, kopać... cokolwiek, bo się martwię ;)

a wizyta dopiero 13 :/

pozdrowionka

Do góry