reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrześniowe mamy 2018

Pytanie do tarczycowek: poltora tygodnia temu jak bylam w szpitalu zbadali mi poziom tsh, nie bylam na czczo, po przyjeciu tabletki rano wynik byl 1,4. W tym tygodniu mam kontrole u endo, a on wymaga badania tsh na czczo bez tabletki, wiec oznaczylam w laboratorium i tu mnie wynik zaskoczyl.. 0,7 ?! Czy to mozliwe zeby w tak krotkim czasie wynik tak skakal? Mniejsza wartosc bez tabletki niz tydzien temu po tabletce? Obstawiam raczej pomylke w laboratorium no i teraz nie wiem czy powtorzyc badanie, czy moze nagle z niedoczynnosci przejde w nadczynnosc :errr: ta ciaza to dla mnie jedna wielka zagadka

reklama
Pytanie do tarczycowek: poltora tygodnia temu jak bylam w szpitalu zbadali mi poziom tsh, nie bylam na czczo, po przyjeciu tabletki rano wynik byl 1,4. W tym tygodniu mam kontrole u endo, a on wymaga badania tsh na czczo bez tabletki, wiec oznaczylam w laboratorium i tu mnie wynik zaskoczyl.. 0,7 ?! Czy to mozliwe zeby w tak krotkim czasie wynik tak skakal? Mniejsza wartosc bez tabletki niz tydzien temu po tabletce? Obstawiam raczej pomylke w laboratorium no i teraz nie wiem czy powtorzyc badanie, czy moze nagle z niedoczynnosci przejde w nadczynnosc :errr: ta ciaza to dla mnie jedna wielka zagadka
Przyjęcie lub nieprzyjęcie tabletki przed badaniem nie ma wpływu na wynik TSH. Natomiast ma wpływ na poziom wolnych hormonów tarczycy (fT3 i fT4). Samo TSH może skakać (np. przy stresie) i bez badania poziomów wolnych hormonów nie można stwierdzić, czy wszystko jest ok czy nie.

O mamo, a co to za model, że tak długo?

O, tez na niego patrzyłam ;) Ale ostatecznie padło na adamexa vicco, bo spodobały mi się np. koła żelowe, które niby działają podobnie jak pompowane, ale nie trzeba ich pompować. Jak to będzie w praktyce to się okaże.

Na lipiec wstępnie zaplanowałam sobie:
- zamówienie wózka i fotelika, komody, łóżeczka, materacyka, kompletu pościeli, rożków itp. itd. - wszystko do spania, wszystko co potrzebne z apteki :)
I już tu wychodzą jakieś 4 tys. złotych.... ała.
Na sierpniu mam notatkę: kupić bujaczek, spakować torbę do szpitala, kupić zapas pieluszek, przewijak, stojak pod wanienkę i wanienka, kupić więcej ubranek. Tu chyba zmieścimy się w 1-1,2 tys. i konto bankowe wreszcie odetchnie :D
Od pierwszego dnia września to już tylko pranie ubranek, organizowanie pokoju i siedzenie jak na szpilkach.

Jeszcze muszę sporządzić sobie taką porządną listę do odkreślania co już mam/
To chyba nie chodzi o model tylko o sklep. W innym sklepie gdzie ogladalam byl dostapny od reki, ale tu 350 zl taniej na wozku z fotelikiem to wolalam poczekac, bo mi sie nie spieszy :) wozek cybex balios s i fotelik cybex aton m

Nie przejdziesz w nadczynnosc. Ja mialam ostatnio 0,2-0,6 i tylko minimalnie zmmiejszyla dawke. Tez soe pytalam czy mi w nadczynnosc nie wskoczy, to powiedziala, ze nie ma takiej mozliwosci i ze lepszy nizszy wynik niz wyzszy

Przyjęcie lub nieprzyjęcie tabletki przed badaniem nie ma wpływu na wynik TSH. Natomiast ma wpływ na poziom wolnych hormonów tarczycy (fT3 i fT4). Samo TSH może skakać (np. przy stresie) i bez badania poziomów wolnych hormonów nie można stwierdzić, czy wszystko jest ok czy nie.
ft4 jest ok, ft3 nie kazal mi kontrolowac. A z ta tabletka to nawet w necie pisza zeby oznaczac tsh bez tabletki, ale pewnie standardowo ile lekarzy tyle opinii;) No nic, zobacze w takim razie co powie we wtorek

ft4 jest ok, ft3 nie kazal mi kontrolowac. A z ta tabletka to nawet w necie pisza zeby oznaczac tsh bez tabletki, ale pewnie standardowo ile lekarzy tyle opinii;) No nic, zobacze w takim razie co powie we wtorek
Jeśli fT4 jest ok to spoko. Jeśli byłoby ponad normę to wtedy jest nadczynność. Ja miałam TSH 0.4, a wolne hormony w normie i to nie była też nadczynność.

Jesli chodzi o wózki to zamówiłam Bebetto Torino. W sklepie mowili ze czas oczekiwania na tą firmę to ok 2 tygodnie a na Adamexa do nawet 2 miesiecy w tym okresie wakacyjnym.

reklama
Boooooże teeeeeż bym zjadła oponki albo pączki... jakoś mnie naszło... mimo że ja raczej z tych niesłodkich.
Lodów nie mogę. Tzn. niby mogę ale potem mi się brzydko odbija wymiocinami... więc jem tylko jak mnie już skręca z braku ;)

@StarAnia ona ciężarna? Czy zwyczajnie ginekologicznie chora? Niech się wykapie... fuj.

Ja na upartego mam dwie wanienki. Ale nie mam zamiaru używać.

Do góry