reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrześniowe mamy 2019

Dziewczyny radzę sprawdzic czy pracodawca dostarczył wniosek z-3 do ZUS. Ja właśnie walczę z pracodawca bo do teraz tego nie zrobiła co oznacza ze nie dostanę zasiłku do czasu dostarczenia +ZUS ma 30dni na wypłatę. ;) jestem tak wściekła ze nie mam słów po prostu na to wszystko
Nie rozumiem. Jak to? Procz zwolnienia ma dostarczyc jeszcze ten wniosek?

reklama
Pierwsze 30 dni płaci pracodawca A każde kolejne zwolnienie płaci ZUS, i z każdym kolejnym zwolnieniem pracodawca musi wysłać druk z-3, też się boję że moja szefową będzie nawalac i będę miała opóźnienia w wypłacie ale to dopiero przede mną;)

Ja też ponoć mam nisko łożysko Ale lekarz kazał się tym nie martwić, do 16 tygodnia powinno się podnieść [emoji39] oby tak było!

Chodziło mi głownie o macierzyński :) Nie planuję oszukiwac w zwiazku z L4, wiec raczej kontroli w tej kwestii się nie boję. Zastanawia mnie czy zasiłek macierzyński to faktycznie średnia z 12miesiecy czy kwota z ostatniej obowiązującej umowy, czyli u mnie już cały etat.

U mnie 10t4d, prenatalne ok. 19-20 marca, mam się jeszcze skontaktować z lekarzem i nie będe ukrywać, że mnie to stresuje :szok:

@harrie tak samo jak przy wynagrodzeniu za czas choroby i urlop macierzyński zostanie wyliczony na podstawie nowej stawki wynikajacej ze zmiany etatu na pełny (tutaj jest wyjątek od tych 12 mies. O których wspominają dziewczyny, spójrz jeszcze raz na ten cytat który Ci przesłałam, potwierdziłam to to jeszcze z kadrową). Jeżeli po porodzie od razu pójdziesz na roczną przerwę związaną z macierzyństwem to otrzymasz 80% Twojego wyliczonego średniego wynagrodzenia (za okres z nową stawką dla nowego, pełnego etatu) a jeżeli np. tylko na 26 tyg. Będziesz otrzymywała 100% wyliczonego przeciętnego wynagrodzenia a jeżeli jednak przedłużysz to za pozostały okres będzie to 60%. Mam nadzieje, ze zrozumiale to napisałam ;-)

Z kontrolą miałam na myśli to, że jak pracodawca zmieniłby Ci umowę na caly etat a Ty od razu poszłabyś na L4 (które byłoby wypłacane wg nowej stawki z pełnego etatu) ZUS mógłby podważyć zasadność zmiany tej umowy i uznać, że celowo pracodawca zmienił Ci umowę byś otrzymała wyższe świadczenie a nie dlatego, ze taka była realna potrzeba biznesowa.

Ostatnia edycja:
Jestem po USG. Z dzieckiem wszystko w porządku, jutro zaczynam 13 tydzień. Krwiak jest, ale nie jest ogromny. Ale to nie jedyny kłopot, bo teraz lekarz mi powiedział, że trofoblast (czyli przyszłe łożysko) jest w złym miejscu i co prawda jest prawdopodobieństwo, że się przesunie wyżej, ale bardziej prawdopodobne, że rozwinie się w łożysko przodujące. Ale i tak się cieszę, bo bałam się najgorszego.

Bardzo dobre wiadomości! :)

Jestem po USG. Z dzieckiem wszystko w porządku, jutro zaczynam 13 tydzień. Krwiak jest, ale nie jest ogromny. Ale to nie jedyny kłopot, bo teraz lekarz mi powiedział, że trofoblast (czyli przyszłe łożysko) jest w złym miejscu i co prawda jest prawdopodobieństwo, że się przesunie wyżej, ale bardziej prawdopodobne, że rozwinie się w łożysko przodujące. Ale i tak się cieszę, bo bałam się najgorszego.
Super wieści. Co do łożyska, kuzynka miała od 2 miesiąca taki problem i lekarz kazał jej wypoczywać dużo. Mimo, że się nie podniosło to ciąża była nawet przenoszona kilka dni i wszystko dobrze się zakończyło :) także nie masz się czym martwić :)

@harrie tak samo jak przy wynagrodzeniu za czas choroby i urlop macierzyński zostanie wyliczony na podstawie nowej stawki wynikajacej ze zmiany etatu na pełny. Jeżeli po porodzie od razu pójdziesz na roczną przerwę związaną z macierzyństwem to otrzymasz 80% Twojego wyliczonego średniego wynagrodzenia (za okres z nową stawką) a jeżeli np. tylko na 26 tyg. Będziesz otrzymywała 100% wyliczonego przeciętnego wynagrodzenia a jeżeli jednak przedłużysz to za pozostały okres będzie to 60%. Mam nadzieje, ze zrozumiale to napisałam ;-)

Twoją odpowiedź rozumiem pozytywnie, więc mam nadzieję, że zrozumiałam dobrze, dziękuję :tak:

Pierwsze 30 dni płaci pracodawca A każde kolejne zwolnienie płaci ZUS, i z każdym kolejnym zwolnieniem pracodawca musi wysłać druk z-3, też się boję że moja szefową będzie nawalac i będę miała opóźnienia w wypłacie ale to dopiero przede mną;)
Aaaaha, dzięki za wyjasnienie :)
To bede musiala sprawdzic, ale wydaje mi sie, ze u mnie nie bedzie problemu :)

Aga wypoczywaj, będzie wszystko dobrze ;) trzymam za Was kciuki :*

reklama
Ekstra ;) cud to na pewno ale często po stymulacjach zachodzi się naturalnie. Ja też jestem po iv. Bardzo szybko poszło bo pierwsza procedura i od razu udana. U mnie nie znaleziono przyczyny czemu nie udawało się zajść naturalnie. Grunt, że Nam się udało i oby ten okres ciąży był mniej stresujący ;)
hej jesteś po IVF ? Widziałam na liście ze jesteś z Białegostoku? Do kogo chodzisz ?

Do góry