reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrześnióweczki

Powodzenia dziewczyny na jutrzejszych egzaminach

No cóż wiem z doświadczenia że może być różnie - u mnie skończyło się moim odejściem.
Dzieki;)
A co do pracy... bede sie o to martwic pozniej. Na razie mam wazniejsze problemy;)

ckai3e3kikq3p3qp.png

reklama
W miare mozliwosci - musza. Moga tez mnie przyjac z powrotem do pracy i zaraz zwolnic jak beda chcieli. Na razie nie ma co wybiegac za daleko w przyszlosc, ale licze sie z roznymi scenariuszami.

ckai3e3kikq3p3qp.png

Masz tam kogoś zaufanego?
Jak usłyszysz pod koniec macierzyńskiego, że jak wrócisz to Cie zwolnią, napisz podanie o 7/8 etatu.
Pracodawca nie ma prawa Ci odmówić - a takie zmniejszenie godzin chroni Cie przez kolejny rok, bo na rok możesz to złożyć.

Masz tam kogoś zaufanego?
Jak usłyszysz pod koniec macierzyńskiego, że jak wrócisz to Cie zwolnią, napisz podanie o 7/8 etatu.
Pracodawca nie ma prawa Ci odmówić - a takie zmniejszenie godzin chroni Cie przez kolejny rok, bo na rok możesz to złożyć.
O ile nic sie nie zmieni, to mam bardzo dobre relacje z szefem, kolezensko-przyjacielskie. Ale zanim przyjdzie co do czego to jego moze nie byc, naszego biura moze tez nie byc etc. Ale dzieki za info o tym 7/8, kompletnie sie na tym nie znam. To jest to samo co skrocenie czasu pracy dla matki karmiacej czy cos innego?

ckai3e3kikq3p3qp.png

O ile nic sie nie zmieni, to mam bardzo dobre relacje z szefem, kolezensko-przyjacielskie. Ale zanim przyjdzie co do czego to jego moze nie byc, naszego biura moze tez nie byc etc. Ale dzieki za info o tym 7/8, kompletnie sie na tym nie znam. To jest to samo co skrocenie czasu pracy dla matki karmiacej czy cos innego?

ckai3e3kikq3p3qp.png

Coś zupełnie innego :)

Jak przyniesiesz papier, że karmisz, to będziesz w sumie mogła wychodzić 2 godziny wcześniej :)

Postaram się poszukać podstawy prawnej na te 7/8 etatu.

Coś zupełnie innego :)

Jak przyniesiesz papier, że karmisz, to będziesz w sumie mogła wychodzić 2 godziny wcześniej :)

Postaram się poszukać podstawy prawnej na te 7/8 etatu.

godzinę masz na pk i niestety 7/8 etatu nie zawsze chroni...moją koleżankę zwolnili mimo tego.
Ostatecznie wygrała sprawę w sądzie ale pół roku stresu i jak tu potem wrócić do pracy w takich warunkach??
to jest chore, że musimy się martwić o takie rzeczy...niesprawiedliwe to jest, faceci nie mają takich dylematów :wściekła/y:

godzinę masz na pk i niestety 7/8 etatu nie zawsze chroni...moją koleżankę zwolnili mimo tego.
Ostatecznie wygrała sprawę w sądzie ale pół roku stresu i jak tu potem wrócić do pracy w takich warunkach??
to jest chore, że musimy się martwić o takie rzeczy...niesprawiedliwe to jest, faceci nie mają takich dylematów :wściekła/y:

Kodeks pracy:
Art. 1868.
§ 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie od dnia złożenia przez pracownika uprawnionego do urlopu wychowawczego wniosku o:

1) udzielenie urlopu wychowawczego – do dnia zakończenia tego urlopu;

2) obniżenie wymiaru czasu pracy – do dnia powrotu do nieobniżonego wymiaru czasu pracy, nie dłużej jednak niż przez łączny okres 12 miesięcy.

§ 2. W przypadkach, o których mowa w § 1, rozwiązanie przez pracodawcę umowy jest dopuszczalne tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy, a także gdy zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika.

§ 3. W przypadku złożenia przez pracownika wniosku, o którym mowa w § 1, wcześniej niż 21 dni przed rozpoczęciem korzystania z urlopu wychowawczego albo obniżonego wymiaru czasu pracy, zakaz, o którym mowa w § 1, zaczyna obowiązywać na 21 dni przed rozpoczęciem korzystania z urlopu albo obniżonego wymiaru czasu pracy.

§ 4. W przypadku złożenia przez pracownika wniosku, o którym mowa w § 1, po dokonaniu czynności zmierzającej do rozwiązania umowy o pracę, umowa rozwiązuje się w terminie wynikającym z tej czynności.>

Kodeks pracy:
Art. 1868.
§ 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie od dnia złożenia przez pracownika uprawnionego do urlopu wychowawczego wniosku o:

1) udzielenie urlopu wychowawczego – do dnia zakończenia tego urlopu;

2) obniżenie wymiaru czasu pracy – do dnia powrotu do nieobniżonego wymiaru czasu pracy, nie dłużej jednak niż przez łączny okres 12 miesięcy.

§ 2. W przypadkach, o których mowa w § 1, rozwiązanie przez pracodawcę umowy jest dopuszczalne tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy, a także gdy zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika.

§ 3. W przypadku złożenia przez pracownika wniosku, o którym mowa w § 1, wcześniej niż 21 dni przed rozpoczęciem korzystania z urlopu wychowawczego albo obniżonego wymiaru czasu pracy, zakaz, o którym mowa w § 1, zaczyna obowiązywać na 21 dni przed rozpoczęciem korzystania z urlopu albo obniżonego wymiaru czasu pracy.

§ 4. W przypadku złożenia przez pracownika wniosku, o którym mowa w § 1, po dokonaniu czynności zmierzającej do rozwiązania umowy o pracę, umowa rozwiązuje się w terminie wynikającym z tej czynności.>

ja wiem, że jest kodeks ale i tak ją zwolnili....:sad: życie

reklama
Do góry