reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrześniowe mamy 2018

A listą chciałam pomóc tym dziewczynom, które są na początku drogi i mają mętlik w głowie, czasem nie mają się kogo poradzić. Ja wszystko weryfikuję z osobami kompetentnymi, bo taka jest natura naukowca. Nie chciałam nią urazić dziewczyn, które mają inne zdanie, swoje metody itd. Po prostu pojawił się temat, więc chciałam służyć pomocą.
Ja też mam listę swoja później wam wyślę i nie ma co tutaj krytykować tylko poczytać i przecież każda zrobi i kupi co uważa ☺️do twojej dodałbym wodę morska do nosa i ja uwielbiam sopelek Di wyciąganie gilkow z nosa .... A pocoeszylas mnie bo mamy podobna wagę u już czujesz ruchu więc gdzieś za tydzień kolej na mnie hi hi

reklama
I tyle się rozpisalyscie szybko poczytałam.... Dziś moje panny idą na wycieczkę piesza w góry także mam spokój pół dnia a popołudniu jedziemy na grilla urodiznowego najem się dobrych rzeczy już mam ochotę na wszystko nawet obiadu dziś nie gotuje bo po co....

Ja cesarke miałam podobna tylko że mnie zarazili gronkowcem tak mnie dół brzucha bolał jak wróciłam do domu coś mi tam pękło o zrobili się ujście zaczęła ropa wylatywac jak sobie przypomnę na żywca te plukanki to od razu słabo mi, ja jeździłam 3miesiace na płukanie
Ja mialam w szpitalu rozrywany szew i wyciskana rope wied rzeczywiscie podobna historia...ale wypuscili mnie zgoraczka i bolem brzucha wiec jeszcze jeden dzieb dluzej i moglaby byc sepsa.. ja mojego syna przepajalam woda a byl na cycu ale teraz slyszalam ze sa zalecenia zeby przez pol roku niczym nie przepajac. Ale jeszcze nie wiem jak bede robic

Ja byłam mm, ale z tego co słyszałam, to przy cycku też się tak robi. Spoko, to usuwam listę, coby was nie razić.
Nikogo nie razisz.
Nie no co Ty nie usuwaj!! Ja przy pierwszym dziecku Bogu dziekowalam za takie listy i internet ;P Napewno dziewczyny chętnie zerkną ;)
Swoją drogą to masz super pamięć ja bym chyba sobie tego wszystkiego nie przypomniała.
Dokładnie. Połowa mi się przypomina jak to czytam.
A listą chciałam pomóc tym dziewczynom, które są na początku drogi i mają mętlik w głowie, czasem nie mają się kogo poradzić. Ja wszystko weryfikuję z osobami kompetentnymi, bo taka jest natura naukowca. Nie chciałam nią urazić dziewczyn, które mają inne zdanie, swoje metody itd. Po prostu pojawił się temat, więc chciałam służyć pomocą.
Myślę że nikogo nie uraziłaś. O tym dopajaniu żeby nie mówiła mi nasza pediatra nie kazała. Ale co człowiek to opinia. Osobiście uważam że jeśli młoda mama karmiąc cycem poda wodę to nikomu nic się nie stanie. Jak rodziłam drugie dziecko przy przemywaniu pępka odeszło się od gencjany czy spirytusu. Ja wbrew zalezeniom korzystałam z tego bo u nas woda z mydłem się nie sprawdziła. I różne opinie są cenne. A decyzja powinna być indywidualna. Dobrze mieć kilka opcji.

I tyle się rozpisalyscie szybko poczytałam.... Dziś moje panny idą na wycieczkę piesza w góry także mam spokój pół dnia a popołudniu jedziemy na grilla urodiznowego najem się dobrych rzeczy już mam ochotę na wszystko nawet obiadu dziś nie gotuje bo po co....
Ale i grilla zazdroszczę! O mamo....

Dzięki wielkie za listę, Tobie i wszystkim za to, że zaczęłyście wymieniać co warto kupić. Nie chciałam szukać informacji o tym na portalach ani na youtubie, bo mam wrażenie,że tam wszyscy są sponsorowani. Wam ufam bardziej ;) Popytałabym rodziny i znajomych, ale oni jakoś nie są skorzy do zakładania rodzin, więc nie za bardzo mam kogo pytac.

Dzisiaj na poranny spacer z psem poszłam do lasu. To była świetna decyzja. Cudownie jest się przejść tak rano po lesie, w ciepełku, wszystko rozświetlone słońcem, ptaszki śpiewają. Bajka!

No i już kolejne pozornie przydatne gadżety można wykreślić :) dzięki. A co sądzisz o przewijakach na łóżeczko albo komodę? Warto to miec czy dziecko szybko z tego wyrasta i spokojnie wystarczy łóżko albo kanapa?
Dla mnie przewijak przy dziecku był zbędny, osobiście lepiej było mi siedzieć i przebierać dziecko na łóżku. Podobają mi się jedynie te komody z przebierankami bo można fajnie mieście zorganizować żeby nie mieć syfu. Ale bez takiej komody też coś się da wymyślić organizującego miejsce :D

A ja śliniaków w ogóle nie używałam ale tetry zwykłe białe hurtowa ilość z tym się zgodzę
Później są genialnymi szmatami do np.kurzu ;-)
Staniki miałam zwykłe nie przeszkadzało mi to w karmieniu i łatwiej było mi wyciągnąć cyca niż bawić się w odpinanie tych klapek.
Zgodzę się też z "jednorazową" koszulą do porodu. Podpaski BELL.A to dla mnie horror. Pielucha.Wanienki są upierdliwe. Przy pierwszym uzywalam długo bo nie wyobrażałam sobie inaczej. Przy drugim krótko i kąpałam w normalnej wannie. Nie uważam żeby trzebabyło dopajać dziecko wodą gdy jest na cycu. Ale zgadzam się że warto mieć choć jedną butlę na start już w szpitalu. Różnie to z tym karmieniem może być. Co do wychodzenia ze szpitala ja nie brałam nic dopiero w dniu wyjścia mąż mi przywiózł. Zgadzam się też że ubrań na 50 i 56 dużo nie trzeba. Ja w szpitalu dla siebie miałam kosmetyki włącznie z tymi do make-up dzięki czemu czułam się psychicznie lepiej. A i nie chodziłam w koszulach nocnych a dresach. Zależnie od piry roku. Ale lepsze cienkie. Szczotka do włosów. I inne rzeczy które pozwolą czuć się wam pięknie. A nie jak niewyspany poporodowy worek flakowaty.
Ja też nie używałam staników do karmienia, miałam jeden i strasznie mnie wkurzał o wiele lepiej mi było w zwykłym, a karmiłam bardzo długo. Ciuchów do karmienia też żadnych nie posiadałam.

reklama
Do góry