reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrześniowe mamy 2015

Ewka z Filipem jest ten "probelm" ze on jak wiekszosc autystow ma swoje nawyki zywieniowe. I w jego przypadku nie przejdzie zmiana. Bo nie tknie zadnego innego mleka niz krowie. Nawet jak byl maly i odzwyczajałam go od piersi to nawet nie powączal innego jak krowie. Na sile probowalam, konczylo sie wymiotem, przeczekac probowalam, na zasadzie zglodnieje to wypije. doopa. jak 3 dzien nie chcial nic innego tylko zebral o lyka mleka to odpuscilam.
Jakis czas bylismy na bezglutenowej. ja mąz i dzieci. Przez moje dolegliwosci gastryczne i chec zgubienia kg. Mi pomoglo, chlop moj wiecznie glodny chodzil, a dzieci? nie narzekaly.

U F mowa ruszyla od nowa w grudniu 2010. a jest z kwietnia 2005. Od sierpnia podawalam mu EYEQ + olej lniany. No i mlodszy brat zaczynal przygode z gadaniem, wiec uczylam dwoch.Do grudnia F mowil, mama, baba, da,ne a reszta to bylo tetetetetetetetetetetetetetete i jesli natychmiast nie zrozumialas to byl taki wrzask jakby go ktos lał. W maju 2011 F juz na tyle dobrze mowil ze z niewidomym obcym czlowiekiem rozmawiał. Pamietam ten moment bo az sie poryczalam z radosci ze go obcy rozumie, odpowiada na jego milion pytan. No i widzącemu mozna pokazac o co chodzi.. niewidomemu gorzej wytlumaczyc pokazując. Kolejny rok to bylo gonienie rowiesników, aby na kolejnych testach byl na swoim poziomie. I byl. To byl moj cel. Powiedzialam ze utne sobie obie nogi jesli on nie "spelni mojego celu".
teraz jest prawie wszystko z nim ok. Musimy jezdzic na SI zeby byl w formie,i logopeda . Logopeda bo ma zalecenia z opinii o ksztalceniu cpecjalnym, ale to do czerwca tylko. Obecnie czasami R nie mowi ( nawyk taki ). I smigamy 2 razy w roku do Torunia na badania czy rozwija sie prawidlowo.
w szkole sobie radzi, nauczyciele go uwielbiają, dzieci tez, tylko czasami mają dosc jego miliarda pytan. a jak znajdzie sluchacza.. to przerąbane. O Japonii, kosmosie i teakwondo bedzie gadal gadal i gadal, i gadal.. karzesz sie zamknąć to bedze po cichu gadal i gadal..

reklama
melduje się po wizycie
smile.gif
dzisiaj termin usg wyrównał się z OM więc 10t4d
3,7 cm
maluszek machał łapkami i nóżkami, cudowne uczucie!!
lekarz nam pokazał kość nosową i kręgosłup
smile.gif
icon29.gif

powiedział że wszystko jest w porządku, teraz czekamy dwa tyg na prenatalne
smile.gif

mdłości męczą ale niech męczą najważniejsze że z maluszkiem w porządku:):)

Dzejka taką dawkę mam od początku ciąży. Biorę mama dha bo jest tańszy od omega med tylko ten premium bo ma właśnie dawkę 800 mg DHA plus stowka magnezu.do tego dodatkowo magnez (hela mag b6 lub magne b6) noi luteina 100 raz na wieczór. Taki "pakiet profilaktyczny" ustaliła mi moja Pani doktor wlasnie ze względu na moja pierwszą ciążę która była jednym wielkim skurczem:) Żaden lekarz mi nie dał luteiny w tamtej ciąży a ona jak się okazuje na mnie działa super rozluzniajaco :) wierzę mocno ze tym razem dotrwam do terminu . Póżniej mam zwiększyć dawkę do 1000 DHA - możesz kupić właśnie z omega med samo DHA w dawce chyba 250, czyli brałabym jeszcze jedną kapsułkę.

