reklama
Kala07
Fanka BB :)
W sumie jem podobnie jak wcześniej. Mniejsze porcję co 2-3 godziny . Na śniadanie nie mogeneralnie nabiału. Śniadanie do 8.00 - 2 kromki chleba zytniego z maslem szynka szpinakiem pomidirem albo serem xoltym rzodkiewka itp. Jajko moze byc jajecznica. później 2 śniadanie i tu juz mogę nabiał np.mleko twarożek jogurt owsianke itp 3 sniadanie 2 kromki chleba z masłem szynka -twarożek albo jajko i talerz warzyw zawsze, później zupa 1.5 godz później 2 danie kasza 1/4 talerza mięso gotowane albo ryba 1/4 talerza i 1/2talerza warzywMam nadzieję, że tak będzie
A jak trzymasz dietè to znaczy, czego np nie jesz ?
Podwieczorek może być sałatka z makaronem durum albo kasza np pęczek Lubie dużo warzyw mięsko można dać albo rybkę albo jajko 1 kolacja 2 kromki chleba mały talerz warzyw i 2 kolacja kolo 20 jogurt np albo twarożek .
Z zakazanych
- parówki
-pasztety
- żadnych soków
- bułki
- owoce tylko do 16 . I nie więcej niż mieści się w garści
Ogólnie podgrzać dużo orzechów dosypuje do wszystkiego dużo jajek warzyw gotowane mięsko i kanapki z twarożek em pietruszka i dużo pomidorów.
:-)
Tylko trzeba trzymać odstępy i małe porcje a często. Jak za dużo zjadłam przedwczoraj tym oreo jedno! rano miałam 93 juz pomiar na czczo. Wystraszyłam sie bo nie chce insuliny. Dlatego się pilnuje. Zdrowa fajna dieta lepiej się czuje tez ogólnie. Chociaż ja juz w 12 tyg. Miałam na czczo wtedy wynik 103 i sama sobie wprowadzułamek dietę dlatego mam zbliżone wyniki na czczo zazwyczaj ok.80 czuli idealnie. Poprostu nie mogę słodyczy i owo ów na noc białego pieczywa ziemniaków bo to mi podnosi cukier i szaleje później . Zasypiałam na siedząco źle się czułam.. podejrzewalam ze coś nie tak . Ale lekarka mi ten wynik w 12 tyg olała dlatego dobrze ze sama się ogarnelam. Bo w 24 tyg.wyszła na krzywej cukrzyca :-(
Teraz już się wprawia z tym glukometr em itp. Tak jak pisała Seremida trzeba wziąć zlecenie od lekarki na paski bo z recepta sa o wieleeee tansze , glukometr dostaniesz, igłę zmieniam rzadko bo ona jest i tak tylko dla mnie. Mierze na czczo 1 godz.po śniadaniu 1 godz.po obiedzie 1 godz.po kolacji wcześniej jeszcze musiałam o 22 ale już nie muszę :-))))
Trzymajcie się wszystkie słodkie ciążówki! To już choroba cywilizacyjne. Na moim piętrze na 3 dziewczyny każda w ciazy cukrzycę ciąż.miała. ;-) jest nas dużo
Ja musze sprawdzać tez mocz rano mam specjalne paski i spr. ketony i cukier
KINDERBUENOO88
W sumie jem podobnie jak wcześniej. Mniejsze porcję co 2-3 godziny . Na śniadanie nie mogeneralnie nabiału. Śniadanie do 8.00 - 2 kromki chleba zytniego z maslem szynka szpinakiem pomidirem albo serem xoltym rzodkiewka itp. Jajko moze byc jajecznica. później 2 śniadanie i tu juz mogę nabiał np.mleko twarożek jogurt owsianke itp 3 sniadanie 2 kromki chleba z masłem szynka -twarożek albo jajko i talerz warzyw zawsze, później zupa 1.5 godz później 2 danie kasza 1/4 talerza mięso gotowane albo ryba 1/4 talerza i 1/2talerza warzyw
Podwieczorek może być sałatka z makaronem durum albo kasza np pęczek Lubie dużo warzyw mięsko można dać albo rybkę albo jajko 1 kolacja 2 kromki chleba mały talerz warzyw i 2 kolacja kolo 20 jogurt np albo twarożek .
