reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wrzesień 2012 ;)

dzizas krajst - albo ja jestem jakaś dziwna albo moja nowa śliczna waga jest zepsuta. bo jeśli jej wierzyć znowu chudnę, to już 6kg... Dziewczyny, co ja mam zrobić? poradźcie coś, proszę :(...

marta no co ty, nie cykaj. ja chudlam 4 kilo, pozniej rzybralam 2, znowu chudlam, znowu przybralam i do porodu szlam i mialam tylko 400gram na plusie. teraz tez chudne. narazie 1,5 kilo, ale wole to niz w drugą stronę. nie martwię się, bo to już przeszłam. ale dodam, ze mam 70kilo ;) mam z czego zrzucac ;)

Marta i Ayni - ja podobnie - przez polowe zycia mama mi mowila, ze mam B+ bo tak mialam w książeczce, a jak robilam do porodu, to wyszlo mi A+ i zachodzimy w głowę o co kaman??

fasolka wez nic nie mow, caly dzien mi leb napitalał, a teraz spac nie moge. mala wstanie o 8 a się nie zapowiada, ze ja pojde spac do 8. oczy jak 5 zl, Lipton wchodzi jak lech z sokiem, wiec teina we krwi, raczej się nie zapowiada na spanko :tak:

ryba - mi twardnieje caly czas, ale ostatnio cos takiego mi lekarz powiedzial, ze macica się stawia kolo 20 tc dopiero, dlatego się denerwuję. idę w poniedzialek, niech mnie zbada "dogłębnie", zebym miala pewnosc!

wogole to dzis (wczoraj?) ustaliliśmy długi weekend. tzn moj menżu wyjeżdza ze szkołą (tysz nauczyciel) na Litwę, na cały tydzień, a moi rodzice z moją kuzynką i mężem chcieli jechac w góry. ja mowię, ze sama nie zostanę w domu bo się boję (bo ja mieszkam prawie w lesie) no i tak od słowa do słowa mowię: a dlaczego ja mam siedzec w domu?? i Hesia?? zatem jedziemy w góry ;))))):-D
ale to też muszę obadac z ginem w poniedzialek.

no dobra, czytam dalej ;*

Ostatnia edycja:
reklama
Wiecie co? Ja nie miałam określonej grupy krwi bezpośrednio po porodzie i Tycia też nie ma. I o ile wiem rzadko który szpital wpisuje grupę krwi dziecku do książeczki, a jeśli wpisuje to ze zaznaczeniem, że oznaczenie grupy krwi dziecka należy powtórzyć po upływie 2 roku życia dziecka. Generalnie u noworodków rzadko oznacza się krew w układzie ABO, Rh natomiast tez nie za często (ew. jeśli istnieje podejrzenie konfliktu serologicznego, żeby uzgodnić, czy podać dziecku po porodzie immunoglobulinę). Synteza antygenów układu AB0 trwa do około 2 roku życia. Dlatego oznaczanie grupy krwi u noworodka jest niemiarodajne - antygenów jest mało, test może ich nie wyłapać i dziecko z grupą np. A/B/AB będzie miało grupę 0. Istnieje zatem możliwość ustalenia Rh i ono się nie zmienia raczej (chyba że w przypadku jakiegoś błędu wewnętrznego szpitala hehe), ale AB0 ustalone w szpitalu na podstawia badania krwi pępowinowej jest niepoprawne. Poza tym w razie nagłej konieczności (operacje, wypadki), szpital nie sugeruje się nigdy wpisaną w książeczce dziecka grupą krwi i wykonuje osobne badanie w celu jej ponownego oznaczenia.
No, to tyle co pamiętam ze szkoły rodzenia hahahahahahaha. Być może coś pokręciłam, ale to tłumaczy wasze rozbieżności przy oznaczeniu grup krwi... przynajmniej w jakimś stopniu....

FutureMummy, ale Ci dobrze. My prawdopodobnie nigdzie nie pojedziemy, bo po pierwsze mam wizytę u gin na 2.05, a po drugie z tymi zmianami u Lubego w robocie nigdy nic nie wiadomo... Na dodatek oni już w maju mają podwyższoną gotowość z uwagi na EURO (paranoja).

Muszę Wam podziękować za te porady dot. Pulmex Baby. Działa! Tycia obudziła się raz w nocy na samym początku, a potem spała snem kamiennym do samego rana ufffff. Może będzie dobrze. W każdym razie dziś humor mam lepszy i nastawienie do świata bardziej optymistyczne, bo się wyspałam. Dzięki dziewczyny! (jak widać można przez 2,5 roku wychowywać dziecko nie mając pojęcia o istnieniu pulmexu, co za błąd hehehehe)

Joasia ja też mam grupę BRh- a mój mężuś ARh+. W pierwszej ciąży było ok, o ile pamiętam to tylko raz miałam robione na te przeciwciała i raz dostałam immuglobulinę, bo miałam lekkie krwawienie. Poza tym było ok. Po porodzie cały czas domagałam się zastrzyku, bo mama mnie uczuliła, że jest konieczny dla dobra drugiej ciąży. jednak to wszystko się zmieniło. Po porodzie trzeba poczekać aż zbadają grupę krwi dziecka, żeby sprawdzić czy wytworzyły się przeciwciała. jeżeli dziecko ma grupę Rh- (jak mama) to znaczy, że się nie wytworzyły i nie podają żadnego zastrzyku. Jeżeli dziecko miałoby Rh+ to wtedy podają zastrzyk, ponieważ grupa krwi jest inna od matki i przeciwciała się wytworzyły.
I mimo, że mój Starszak miał tą grupę krwi zbadaną w szpitalu, to nie wpisali jej do książeczki. Podobno wpisują dopiero po dwukrotnym zbadaniu.

