reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

WRZESIEŃ!!!!

reklama
Anineczko lekarze tak nie uwazaja..twierdza ze to skaza i prawdopodobnie alergia miedzy innymi na roztocza.Na buziaku ma krostki-ranki i na dloniach na zewnatrz krsitki,za uchem ma od samego urodzenia cos takiego jak ciemieniucha-malutko ale jest i w zaden sposob tego nie mozna zlikwidowac.To jest wlasnie miedzy innymi objaw skazy

Tubisie sie zaczely i moja corcia tuli sie do mamusi..hihihihi.Nawet nie zauwazyla jak jej paznokcie obcielam u raczek...

Joanno MK
to mi jednak troszkę "wygląda" na AZS.
Spróbuj poradzić się innego dermatologa, najlepiej teraz, przy zaostrzonych objawach.

Nie sądzę by byłą to skaza. Zobaczysz, za jakiś czas wysypka, nazwijmy te zmiany umownie, zniknie, a Jula ponownie będzie mogłą jeść wszystko. Tak jest właśnie z Majką. Ma taką łuszczącą się skórkę, z czasem robi się czerwona i gigantycznie swędzi.
Bardzo odradzam Ci maści sterydowe. Co do doustnych lekó, na AZS nie są polecane, ponieważ mają znikome działanie pozytywne na skórę a na organy wew. wręcz odwrotnie ( jeśłi Jula nie ma biegunek, śluzu itd. to tym bardziej są to opisane przez Ciebie zmiany skórne, tym bardziej każą sugerować AZS). Na tą paskudną, wywodzącą się cholera wie z czego chorobę jedynym lekarstwem jest mocna i regularna dbałość o stan skóry. Przede wszystkim trzeba ją nawilżać. Są specjalne, pozbawione sterydó itd. kremy, tzw. emolienty. Popytaj o nie w aptece i dobierz odpowiednie na dzień i po myciu ciałka.
Na dzień powinny być z większym stosunkiem wody do oleju, po myciu odwrotnie. U Majki rewelacyjnie sprawdziła się seria A-derme(Dermalibourem A-derma ), ale jest tych specyfików cała tona w aptekach.

Podejrzewam, obserwując Majkę, że zmiany pojawiają się w kilku sytuacjach:
-zmiana temp. powietrza - na dworze jest coraz chłodniej si skóra wysusza się łatwiej, wbrew pozorom
- stres...
- niektóe kosmetyki niestety... no i klasycznie proszki do prania

Sama musisz wyczuć co konretnie i w jakiej sytuacji sprawiło, że Julę dopadło to paskudztwo.

Po 2 latach zauważysz pewną powtarzalność. Dziadostwo w określonym czasie równie szybko przychodzi, jak nagle odchodzi. I to naprawdę nie ma związku z jedzeniem... No może nie do końca, bo na szttuczne polepszacze tyu wegeta Majka raz zareaguje a raz nie... Raz może jeść banany na tony, a innym razem po kęsie ją dopada... No i kochana , nieszczęsna czekolada. Istna ruletka...niegdy nie wiem, któa to kostka będzie tą jedyną kulą...

No i na koniec coś, co powinno Cię pocieszyć. Znalazłam złoty środek na skórkę Mai w ataku AZS. Jest to krem, któy można kupić niestety poza granicami Polski, w Niemczech bez problemu, a nie wiem, czy w Polsce nie można by czasem zamówić w jakiejś niemieckiej aptece internetowej z dostawą do Polski.
Krem ma różne wersje, ale najlepszy jest ten: PARFENAC (seria) FETTSALBE ( konkretny typ)
Krem ma podobne w skutkach działanie do Elidel, ale jest bardzo delikatny i nie zbadano dotąd jakichkolwiek negatywnych działań, w przeciwieństwie do Elidel, który to zdaniem niektórych speców może wywołwać raka)
Nie ma sterydów, nie powoduje zuależnienia itd...

Latem Majka męczyłą się ze swją swędzącą skórą ponad miesiąć. pamiętacie ?
Sąsiadka przywiozła mi na moją prośbę tą maść i po 2 dniach zero problemu. CUD normalnie ! Ma wielką pojemnośc bo aż 10 g ( Elidel 50) i jes super wydajny. kosztuje też prawie połowę mniej niż elidel ( ok. 60 zł) zależy gdzie kupisz...

tu masz link do forum z AZS, i konkretne posty na temat tej maści:
Zobacz temat - Wielkie dzi

JoannoMk, prosiłaś mnie o program do zmniejszania zdjęć. Ja używam ACDC i myślę, że można go ściągnąć z inernetu...Musisz poszukać. U mnie ściąganiem Jacko się zajmuje...Zapytam go na gg, może coś poradzi ;-)

A i Joanka to nasza wyrocznia i prawie nigdy się nie myli :tak:

Joanko, wpadaj tu częściej, please :hmm:. Normalnie się stęskniłam za Tobą :tak:

no kurka, jakieś bzdury mi się wklejają zamiast linka !!!!:wściekła/y: :wściekła/y: :wściekła/y:
Janno, wklej to co zaczyna się od "http" i zakończ na "parfenac" włącznie

Daj znać czy się udało.

No co za forum no, konkurencji nie wpuszczają, czy co ?;-) :-D

Wiesz co , joanko, jak wklejasz linka, to najpierw zrób podgląd wiadomości, bo czasem forum linka nie widzi a jak podglądnie to wszystko ok. Zrozumiałaś choć troszkę z tego mojego bełkotu :confused::-D

Kinuś, czasu brakuje w dzień, Majka kiedy nie jest w przedszkolu, średnio daje mi na luz, a Krzyś przez te swoje ^%$&^$%&%^* zęby nie może spokojnie usiąść na pieluszce...
a wieczorem ostatnio Piotrek dorabia przy necie,( pomaga mojemu bratu tworzyć strony) więc nie mam jak się do Was podłączyć...

reklama
Kinuś, czasu brakuje w dzień, Majka kiedy nie jest w przedszkolu, średnio daje mi na luz, a Krzyś przez te swoje ^%$&^$%&%^* zęby nie może spokojnie usiąść na pieluszce...
a wieczorem ostatnio Piotrek dorabia przy necie,( pomaga mojemu bratu tworzyć strony) więc nie mam jak się do Was podłączyć...

Buuuuuuuuuuuuuuu :baffled::baffled::baffled::baffled::-:)-:)-:)-:)-:)wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::errr::errr::errr::errr::errr::hmm::hmm::hmm::hmm::hmm::angry::angry::angry::angry::angry::sick::sick::sick::sick::sick:

Do góry