reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrześniowe mamy 2018

@olkafasolka a Ty kiedy idziesz do szpitala? W poniedziałek ?
I czy Ty masz mieć Cc czy SN?

Bo kurczę dopiero do mnie dotarło, że mam urodzić 21.09 a jak się nic nie zacznie, to zaczną mi szperać i oksytocyna itp pewnie. Wiec w sumie troszkę się obawiam, wprawdzie to dwa tygodnie równo ale jak będę taka twierdza jak do tej pory to jak oni to dziecko wywołają :(
No i jak w takim przypadku napisać plan porodu...

Któraś z Was miała wywoływany poród bez niczego( w sensie bez żadnych objawów itp) pewnie któraś po terminie. Wiem, ze pewnie już o tym było i ze nawet pewnie to czytałam ale jakoś nie chce szukać rad w Google bo się boje co mogę znaleźć...
12 dni po terminie pierwsza dawka oksy 6 godzin i nic,.nastepnego dnia balonik,. kolejny dzien oksy znoeu 6 godzin,.skuskyr juz mocne,.proponowali przebic pecherz plodowy, nie zgodzilam sie bo rozwarcia nie bylo. w nocy zaczely sie regarne skurcze, potem jeszcze masaz szyjki, o 15 wody mi odeszly, o 20-30 urodzilam (w sumie 15 dnimpo terminie).

reklama
Ja miałam 7 lat temu. Tylko wtedy były inne przepisy które mówiły, że 7 dni po tp zaczyna się przychodzić na ktg i jak wszystko ok to czekają do 14 dnia. Teraz już zaraz po tp chodzi się na ktg i 7 dnia wywołują. Mi podali oxy, potwm przebili pecherz i poszło.
od stycznia znowu bedzie 2 tyg wedlug nowych standardow

Miałam bez znieczulenia i w połowie już tak mnie bolało, że ryczałam i prosiłam, żeby przestał, że już nie wytrzymam (ból coś jak moje sn, kiedy jeszcze kontaktowałam [emoji6] ), a lekarz zirytowany:tego badania nie da się przeprowadzić u tej pacjentki/w takich warunkach (była jeszcze miła pielęgniarka, trzymała mnie za rękę).
A ja na to, że co teraz, że ból naprawdę jest dla mnie nie do zniesienia, ale chcę dokończyć to badanie.
Na co on: proszę podać znieczulenie [emoji57] [emoji33] i jakoś mi je tam wstrzyknął.
Także ten. Musiałam się pomęczyć żeby się dało podać znieczulenie [emoji15]

Z kolei moja ciotka i znajomy też mieli i mówią, że ból znośny, mimo że bez znieczulenia.
A ja już pomijając, że odbyt miałam wtedy w niezbyt dobrym stanie, to miałam wrażenie, że ta rurka mi się już nie mieści, że mnie tam gdzieś rozrywa.

Z drugiej strony po operacji kręgosłupa, mimo że na tramal miałam recepty na miesiąc, używałam tylko kilka dni w szpitalu.
Wtedy miałam 17 lat, więc albo mi się obniżył próg bólu, albo po prostu w moim przypadku tak boli kolono.
Ja miałam kolonoskopię i bez niczego brałam znieczulenie. [emoji16] Nie wyobrażam sobie bez.

Podobno moga chciec mi zrobic test oksytocynowy, ale wszystkiego dowiem sie w poniedzialek.
Albo i nie [emoji23]
Ja miałam test oxytocynowy, to podają oxy w słabszym stężeniu i leżysz pod KTG i sprawdzają czy są jakieś akcje skurczowe [emoji39] u mnie nic nie było, żadne nie zapisały się na KTG, to był poniedziałek 7 grudnia 2009, mimo to ordynator powiedział że w za 2 dni podadzą mi oxy i wywołają poród czyli 9 grudnia ale tego nie zrobili i miałam na drugi dzień, o 8 podali oxy, o 9 dopiero poczułam że zaczął mi brzuch od góry twardnieć, schodziło wszystko w dół i dopiero zaczęło pobolewać jak na miesiączkę gdzieś koło 10:30-11:00, a o 12 już zaczęło boleć konkretnie, co jakiś czas badali czy rozwarcie idzie i szło, o 13 przebili pęcherz a o 14:05 urodziłam synka.

Podobnie jak Ania miałam jedna brodawkę wklęsłą i było ciężko. Ale potwierdzam dokarmianie nie pomaga. Wtedy laktacja nie może się rozbujać, bo nie dajesz sygnału organizmowi ile na mleka produkować i produkuje mniej. Jeśli tylko chcesz karmić i jesteś zdecydowana odstaw butle i dawaj cycka do oporu.. to jedyny sposób. Oczywiście jeśli nie to się nie wtrącam. Każdy robi jak uważa i jak mu wygodnie. Ale każda mama jest w stanie wykarmił swoje dziecko. Nawet jak nie przybiera tyle ile by wszyscy chcieli. Jak karmisz prawa piersią w tym czasie w lewej tworzy się pokarm, zmieniasz na lewą i już pusta prawa też zaczyna tworzyć pokarm i spokojnie możesz ja przystawiać. Ba tej zasadzie działa też 7-5-3. Tylko jak podajesz mm to organizm "myśli" czy dostaję sygnał, że może o tyle mniej wyprodukować, bo dziecko się najada. Taka magia:) i to naprawde tak dziala.
7-5-3 to siedem minut z jednej , pięć z kolejnej , trzy z pierwszej i tak dalej ?

@KINDERBUENOO88 ja miałam wywoływany poród bez wcześniejszych oznak. To nic strasznego, podadzą oxy czekasz na skurcze które narastają stopniowo, gdy rozwarcie postępuje to przebijają pęcherz płodowy, masz pełne rozwarcie to rodzisz. Ale bywa tak że nie na każdą pacjentke działa oxy...

Ale jak jest oksytocyna można tez zzo zastosować ?
Trochę tak dziwnie mi ze tak na sucho...

reklama
Do góry