Witam się
ja nie mam problemu bo ja mam ARH+ więc nie ma znaczenia bo kon flikt moze byc tylko przy ARH- u kobiety podobno... przynajmniej tak mi to lekarz tłumaczyl a grupa krwi raczej mi się nie zmieni:-D
Mój synek równiez nie ma wpisanej grupy krwi bo podobno dziecko moze miec wymieszaną krew z matką...ale cos mi to naciągane jest... no i tak jak Cyniczna pisze, ze po 2 roku bedzie miał robione...

Do_It odpiszę Ci na wątku lekarskim nt Bogucic:)

A tak z innej beczki...powiedzcie mi czy ktoras z Was ma konflikt serologiczny??ja mam grupe RH- a moj M RH+, i jedyne co mialam w tym kierunku robione to badania na obecnosc przeciwcial podczas pierwszego badania krwi, czy nie powinni tego badania powtarzac co jakis czas przeciez moje cialo moze je(niedaj Bog) wytworzyc w kazdej chwili a im szybciej to wykryja, tym szybciej beda mogli zareagowac?moze ktoras z Was miala ten problem lub teraz sie z nim poryga.
Z tego co wyczytalam w obecnych czasach juz nie jest to cos czym powinnysmy sie martwic bo w 1 ciazy raczej sie nie zdarza a po porodzie podaja immuglobine i powinno byc ok.
Ale pytam z czystej ciekawosci, bo moze ktoas z Was tez sie tym martwi albo ma juz jakies doswiadczenia w tej dziedzinie za soba???
Z gory dzieki za odpowiedzi:-)

Ja też mam konflikt i wiem, że bada się krew na obecność przeciwciał w ciąży kilka razy chyba, ze w czasie ciąży podaje się immunoglobulinę to wtedy już się krwi nie sprawdza (tak mi gin powiedział) i potwierdza to wpis anmiki, ze w pierwszej ciąży po podaniu immunoglobuliny już nie miała powtarzanego badania. Po pierwszym poronieniu a potem po porodzie również miałam podawaną immunoglobulinę bo Dominik 0 Rh+.

Witajcie :-D
dzisiaj aż chciało się wstać z łóżka, słońce świeci, do weekendu bardzo blisko... Jeszcze tylko dzisiaj 9h pracy i jutro 5h... od razu przyjemniej :)

Ja i mój Małż mamy tę samą grupę krwi jak się okazało - ARh- Lekarz powiedział, że będzie złote dziecko :-D:-p

Miłego dnia!

witam sie z rana, jestem u mamy, Oliwka dostala sie do przedszkola na drugi rok HURRRA, ale beda cos mieszac z grupami od wrzesnia bo wszystkie 3, 4, 5 latki sa napisane w jednym ciagu, pewnie we wrezsniu dopiero ujawnia kto z kim bedzie chodzil i do jakiej Pani
ja dzis pol nocy nie spalam przez bol zebow, ja mam nadwrazliwosc i problem z kamieniem, zaraz zwariuje bo pracetamol nie pomaga a dentysta tez niewiele pomoze, jak nie bylam w ciazy do bralam na to tramal
aaa jeszcze apropo przedszkola dzis mowili w ddtvn o jakims elitarnym przedszkolu za 2200zł na miesiąc plus 15zl na dzien za wyzywienie :szok:

joasia aaaaaaa mnie wlasnie osiwecilo, ze ja tez mam niezgosnosc grup krwi z moim m, w pierwszej ciazy podwali mi cos tam po porodzie, a teraz zapomnialam poinformowac lekarza o mojej i m grupie krwi siet
marta polaczylam Twoje wczorajsze dwa posty, nie piszemy swoich postow jeden pod drugim, tylko uzywamy edycji ;-)
futuremummy no to milego wyjazdu w gory, zazdroszcze ;-)
cyniczna super, ze z mala juz lepiej

Hejka:) Od razu chwalę się córeczką Amelką - opis wizyty wiecie gdzie :))
Ostatni dzień w pracy. Od poniedziałku L4 :)) Mam się nie stresować, odpocząć i myśleć o sobie.
Futuremummy - dostałam globulki + krem - mam nadzieję, że jak będę w domu to pozbędę się tego "grzyba"

Kończę ..bo jak to bywa w ostatnim dniu pracy ..najwięcej roboty...ale jak sie trudno skupić!

reklama
ansure gratuluję Amelki śliczne imię

ja uciekam z mamą na zakupy doradzić jej w kupnie butów na wesele, tylko mam nadzieję, ze się nie rozpada, buziaczki, tylko nie produkujcie za wiele, co dam radę wieczorkiem nadrobić ;-)

Do góry