reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrześniowe mamy 2019

Dziewczyny radzę sprawdzic czy pracodawca dostarczył wniosek z-3 do ZUS. Ja właśnie walczę z pracodawca bo do teraz tego nie zrobiła co oznacza ze nie dostanę zasiłku do czasu dostarczenia +ZUS ma 30dni na wypłatę. ;) jestem tak wściekła ze nie mam słów po prostu na to wszystko
Nie rozumiem. Jak to? Procz zwolnienia ma dostarczyc jeszcze ten wniosek?

reklama
Pierwsze 30 dni płaci pracodawca A każde kolejne zwolnienie płaci ZUS, i z każdym kolejnym zwolnieniem pracodawca musi wysłać druk z-3, też się boję że moja szefową będzie nawalac i będę miała opóźnienia w wypłacie ale to dopiero przede mną;)

Ja też ponoć mam nisko łożysko Ale lekarz kazał się tym nie martwić, do 16 tygodnia powinno się podnieść [emoji39] oby tak było!

Chodziło mi głownie o macierzyński :) Nie planuję oszukiwac w zwiazku z L4, wiec raczej kontroli w tej kwestii się nie boję. Zastanawia mnie czy zasiłek macierzyński to faktycznie średnia z 12miesiecy czy kwota z ostatniej obowiązującej umowy, czyli u mnie już cały etat.

U mnie 10t4d, prenatalne ok. 19-20 marca, mam się jeszcze skontaktować z lekarzem i nie będe ukrywać, że mnie to stresuje :szok:

@harrie tak samo jak przy wynagrodzeniu za czas choroby i urlop macierzyński zostanie wyliczony na podstawie nowej stawki wynikajacej ze zmiany etatu na pełny (tutaj jest wyjątek od tych 12 mies. O których wspominają dziewczyny, spójrz jeszcze raz na ten cytat który Ci przesłałam, potwierdziłam to to jeszcze z kadrową). Jeżeli po porodzie od razu pójdziesz na roczną przerwę związaną z macierzyństwem to otrzymasz 80% Twojego wyliczonego średniego wynagrodzenia (za okres z nową stawką dla nowego, pełnego etatu) a jeżeli np. tylko na 26 tyg. Będziesz otrzymywała 100% wyliczonego przeciętnego wynagrodzenia a jeżeli jednak przedłużysz to za pozostały okres będzie to 60%. Mam nadzieje, ze zrozumiale to napisałam ;-)

Z kontrolą miałam na myśli to, że jak pracodawca zmieniłby Ci umowę na caly etat a Ty od razu poszłabyś na L4 (które byłoby wypłacane wg nowej stawki z pełnego etatu) ZUS mógłby podważyć zasadność zmiany tej umowy i uznać, że celowo pracodawca zmienił Ci umowę byś otrzymała wyższe świadczenie a nie dlatego, ze taka była realna potrzeba biznesowa.

Ostatnia edycja:
Jestem po USG. Z dzieckiem wszystko w porządku, jutro zaczynam 13 tydzień. Krwiak jest, ale nie jest ogromny. Ale to nie jedyny kłopot, bo teraz lekarz mi powiedział, że trofoblast (czyli przyszłe łożysko) jest w złym miejscu i co prawda jest prawdopodobieństwo, że się przesunie wyżej, ale bardziej prawdopodobne, że rozwinie się w łożysko przodujące. Ale i tak się cieszę, bo bałam się najgorszego.

Bardzo dobre wiadomości! :)

Jestem po USG. Z dzieckiem wszystko w porządku, jutro zaczynam 13 tydzień. Krwiak jest, ale nie jest ogromny. Ale to nie jedyny kłopot, bo teraz lekarz mi powiedział, że trofoblast (czyli przyszłe łożysko) jest w złym miejscu i co prawda jest prawdopodobieństwo, że się przesunie wyżej, ale bardziej prawdopodobne, że rozwinie się w łożysko przodujące. Ale i tak się cieszę, bo bałam się najgorszego.
Super wieści. Co do łożyska, kuzynka miała od 2 miesiąca taki problem i lekarz kazał jej wypoczywać dużo. Mimo, że się nie podniosło to ciąża była nawet przenoszona kilka dni i wszystko dobrze się zakończyło :) także nie masz się czym martwić :)

@harrie tak samo jak przy wynagrodzeniu za czas choroby i urlop macierzyński zostanie wyliczony na podstawie nowej stawki wynikajacej ze zmiany etatu na pełny. Jeżeli po porodzie od razu pójdziesz na roczną przerwę związaną z macierzyństwem to otrzymasz 80% Twojego wyliczonego średniego wynagrodzenia (za okres z nową stawką) a jeżeli np. tylko na 26 tyg. Będziesz otrzymywała 100% wyliczonego przeciętnego wynagrodzenia a jeżeli jednak przedłużysz to za pozostały okres będzie to 60%. Mam nadzieje, ze zrozumiale to napisałam ;-)

Twoją odpowiedź rozumiem pozytywnie, więc mam nadzieję, że zrozumiałam dobrze, dziękuję :tak:

Pierwsze 30 dni płaci pracodawca A każde kolejne zwolnienie płaci ZUS, i z każdym kolejnym zwolnieniem pracodawca musi wysłać druk z-3, też się boję że moja szefową będzie nawalac i będę miała opóźnienia w wypłacie ale to dopiero przede mną;)
Aaaaha, dzięki za wyjasnienie :)
To bede musiala sprawdzic, ale wydaje mi sie, ze u mnie nie bedzie problemu :)

Aga wypoczywaj, będzie wszystko dobrze ;) trzymam za Was kciuki :*

reklama
Ekstra ;) cud to na pewno ale często po stymulacjach zachodzi się naturalnie. Ja też jestem po iv. Bardzo szybko poszło bo pierwsza procedura i od razu udana. U mnie nie znaleziono przyczyny czemu nie udawało się zajść naturalnie. Grunt, że Nam się udało i oby ten okres ciąży był mniej stresujący ;)
hej jesteś po IVF ? Widziałam na liście ze jesteś z Białegostoku? Do kogo chodzisz ?

Do góry