reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Październikowe mamy 2025 ♥️

Ja w tym roku 32, pierwsze dziecko 30 i też się zastanawiałam, czy nie za późno, ale dzisiaj 35 latka jest w lepszym stanie zdrowia i kondycji niż 25 latka w latach 90. Czytałam trochę o tym TSH i zaczynam się martwić, czy już nie jest za późno, czy nie powinnam brać czegoś wcześniej niż czekać do poniedziałkowej wizyty. Boję się, żeby nie rozwinęły się jakieś wady u dziecka czy coś...

reklama
Dobra, zamiast schizowac kupiłam sobie pakiet badań tarczycowych, jak coś to w diagnostyce mają teraz promocję i TSH ft4 i atpo za 75zl jest :)

Ja 33. A jak reszta mam ?
W tym roku skończę 32 🙂.

Mnie jeszcze męczy: a czy na pewno mój syn będzie szczęśliwy z rodzeństwem? (Chociaż kocha wszystkie dzieci) 🤡
Mam podobne rozkminy... Czy ta moja jedynaczka w ogóle jest gotowa na rodzeństwo 🥺.

Ja czekam ze wszystkimi badaniami do wizyty u lekarza, jak mi przepisze badania to potem je zinterpretuje jak mu je podeślę i będę miała czarno na białym bez stresowania się teraz ;)
I to jest rozsądny plan!

Piekny wiek 🤣

Mnie jeszcze męczy: a czy na pewno mój syn będzie szczęśliwy z rodzeństwem? (Chociaż kocha wszystkie dzieci) 🤡

Ja mam to samo z córką czy się dogadają, czy w ogóle będą się bawić razem za jakiś czas (będzie 5 lat różnicy). Niby podpytywalismy ją od jakiegoś czasu czy chciałaby rodzeństwo ale co 3-4 latek może mieć pojęcia o tym.

Ja w tym roku 32, pierwsze dziecko 30 i też się zastanawiałam, czy nie za późno, ale dzisiaj 35 latka jest w lepszym stanie zdrowia i kondycji niż 25 latka w latach 90. Czytałam trochę o tym TSH i zaczynam się martwić, czy już nie jest za późno, czy nie powinnam brać czegoś wcześniej niż czekać do poniedziałkowej wizyty. Boję się, żeby nie rozwinęły się jakieś wady u dziecka czy coś...
Spokojnie, to jest tylko profilaktycznie i bardziej z myślą o Tobie, Tsh lubi szaleć w ciąży, skoro masz wizytę w pon to będziesz zaopiekowana😘 a badałaś wcześniej?

Ja co prawda nie mam dzieci ,to będzie moje pierwsze dziecko , ale mąż ma córkę w tym roku skończy 6 lat i też bardzo się martwię jak to będzie wyglądać . Ogólnie jak rozmawialiśmy to chce mieć rodzeństwo ,ale wiadomo ona nie zdaje sobie z tego sprawy że to będzie dużo młodsze dziecko chociaż jej to tłumaczymy i mówi że chce ale też strasznie się boje jak to będzie , jaki będzie kontakt ,czy nie będzie rywalizacji (jednak jest do tej pory taka prawi ,, typowa ,, jedynaczką i tatuś jest tylko jej ) no i najgorsza sprawa której się boje czy jej matka nie będzie jej nastawiać źle 😔

Ja co prawda nie mam dzieci ,to będzie moje pierwsze dziecko , ale mąż ma córkę w tym roku skończy 6 lat i też bardzo się martwię jak to będzie wyglądać . Ogólnie jak rozmawialiśmy to chce mieć rodzeństwo ,ale wiadomo ona nie zdaje sobie z tego sprawy że to będzie dużo młodsze dziecko chociaż jej to tłumaczymy i mówi że chce ale też strasznie się boje jak to będzie , jaki będzie kontakt ,czy nie będzie rywalizacji (jednak jest do tej pory taka prawi ,, typowa ,, jedynaczką i tatuś jest tylko jej ) no i najgorsza sprawa której się boje czy jej matka nie będzie jej nastawiać źle 😔
Myślę, że są napewno jakieś sposoby, żeby ją trochę przekupić 😉 Na zasadzie prezent od Waszego dziecka dla starszej siostry, później prawienie jej komplementów: „jesteś jej/jego najlepszą siostrą!”, „świetnie potrafisz się z nią/nim bawić”, „na Twój widok bardzo się cieszy”.
Oczywiście pomaganie przy młodszym bracie lub siostrze adekwatnie do wieku, angażowanie, niech czuje się potrzebna i ważna 🙂

reklama
Widzę, że na wątku dużo mam z pierwszym lub drugim dzieciątkiem w drodze. Czy ktoś będzie miał trzecie lub więcej 🥰🤭?
Mogę Wam powiedzieć tylko tyle, że dzieci dużo rozumieją. Najważniejsze jest to, żeby z nimi rozmawiać i angażować w przygotowania. A gdy pojawi się dzidziuś pozwalać na pomoc i obecność starszego przy maluszku. No i nie zapominamy o starszakach. Im też trzeba poświęcić czas gdy maluszek będzie spał :) ip. . Nie jest tak žle jak Wam się wydaje. U mnie nigdy zazdrości nie było i myślę, że to dlatego, że każde dziecko miało naszą uwagę :).

Do góry