Z zakazanych
- parówki
-pasztety
- żadnych soków
- bułki
- owoce tylko do 16 . I nie więcej niż mieści się w garści
Ogólnie podgrzać dużo orzechów dosypuje do wszystkiego dużo jajek warzyw gotowane mięsko i kanapki z twarożek em pietruszka i dużo pomidorów.
:-)
Tylko trzeba trzymać odstępy i małe porcje a często. Jak za dużo zjadłam przedwczoraj tym oreo jedno! rano miałam 93 juz pomiar na czczo. Wystraszyłam sie bo nie chce insuliny. Dlatego się pilnuje. Zdrowa fajna dieta lepiej się czuje tez ogólnie. Chociaż ja juz w 12 tyg. Miałam na czczo wtedy wynik 103 i sama sobie wprowadzułamek dietę dlatego mam zbliżone wyniki na czczo zazwyczaj ok.80 czuli idealnie. Poprostu nie mogę słodyczy i owo ów na noc białego pieczywa ziemniaków bo to mi podnosi cukier i szaleje później . Zasypiałam na siedząco źle się czułam.. podejrzewalam ze coś nie tak . Ale lekarka mi ten wynik w 12 tyg olała dlatego dobrze ze sama się ogarnelam. Bo w 24 tyg.wyszła na krzywej cukrzyca :-(
Teraz już się wprawia z tym glukometr em itp. Tak jak pisała Seremida trzeba wziąć zlecenie od lekarki na paski bo z recepta sa o wieleeee tansze , glukometr dostaniesz, igłę zmieniam rzadko bo ona jest i tak tylko dla mnie. Mierze na czczo 1 godz.po śniadaniu 1 godz.po obiedzie 1 godz.po kolacji wcześniej jeszcze musiałam o 22 ale już nie muszę :-))))
Trzymajcie się wszystkie słodkie ciążówki! To już choroba cywilizacyjne. Na moim piętrze na 3 dziewczyny każda w ciazy cukrzycę ciąż.miała. ;-) jest nas dużo
Ja musze sprawdzać tez mocz rano mam specjalne paski i spr. ketony i cukier
Mi właśnie na czczo dobrze wychodzi. Ale prawda jest, że zle się odżywiam i może i dobrze, że się ogarnę z tym wszystkim. Jakaś nauczka na przyszłość.
Kala07
Teraz zupełnie inaczej myśl o dziecku ..cukrzyca to nic strasznego ale trzeba pilnować cukruwidze wyniki glukozy podobne do moich i wizyta też jutro, także trzymam za nas kciuki
martwie się tym trochę, bo nie jestem dobra w trzymaniu diety, nigdy mi to nie wychodziło. już tyle razy przechodziłam na zdrowe odżywianie, że nie starczyłoby mi palców żeby policzyć
Za niski poziom jest podobno nawet gorszy. Mi skakał strasznie . Kilka razy miałam na czczo poniżej 70 a to tak samo jak wyniki powyżej 90 na czczo jest niebezpieczne dla płodu. Tak samo powyżej 140 po posiłku.
Jak wiesz ze batonik może zrobić taką burze cukru w Twoim organizmie zupełnie inaczej podchodzisz do diety. Zado juz mam ochotę na słodycze. Jak czułam spadek zjadłam dwie czekoladki poczułam się lepiej zmierzylam cukier było ok wiec wszystko dla ludzi raz na jakiś czas ciastko czy lody to tez możemy ale trzeba sprawdzać się ciągle dlatego ten glukometr dzienniczek posilkow prowadzę i pomiarów cukru.
Damy rade zostały 3 miesiące :-)
Kala07
Dokładnie dobra zdrowa dieta dla mamy i maluszka .Dziewczyny, nie panikujcie tak z tą cukrzycą ciążową. Będzie dobrze! Większość z nas Uratuje sytuację dietą, a nawet branie insuliny nie będzie chyba aż taka tragedia. Na początku zawsze to jest trudne. W czasie oczekiwania na wizyty u diabetologow poczytajcie o tzw. Słodkich mamach i z tego co pamiętam to należy jeść produkty o niskim indeksie glikemicznym. Warto przejrzeć listę tych produktów. To jest zmiana, ale zobaczycie, że stracicie trochę na wadze. Muszę przejrzeć poprzednia kartę ciąży to Wam podam jaka miałam wagę dzięki temu i ile tak naprawdę przybrałam.
