reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrześniowe mamy 2015

Klaudixxon a w którym jesteś tygodniu? Ja w 25 miałam usg i mały ważył już 890g, chociaż zastanawiam się na ile te wagi są dokładne :)

Co do tsh to ja miałam stopniowo zwiększana dawkę leku bo miałam sporą niedoczynność. Teraz ostatni wynik miałam tsh 0.7, ft4 1.13 (to podobno za niskie) przy dawce 112 i pani doktor każe brać jeszcze większą dawkę 125.. sama nie wiem czy to słusznie bo byłam pewna że teraz mi obniży dawkę albo zostawi taka sama. A ty jakie masz tsh?

Ostatnia edycja:
reklama
Wiola ta waga to ze wzoru obliczana, nie wiem, jaka tolerancja jest teraz, ale koło porodu to do 500g w jedną lub drugą stronę, u mnie było 900 g różnicy, a miałam 2 dni przed porodem robione usg...

Lalki ja bym zmieniła witaminy i popatrzyła co się stanie, moze mają jakieś takie dodatki, a jeśli można te Twoje witaminy brać w czasie jedzenia to też możesz spróbować, powinny łatwiej wchodzić...

ze spaniem za blisko maleństwa jest ten jeden minus, ze się człowiek budzi jak maluch jakikolwiek odgłos wyda, a to bez sensu... no ale cóż, z chłopakami go póki co nie zostawię, wiec musi być u nas...

Klaudixxon gratuluję wizyty!

Atagaa powodzenia u gina!

Klaudixxon a w którym jesteś tygodniu? Ja w 25 miałam usg i mały ważył już 890g, chociaż zastanawiam się na ile te wagi są dokładne :)

Co do tsh to ja miałam stopniowo zwiększana dawkę leku bo miałam sporą niedoczynność. Teraz ostatni wynik miałam tsh 0.7, ft4 1.13 (to podobno za niskie) przy dawce 112 i pani doktor każe brać jeszcze większą dawkę 125.. sama nie wiem czy to słusznie bo byłam pewna że teraz mi obniży dawkę albo zostawi taka sama. A ty jakie masz tsh?

U mnie 24+1 tc, ale wg usg zawsze o te 3 dni starszą mam dzidzie i wychodzi mi wg USG 24+4. I u mnie ma ona 0,740g ale na ten tydzień co mam to jest okey, po z tygodnia na tydzień będzie przybierać coraz więcej.

Co do TSH moja lekarka mi pilnuje żebym miała maks 2, więc jak miałam TSH 1,4 i TSH 1,7 to nie zmieniała mi dawki, dopiero jak wskoczyłam na TSH 2,3 to z euthyrox 75 kazała mi w pt, so, ne brać dawkę 100. Zmieniłam też witaminy bo kupiłam sobie takie vita-mineral więc pewnie jakieś braki mi się uzupełniły i po 3 tygodniach mam TSH 0,32 więc mam za niskie. Teraz mam zalecenia euthyroz 75 w tygodniu i tylko w sobote i niedziele dawkę 100 i zobaczymy co dalej.

Ogólnie TSH masz niskie, ale to FT4 oznacza, że Ci źle Ci się hormon przyswaja, badała Ci lekarka anty-tpo i anty-tg? Lepsze przyswajanie FT4 masz wtedy jak rano nad czo zazywasz lek, potem 1h przerwy w jedzeniu i piciu (pić tylko wodę lub wodę z cytryną). Po zażyciu leku nie pić herbaty ani kawy bo one powodują że lek się w 70-80% gorzej przyswaja.

Po mojemu to ja bym dawki nie zwiększała, ale wiesz to lekarz decyduje.

Hej kochane,

dzisiaj kolejny zabiegany dzień, a to szkolenie, a to to, a to tamto, niedwno wlazłam do biura, niedługo muszę się zbierać do pkoli, ratunku......

Dzisiaj byłam na baseniku na aqua aerobiku, cudnie było....jejku będę to powtarzać, co prawda ćwiczyłam z babeczkami średnia wieku +70:D:D:D, ale było mi cudnie....

