reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

WRZESIEŃ!!!!

reklama
Ineczka pisze:
pa Aniulka :D
Blanus dzionek minal spokojnie choc jak zwykle w poniedzialek wyszlam skolowana ze szkoly rodzenia
jejku ilu ja rzeczy jeszcze nie wiem o tym calym porodzie, nie mialam np. pojecia, ze po wszystkim kazda kobitke sie cewnikuje, ale podobno tego sie czesto nawet nie jest swiadomym w calej tej euforii :D

:o :o :o :o :o :o :o a to boli?????????????/

polozna pokazywala nam jak przec przy kurczach partych (podobnych do parcia na stolec)
nabieramy powietrze, zamykamy usta, blokujemy nos, pochylamy brode do klatki piersiowej i przemy; zamykamy tez oczy, zeby nam naczynka nie popekaly, bo potem sie wyglada przez kilka dni jak kroliczek :)
na jednym zatrzymaniu powietrza przemy przez 15 -20 sekund, potem szybko wypuszczamy powietrze, szybko wdech do pluc zeby siebie i dziecko dotlenic i znow nabieramy powietrze, zatrzymujemy i przemy 
przy jednym kurczu partym mamy zrobic co najmniej 3 parcia

jak sie prze to rozszerza sie nogi, kazdy to wie :)
tylko myli sie to czasem z podnoszeniem kolan do brzucha, a wazne aby piety byly na wysokosci posladkow i kolana jak najszerzej, bo jak podniesiemy nogi do brzucha to nam sie niunka nie rozciagnie wszerz, a o to w tym biznesie chodzi, zeby bylo wszerz :D

jezeli nie da sie urodzic z ochrona krocza to polozna bedzie ciela krocze na parciu, gdy glowka bedzie nisko, ale do ciecia sie nie znieczula specjalnie, dlatego jesli sie wypusci powietrze i glowka sie cofnie to bardziej boli

jesli tatus przecina pepowinke to daja mu najczesciej do ubrania rekawiczki, wiec musi sie nauczyc nakladac rekawiczki jak chirurg, polozna naciaga rekawiczke i jednym ruchem trzeba sie w nia wsunac, nigdy sie nie poprawia rekawiczki gola reka, :)

szycie krocza jest przy znieczuleniu: miejscowym badz ogolnym do wyboru, trzeba sie tylko pozniej zapytac czy mamy nici rozpuszczalne czy nie i trzeba je wtedy usunac

cewnikowania sie podobno nie czuje, wiele kobiet nawet nie wie kiedy mialy zalozony cewnik,
podobno zakonczenia nerwowe sa po porodzie podraznione i albo nie mozna sie wysikac albo sie nie czuje ze sie sika - dlatego zakladaja cewnik
nigdy nie mialam cewnikowania i sama jestem ciekawa jak to jest

PS. powyzsze wiadomosci sa przekazem od naszej poloznej, ale kazda polozna ma swoja filozofie i uzasanione jest, ze ich poglady moga sie roznic

Wczoraj oprucz tego ze nie moglam dopchac sie do komputera to jeszcze ten biedny maly koteczek do tej poru szuka u mnie cyca
Od 4 w nocy chodzil i piszczal niewiedzialam co chce wkoncu sie przytulil i poszedl spac :):):):)

Tak apropo mojego dzidziusia jak tesciowa sie dowiedziala ze bedzie Martynka to zaczela skakac u patryka byl usmiech a mojej mamy juz miny nie zobaczylam bo stala z boku :):)

reklama
Do góry