reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrześniowe mamy 2018

reklama
@Brrrownie doskonale cie rozumiem ..... tak długo czekac masakra, tylko tu gdzie mieszkam to normalne sprawdzają około 12-14 tygodnia a jak by coś się złego działo to reagują dopiero po 20 tc ( miałam tak z synkiem ze zaczelam plamić to do Pl musiałam lecieć)
@Lena1989 witaj ;) i powodzenia jutro
@Ewarut zdrowka życzę .... mnie jeszce kaszel meczy ale na szczęście dzieciaki już zdrowe tylko ja z mężem kaszlemy
@StarAnia super i trzymam mocno kciuki żebyś jutro usłyszała już serduszko
@Dee_ i @Ewarut z jakich aplikacji korzystacie ? Mi 2 pokazują tak samo a jedna tez tydzień wyzej
Dziwi mnie to. Na własna rękę robiłam betę i nawet chcialam lekarzowi pokazac to stwierdzil ze nie ma potrzeby, jak sa II kreseczki to jest ciaza. A jak bym bety nie sprawdzila sobie to skad wie ze ciaza? Moze jakas inna anomalia... Wiadomo ze to rzqdko ale roznie bywa

Napisane na LG-K430 w aplikacji Forum BabyBoom

Kobietki a ile łykacie kwasu foliowego? Bo ja do tej pory brałam 1 tabl. FOLIKa (0,4 mg) a dzisiaj mi jeszcze przepisał jakieś witaminy dla mam z taką ilością + kazał jeszcze tego folika brać. Bo podobno dawka 0,8 jest odpowiednia. Już nie ufam temu lekarzowi, narazie jesteście moją jedyną skarbnicą wiedzy ;)

Napisane na LG-K430 w aplikacji Forum BabyBoom

Witam was dziewczyny w koncu mogę zasiąść z telefonem i pogadać z wami.:-) :)
@Brrrownie ja mam kwas foliowy przepisany na receptę przez gina 5 mg (!)×1 dziennie. Właśnie sprawdzałam specjalnie dla Ciebie, więc jestem pewna. Ile się go powinno brac- nie wiem ufam mojemu ginowi. Oprocz tego luteinax2 dziennie (dowcipnie - ze tak się wrażę). No i sama jutro jeszcze chcę kupić jakieś witaminy dla przyszłych matek.

A mam pytanie, czy któraś z Was leczy się na Hashimoto/niedoczynność tarczycy? Nie wiem co z dawka hormonów, do endo dostanę się najwcześniej za tydzień, a z tego co czytałam, większość lekarzy zwiększa dawkę zaraz po wykryciu ciąży.
Ja leczę, obecnie biorę Euthyrox 137. W trakcie poprzedniej ciąży doszłam do dawki 200 a startowałam od dawki 75. Co miesiąc robiłam bądanie ft4 i na jego podstawie miałam zwiększaną dawkę przez endokrynologa. A i dostałam jeszcze jodid 100.

reklama
@Brrrownie, ja rano biorę multi Femibion (0,4 kwasu foliowego), a wieczorem po ok. 12h - Folactivin (0,4).

@Aleczka, 5mg? To strasznie dużo. Dlaczego tak?
Nie potrafię Ci odpowiedzieć. Gdy tylko dowiedziałam się o ciąży zaczęłam brać femibion "0". Na wizycie lekarz zapytał czy biorę kwas foliowy i luteinę. Odp. Że kwas owszem luteiny nie brałam. Gin stwierdził że przepisze większą dawkę kwasu no i luteinę.
Może ta dawka kwasu ze względu na mój wiek?

Do góry