Odnośnie zdjęć na fejsie, ja mam tylko takich znajomych, którym w 100% ufam, ostatnio Maggie dodałam, której nie znam, ale jest w znajomych mojej dobrej koleżanki, więc spokojnie....DOdaję zdjęcia moich brzdąców, bo całą rodzinkę mam w Wawie i robię to głównie dla nich, moja radość z dzieciaczków jest przeogromna więc dodałam zdjęcie z USG.....Niczego osobom z zewnątrz nie udostępniam, profil mam całkowicie zamknięty.....Otaczają mnie cudowne osoby, którym pokazuję szczęście mojej rodzinki i cieszę się zdjęciami innych osób.....Nie gryzie mnie jak ktoś wrzuci co ma, gdzie był - ja jestem jeszcze bardziej szczęśliwa....także kobietki, które nie lubią zdjęć swoich znajomych - usuńcie konto na fb, albo nie oglądajcie zdjęć, skoro Was to drażni, po co się denerwować:D:D:D można każdego zablokować....Miałam taką koleżankę, która na wszystko narzekała, po prostu na wszystko, więc ją zablokowałam bo miałam dość narzekań :D A do fejsa trzeba podejść na luzie, ze śmiechem:D mam koleżanki, które wrzucają "słit focie", ale z podpisem pełnym humoru..bo wiem, że są to osoby na poziomie:D

Ewcia no ja też sobie cycocha nie wyobrażam, wystawiam ciepłe mleczko o każdej porze dnia i nocy, zatem dziwię się kobitkom, które nie chcą karmić "dla wygody":D:D:D:D Odnośnie porodu to u mnie dzień przed porodem usg w szpitalu podało wagę 3500, a mały się urodził 4100:D

Kaha kupiłam dokładnie:

CANPOL, PODKŁADY WYSOKOCHŁONNE, POPORODOWE, 10 SZT
2
13.86zł
Bepanthen Baby Extra, maść ochronna, 100 g
79.98zł
Octenisept, płyn na skórę, 50ml (atomizer)
23.11zł
Tantum Rosa, proszek do sporządzenia roztworu, 500 mg, 10 saszetek
24.70zł
A-Pectus, krem do pielęgnowania brodawek sutkowych, 15 ml
18.19zł
Podkłady chłonne Tena Bed Normal, 60 x 90 cm, 5 szt
14.00zł
Canpol, majtki poporodowe, siateczkowe, wielorazowe, rozmiar L /
7.71zł
Akuku, majtki siateczkowe wielokrotnego użytku, rozmiar M, A0233, 2 szt.
2
11.62zł
Penaten, chusteczki oczyszczające do twarzy i ciała niemowląt, 56 szt
2
28.18zł
Pampers Newborn, (2-5 kg), 43 szt
29.39zł
Bobotic, kapsułki, twist-off, 50 szt
15.09zł
Penaten baby oil, oliwka, 200 ml
17.10zł
Penaten baby powder, puder, 100 g
14.09zł
Emolliere, żel myjący, delikatny, 200 ml
35.18zł
LOVI, DYNAMICZNY SMOCZEK SILIKONOWY, 0-3M, SPARK, 2 SZT

45.18zł
Canpol, szczotka z włosia, miękka, 1 szt
1
11.59zł
Kompresy gazowe jałowe, 17 nitkowe, 5x5 cm, (12 w) 5 szt.

4.35zł
Aspinosek, aspirator do nosa, 1 szt
1
11.14zł
Ja kochana dzisiaj byłam na aqua aerobiku i po prostu cudo...normalnie nie wiedziałam, że tak lekko można się czuć w ciąży....

Odnośnie odwiedzania dzidziusia, mnie te wizyty irytują troszkę, bo na początku każdy się napala, żeby potrzymać maluszka, a potem zero pomocy od rodziny, tylko każdy chętny do trzymania:D a jak dzidziuś zaczyna siadać i być więszym rozrabiaką to nie ma chętnych:D

Aneta91 z tymi ruchami to jest bardzo różnie, ogólnie pisze się, że muszą być 4 ruchy na godzinę, u mnie jest tak, że są godziny, w których Elenka skacze cały czas, zwłaszcza jak zjem coś słodkiego, albo wypiję to super skacze. Jak masz wątpliwości to po prostu wypij coś ciepłego, słodkiego, jeżeli nic nie ruszy z kopaniem to spróbuj się położyć na jednym boku i kontroluj sytuację. Ja ostatnio zeżarłam sama kg truskawek i kg czereśni - a wzdęcia takie, że szkoda pisać:D:D:D

MArzena myślę, że spokojnie możesz się cieszyć wynikiem, ale dla świętego spokoju sprawdzaj zawsze mocz co miesiąc czy nie ma cukru w moczu, skoro miałaś problemy...

