reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrześniowe mamy 2018

reklama
Właśnie wyszłam od gina i hmmm... Nie wiem co myśleć.
Więc tak - przegląd podwozia wyszedł dość pozytywnie. Młody napiera głową na szyjke, ale sama szyjka trzyma i się nie poddaje. Długa 2,3 cm, lekkie rozwarcie, ale ja się z nim już długo bujam. Także gorzej nie jest. Ale musi być jakieś ALE - w tym przypadku lekarz stwierdził, że to niewiele znaczy, bo u wieloródek sytuacja może się zmieniac z godziny na godzine.
Gorzej łożysko. Jutro dopiero wchodzę w 34 t.c., a łożysko osiągnęło już 3 stopień dojrzałości. Muszę zwracać szczególną uwagę na ruchy dziamdziaka.
Sam Miłosz ma się świetnie. Wg USG waży już 2300g, czyli w 12 dni przytyl prawie pół kilo, co nam dzisiaj dawało średni wiek ciąży 33+5, czyli data porodu 24 sierpnia. Zapowiada się duzy chlopak i biorąc pod uwagę to, jak się spieszy na świat, to chyba dobrze.
Ogolnie, jakby się cokolwiek działo, mam natychmiast jechać do szpitala miasto obok, bo tam specjalizują się w porodach przedwczesnych.
To by było na tyle.
No to co. Pakuj torbę ;) uprzedź starego. I trzymam kciuki żeby młody urodził się w pełni fizycznie gotowy.

Takie cuś wyczytałam:
Stopień dojrzewania łożyska określa się na podstawie badania USG, które pozwala określić, jak duże są złogi wapnia i włóknika w łożysku. Jeśli wszystko przebiega dobrze, lekarz nie zleci kolejnych badań, jeśli jednak pojawią się podejrzenia, że starzejące się łożysko dojrzewa zbyt szybko, zleci kolejne badania.

Jakby u mnie liczyć według om to mam podobnie, hehe. 36 tydzien to już tak poważnie brzmi. Dasz radę :) a sprawdzał przepływy w łożysku dopplerem? Bo 3 stopień to właściwie że co? Że mniej krwi dociera do dziecka?
Że już są jakieś zwapnienia i zwłóknienia i może (ale nie musi) powoli robić się niewydolne. Przepływy są ok, a mały rośnie jak na drożdżach, więc na razie jest ok :)

Że już są jakieś zwapnienia i zwłóknienia i może (ale nie musi) powoli robić się niewydolne. Przepływy są ok, a mały rośnie jak na drożdżach, więc na razie jest ok :)
No i git. Cholera z drugiej strony trochę Ci zazdroszczę szczególnie że młody ładnie przybiera. Pyk myk i zaraz będziecie razem... :) a my tu kwitnąć będziemy....

Zjadłam opakowanie jeżyków z rodzynkami jako deser po obiedzie i odpoczywam... Mnie w tej ciąży już wszystko męczy nawet po jedzeniu muszę odsapnąć... no i kłuje mnie w psioszce.

reklama
No i git. Cholera z drugiej strony trochę Ci zazdroszczę szczególnie że młody ładnie przybiera. Pyk myk i zaraz będziecie razem... :) a my tu kwitnąć będziemy....
Ta, znając moje dziwne szczęście, to jeszcze wyjdzie, że przenoszę tę ciążę :p Nie no, do sierpnia muszę dotrwać przynajmniej. Chociaż jak będzie w tym tempie przybierał, to strach, bo za 3 tygodnie już ponad 3 kg wychodzi, a jakby tak do terminu dotrwać, to ponad 4 kilo :o a przypominam, że ja należę do karzełków - 155 cm wzrostu :p

Do góry