Ja lecę do pracy oficjalnie się pożegnać a tu zdjęcie co upieklam. Podoba się? Jak będę miała ta cukrzycę to będę co innego piec Zobacz załącznik 864399
Zapomniał jeszcze napisać ostatnia ta 2 kolacja o 21 A śniadanko juz o 6 jem ważne żeby małe przerwy
KINDERBUENOO88
Generalnie jak ten głąb będzie płacił na dzieci to sobie jakoś dam radę może lepiej niż z Nim... tylko mi szkoda... że On taki głupi. Nie widzi swojej winy nigdy. Winna jestem ja i moje humory. Bo powinnam przecież przynajmniej ja tak to rozumiem być szczęśliwa że on przynosi kasę do domu jak przynosi i czego ja w ogóle od niego chcę? Przecież moim obowiązkiem jest cała reszta bo ON PRACUJE
Mi się nóż w kieszeni otwiera na takich facetów. Sama byłam w trudnym związku i na szczęście go przerwałam. Dlatego akurat w tej kwestii jestem zwolenniczką rozstań-ale oczywiście nic nie radzę. Każda kobieta jest inna i musi dojrzeć do swoich decyzji.
Dla mnie najważniejszym zawsze było by być samo wystarczalną. To był priorytet mieć pracę na tyle dobrą w każdej chwili moc sobie samej wynająć mieszkanie i żyć na dobrym poziomie gdyby zaszła taka potrzeba. Z dzieckiem tez czekałam na właściwy moment a sama sobie pozwolę, by móc spokojnie zmieścić w życie kolejną duszyczkę
No ale wiadomo, trudno jest jak już są dzieci i jeszcze kolejne w drodze
Kala07
Gratulacje :-) ja za tydzień chyba nie ogarniam juz tych tygodni itp na 15 mam termin to 15 czerwca chyba zaczne?A w ogóle
WITAM 3 TRYMESTR.
Mnie aplikacja poinformowała... tak to nawet nie liczę...Gratulacje :-) ja za tydzień chyba nie ogarniam juz tych tygodni itp na 15 mam termin to 15 czerwca chyba zaczne?
Jakoś sobie dam radę... Gadałam z nim dziś ale nie dociera. Najbardziej boje się że to odchoruje bo u mnie stres działa zaraz na fizykę... już czuję się kiepsko i piję hektolitry melisy żeby wyciszyć nerwyMi się nóż w kieszeni otwiera na takich facetów. Sama byłam w trudnym związku i na szczęście go przerwałam. Dlatego akurat w tej kwestii jestem zwolenniczką rozstań-ale oczywiście nic nie radzę. Każda kobieta jest inna i musi dojrzeć do swoich decyzji.
Dla mnie najważniejszym zawsze było by być samo wystarczalną. To był priorytet mieć pracę na tyle dobrą w każdej chwili moc sobie samej wynająć mieszkanie i żyć na dobrym poziomie gdyby zaszła taka potrzeba. Z dzieckiem tez czekałam na właściwy moment a sama sobie pozwolę, by móc spokojnie zmieścić w życie kolejną duszyczkę
No ale wiadomo, trudno jest jak już są dzieci i jeszcze kolejne w drodze
P.S. ja mam na 12 ...Gratulacje :-) ja za tydzień chyba nie ogarniam juz tych tygodni itp na 15 mam termin to 15 czerwca chyba zaczne?
reklama
Mama7
Rozmowa oczywiście była, ale uwierz mi, że kiedy spór dotyczy pary czarnych stópek, ktore on prawdopodobnie przed chwilą zaspany próbował ubrać na swoją wielką syrę to ciężko przeprowadzić poważną konwersację na temat niewłaściwego zachowania
A ja dzisiaj znowu do szkoły idę, zapowiedziany temat I okres porodu. Ostatnio mam tak, że jeśli najdzie mnie chęć żeby popłakać to wystarczy, że chwilę poczytam/posłucham o tym jak wygląda poród naturalny i łzy same cisną mi się do oczu, więc mam nadzieję, że na dzisiejszej "lekcji" przy ludziach jakoś się opanuję...
Wierzę.. inna planeta..
Trzymam kciuki za dobry dzień