Tren gratuluję córy, zawsze to jakaś odmiana:) ale jak sama wiesz chłopcy też są wspaniali:) ja moich za żadne skarby nie zamieniłabym na dziewczynkę:)

Maggie ja zawsze miałam problemy z cewką po stosunku, mój rytm po szaleństwach wygląda tak:

zawsze się muszę wysiusiać
zawsze się muszę najszybciej umyć pod prysznicem
zawsze picie dwóch szklanek wody, żeby po nocy też się wysiusiać
zawsze psiknięcie octeniseptem lub posmarowaniem żelem o nazwie provag

od momentu, w którym robię taki rytuał nie mam zapalenia pęcherza, a uwierz mi umierałam w życiu na tę przypadłość

Malina dobrze piszesz, cycuć najlepszy:)

Tren ja też jestem zdania, że cycuś powinien być lekko skrywany pod pieluszką tetrową, albo po prostu znaleźć ustronne miejsce...nie znoszę kobiet, które emanują cyca na wierz, a faceci nie wiedzą gdzie uciekać wzrokiem bo to jednak dla mężczyzn jest krępujące bo patrzą na tego cyca jak na obiekt seksualny...Ja sama nawet dziwnie się czuję jak widzę goły cyc...mimo, iż wiem, że to tylko karmienie, ale przyciąga moją uwagę:D:D:D:D

JOlka ja też stosowałam baby dream i uważam, że nie znalazłam lepszego odpowiednika:) Odnośnie córy, która okazała się chłopcem, zobaczysz, że synusie będą nierozłączni, to wspaniała więź braterska.....gratuluję zdrowego chłopczyka....

Engancka ja też coś muszę z herlandami zrobić:) jak wszystko poskręcasz daj znać w wątku foto:):):) Kochana odnośnie teściowej to powiedzcie, że wyjeżdżacie:D:D:D

Kikfish mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze....

Atagaa powodzenia na wizycie:)

Ewcia, Tren łączę się w bólu - noc to koszmar....

Dżejka ja wieczorem padam, ale w nocy szybko się budzę.....

Lalki ja mam to samo z witaminami, biorę je po sporym posiłku bo na czczo, albo wieczorem to dramat, zwymiotuję od razu....

Gosiamat gratuluję ruchów:)

kLaudixxon gratuluję wizytki.....maleńka rośnie jak na drożdżach..

Resztę ściskam...

Anula myślałam że Ty tylko na diecie a tu już dostałaś insulinę. Bardzo Ci te cukry szaleją? Odezwij się jak u Ciebie ze skurczami i samopoczuciem. Wiem że jak psychicznie masz załamkę to wcale nie chce się pisać, tym bardziej że wszyscy coś robią a ja tylko leżę i odliczam dni.

18!

Dzejka dzieki ;) co do cukrzycy insuline biore juz od 12 tc bo dieta nie dawała rady. Póki co mam insuline nocna 10 jednostek o 22 i wciąż zwiększam :/ jutro mam diabetologa i pewnie juz mi da insuline na dzien bo po śniadaniu wyrzuca mi juz nawet 140 ....
Najgorsze sa te napady na słodkie a nie moge nic :(( w takich momentach zjadam 5 kiszonych ogórków i lepiej... Truskawki to moge tylko 100-150g raz dziennie :(

Jedynie dobrze z waga bo przytyłam 6 kg a dzis juz 26tc2dz ;)

Jutro tez mam szybki skan szyjki u gina. Zobaczy czy sie skraca dalej, jak rozwarcie no i czy pessar trzyma. Generalnie odliczam dni by kolejne tygodnie szcześliwie mijały a Alicja dokazuje w brzuchu co mnie bardzo cieszy :)

Czytam Was regularnie i zazdroszczę sił, aktywności i luzu bo mnie ta cukrzyca i szyjka ostatnio mocno przygasły.