Ostatnia edycja:
Tren współczuję takich porodów...
Klaudixxon lactovaginal mi lekarz zalecił zapobiegawczo a to bez recepty jest więc myślę, że i ty mogłabyś spróbować :-)

Bierzecie jakieś witaminy? Bo moja morfologia bardzo dobra i lekarz nie kazał, a ja dalej nad tym dumam....

pycia ja szczepię i też nie bardzo sobie wyobrażam żeby nie szczepić....Ale jak dziecko rodzi się chore to na pewno ma się inne podejście. Chociaż tutaj w moim otoczeniu mam 2 chłopców chorych od urodzenia tylka na zupełnie inne choroby niż autyzm i oni obaj mają odroczone szczepienia. W pierwszej ciąży też miałam problem z bezsennością :-( Teraz młody tak mi daję popalić w dzień, że w nocy śpi mi się w miarę dobrze.

viola1988 idę w środę rano do lekarza. Udało mi sie umówić z lekarzem na środę niestety nie moim prowadzącym no ale zobaczymy co mi powie. Czytałam, że taki stan zapalny to niby nic groźnego no ale chce się skonsultować co z tym zrobić bo wizytę mam dopiero 10.03.

Dzień dobry z rana!!
Gratuluję udanych wizyt :-)
Viola- ja biorę cały czas, ale wiem, że już przed ciążą miałam niedobory witamin i nie mam zamiaru póki co zrezygnować. Myślę, że na tym etapie możesz śmiało brać, a później, jeśli lekarz Ci powie, że dziecko duże, to wtedy się odstawia, przynajmniej moje znajome tak miały. ja brałam do końca ciąży a synuś 3100 się urodził, więc drobinka.
Kto dzisiaj wizytuje? Ja dopiero za tydzień idę, jutro idę na badania. Jestem po śniadaniu i już metaliczny posmak się pojawił :dry: już 13 tydzień, a tu nadal jak na początku. Coś czuję, że będzie powtórka z rozrywki i będzie mnie mulić do końca ciąży :baffled:

Witam się z rana!
myślałam, ze to już wiosna, nawet już się chciałam po jakieś buty dla chłopaków wybierać, a coś przyśnieżyło lekko, ehh, a tak już mi się marzy pozbyć się tych kurtek, czapek, szalików i wysyłać dzieci na pole tak jak stoją...
odpukać mdłości coś mniejsze, czasem tylko przymuli, oby tak zostało!
jutro smigam do chirurga z nogą, zobaczymy czy mi pozwoli do pracy wrócić, wszyscy wychodzą rano, a ja siedze sama i sie nudze, jakoś nie przywykłam do takich ilości wolnego czasu...

Kaha
ogromniaste gratulacje!

Tren
Ty wiesz najlepiej, co u Was "przejdzie" w sprawach diety, super, ze wyszliście na prostą, jednak te godziny terapii wszelakich plus codzienna walka w domu dużo dają... a gaduły z milionem pytań to ja mam 2 i dopiero jak zasną to nastaje taka cudowna cisza, starszy się co prawda już nauczył zamykać buzię choć przy stole, ale młodszy non stop, a jak się go prosi o ciszę to też tak cichutko miele sobie ozorkiem:-)

agusiaczek co do tego, ze my byłyśmy szczepione, to akurat różyczkę i świnkę przechodziłam, a szczepienia przeciw różyczce były dopiero w szkole dla tych dziewczyn które nie przechodziły, jestem rocznik 84, a najwięcej kontrowersji budzi właśnie szczepionka odra, świnka, różyczka

edyta jak po wizycie?

kołtunek, motylek
faktycznie macie tych leków, ale cóż, jak trzeba to trzeba, najważniejsze, że pomagają

reklama
Dzień dobry z rana :)
ja już po badaniach krwi.. Kazał mi zrobić crp i wyszedł jakiś stan zapalny.. i jak jest duży to jeszcze jutro muszę lecieć do niego bo w czwartek leci na urlop :D
viola ja biorę od początku falvit mama :)
aneta tak dzidzia wyraźna była, wszystko było widać, byłam z mężem to pokazywał paluszki, kręgosłup!
ja zjadłam kanapkę z ogórem kiszonym :tak: i coś czuję że źle się to skończy... muli mnie od rana..
te mdłości to się zaczęły dopiero w 9 tyg :((

Do góry