Ściskam wszystkie

Anula trzeba być dobrej myśli kochana......oby tygodnie mijały jak najszybciej, współczuję Ci tych napadów na słodkie

U mnie 24+1 tc, ale wg usg zawsze o te 3 dni starszą mam dzidzie i wychodzi mi wg USG 24+4. I u mnie ma ona 0,740g ale na ten tydzień co mam to jest okey, po z tygodnia na tydzień będzie przybierać coraz więcej.

Co do TSH moja lekarka mi pilnuje żebym miała maks 2, więc jak miałam TSH 1,4 i TSH 1,7 to nie zmieniała mi dawki, dopiero jak wskoczyłam na TSH 2,3 to z euthyrox 75 kazała mi w pt, so, ne brać dawkę 100. Zmieniłam też witaminy bo kupiłam sobie takie vita-mineral więc pewnie jakieś braki mi się uzupełniły i po 3 tygodniach mam TSH 0,32 więc mam za niskie. Teraz mam zalecenia euthyroz 75 w tygodniu i tylko w sobote i niedziele dawkę 100 i zobaczymy co dalej.

Ogólnie TSH masz niskie, ale to FT4 oznacza, że Ci źle Ci się hormon przyswaja, badała Ci lekarka anty-tpo i anty-tg? Lepsze przyswajanie FT4 masz wtedy jak rano nad czo zazywasz lek, potem 1h przerwy w jedzeniu i piciu (pić tylko wodę lub wodę z cytryną). Po zażyciu leku nie pić herbaty ani kawy bo one powodują że lek się w 70-80% gorzej przyswaja.

Po mojemu to ja bym dawki nie zwiększała, ale wiesz to lekarz decyduje.

Nie badała mi tego :( generalnie ja biorę euthyrox już w łóżku i popijam woda. Później w przeciągu 30-60 minut jem śniadanie. Chyba tak jest ok? Kurde ja bym też nie zwiększała tej dawki.. myślę żeby innego endocrynologa się poradzić ale wizyta dopiero 30.06 :( Pani doktor sprawdzała za to poziom witaminy D, i mam trochę niski. Nie wiem czy to ma wpływ eh.
Dzięki za pomoc

Moja cora ( boziu jak to dziwnie brzmi :D ) we wtorek wazyla 750 g. Lekarka mowila ze akurat.. nie za duzo, nie za mało.

Jezu.. z tą cukrzycą to przerąbane. Ze nie mozna jesc czego sie chce i tyle ile sie chce. No jestem coraz bardziej zla na ten swoj cukier.

Milusia w zyciu bym swoich kawalerów nie zamienila na milion nawet corek. Za wspaniali są :)

Boziu.. ja chyba musze zrobi liste co musze jeszcze sobie kupic. Bo wiem ze musze kupi torbe. Te co mam są duze.. chyba duze. A moze ja najpierw spakuje to co mam... a potem okresle czy mniejsza ma sens ??

reklama
Wiola to spróbuj zjeść tabletkę i 1h nie jeść. Wkurzające to ale da się przyzwyczaić. U mnie teściowa tak miała, że jadła tabletke i za 30 min kawe sobie robiła. Więc po jakimś czasie senna się zaczęła robić, i na wadze wpadały dodatkowe kg. Okazało się właśnie, że ma kawuch nie pić najpiej przez 2-3h po tabletce dopiero a nie po 30 minutach. Takie pierdoły mają znaczenie. Witamina D3 ma znaczenie, ale to radzę się poopalać posiedzieć na słońcu (tylko się nie przegrzewać) i się uzupełni, suplementuje się ją dopiero jesienią jak nie ma słońca i przez zimę.

Np u mnie po suplementacji żelazem z 1,77 spadło mi na 1,6 niby nic a jednak:)

Ja bym się skonsultowała z innym lekarzem, może uda Ci się gdzieś wkręcić.

Do góry