Bubus no i nakrecilas mnie. Zapisalam sie na te testowanie. Podalam adres moich rodzicow w Polsce, pewnie oni sie zalapia na testowanie a ja tylko bede musiala wypelniac raporty ale co tam. dzis od rana mnie muli ale to pewnie z choroby, gryze sie czy nie zaczac brac antybiotyku..ide sie napic mleczka sojowego, jakos lepiej mi wchodzi w ciazy niz krowie. jutro mam pierwsze rutynowe badanie w szpitalu. pewnie zrobia mi usg a kolejne bedzie pod koniec ciazy. Niech zyja polscy choc prywatni ginekolodzy na obczyznie!!! Nagapalma co tam z tymi wynikami wyszlo?Obylo sie bez szpitala?
reklama
A ja jutro witam drugi trymestr. Dziś jakieś obawy mnie naszły czy oby wszystko w porządku. Brzuch pobolewa czasem i pachwiny ciągną...
Trzymam kciuki za dzisiejsze i nadchodzące wizyty. Na pewno wszystko jest ok u Maleństw.
Ja na l4 jestem od 9tyg i z niecierpliwością czekam na to co na koncie 10.03 zobaczę...
Trzymam kciuki za dzisiejsze i nadchodzące wizyty. Na pewno wszystko jest ok u Maleństw.
Ja na l4 jestem od 9tyg i z niecierpliwością czekam na to co na koncie 10.03 zobaczę...
R
RiSiA
Gość
demetrios- jest dokładnie tak jak piszesz. Chorobowe w ciąży jest płatne 100% Twoich zarobków. Jeśli masz równe wypłaty to wiesz ile pieniędzy będziesz dostawać, a jeśli masz co miesiąc inną wypłatę to biorą średnią z 3 ostatnich miesięcy.
nie z 3 miesiecy tak biorą zwykłe l4 w ciaży biorą z ostatnich 12 przepracowanych miesiecy... przynajmniej tak było u mnie...
Demetrios u mnie brali wszystko pod uwagę, premie, bony świąteczne i jak sżłam na l4 to dostawalam 300 zl wiecej...
demetrios
Fanka BB :)
Pajka ja nie dostawałam żadnych premii ani bonów. Wiadomo coś tam szefowa dodatkowo rzuciła na święta ale to było, że tak powiem pod stołem.
No ale teraz inna rzecz mi przyszła do głowy - biorąc pod uwagę ostatnie 12 miesięcy to połowę tego okresu przepracowałam na pół etatu (tylko na papierze, bo w rzeczywistości pracowałam na cały), a drugą połowę na cały etat. Obecnie od 1 stycznia jestem na całym etacie. Może to mieć jakiś wpływ na wysokość chorobowego?
No ale teraz inna rzecz mi przyszła do głowy - biorąc pod uwagę ostatnie 12 miesięcy to połowę tego okresu przepracowałam na pół etatu (tylko na papierze, bo w rzeczywistości pracowałam na cały), a drugą połowę na cały etat. Obecnie od 1 stycznia jestem na całym etacie. Może to mieć jakiś wpływ na wysokość chorobowego?
gdynianka1
Mama Michałka i Majeczki
Gorgusia mnie dzisiaj też brzuch boli, napina się i dziwnie kuje. Jutro mam wizytę u swojego ginka, mam tylko nadzieję, że wszystko w porządku.
Na ciążowym L4 jest tak jak napisała Pajkaa, biorą średnią z ostatnich 12 miesięcy. Tzn ja również miałam tak w ciąży z Misiem.
Moje dziecię zasnęło godzinkę temu, ja zdążyłam w tym czasie przygotować sos do spaghetti (taki w 100% samorobny), zaliczyłam dwa razy wymioty, 3 razy siusiu i raz się popłakałam zupełnie bez powodu. Chyba zaczyna się u mnie etap huśtawki nastrojów, już współczuję mojemu m., bo pamiętam jaka byłam okropna w poprzedniej ciąży.
Na ciążowym L4 jest tak jak napisała Pajkaa, biorą średnią z ostatnich 12 miesięcy. Tzn ja również miałam tak w ciąży z Misiem.
Moje dziecię zasnęło godzinkę temu, ja zdążyłam w tym czasie przygotować sos do spaghetti (taki w 100% samorobny), zaliczyłam dwa razy wymioty, 3 razy siusiu i raz się popłakałam zupełnie bez powodu. Chyba zaczyna się u mnie etap huśtawki nastrojów, już współczuję mojemu m., bo pamiętam jaka byłam okropna w poprzedniej ciąży.
P
patrysia*
Gość
WITAM
AYNI hehe jak przeczytałam twój post to hehe aż usmiechnełam sie
Życze dobrego samopoczucia...ja męczę się z katarem;/
AYNI hehe jak przeczytałam twój post to hehe aż usmiechnełam sie
Życze dobrego samopoczucia...ja męczę się z katarem;/
Anielka.
Najszczęśliwsza mama =]
Pajkaa- mi tak w pracy mówili ale na nich trzeba brać poprawkę
z tego co piszesz że z 12 miesięcy to dla mnie nawet lepiej bo wcześniej były lepsze miesiące więc może i kaska większa będzie, bo na razie dostałam pierwszą wypłatę na L4 ale to jeszcze z zakładu, zobaczymy jak to będzie z Zusu :/
z tego co piszesz że z 12 miesięcy to dla mnie nawet lepiej bo wcześniej były lepsze miesiące więc może i kaska większa będzie, bo na razie dostałam pierwszą wypłatę na L4 ale to jeszcze z zakładu, zobaczymy jak to będzie z Zusu :/
Tygrysek1985
Fanka BB :)
no ja dostane od poczatku z zusu 100pr u mnie nie ma z czego liczyc sredniej bo mam umowe od pazdziernika
ale pytam jak tu lezec o 12 musialam isc po oliwke do przedszkola bo miala ponad 38 stopni m bedzie przed 17 z pracy to pojedziemy do lekarza
ale pytam jak tu lezec o 12 musialam isc po oliwke do przedszkola bo miala ponad 38 stopni m bedzie przed 17 z pracy to pojedziemy do lekarza
reklama
R
RiSiA
Gość
Zanetka musisz na zwolnieniu mieć kod B... jeżeli tego nie masz liczą średnią z 3 miesięcy bo wtedy nie masz 100% platne tylko 80% jeżeli masz kod B to masz 100 % i z ostatnich 12 miesięcy pracy. Dlatego ten kod jest ważny wypłata powinna byc taka sama wyplacana przez zus i przez pracodawcę przynajmniej ja tak mialam...tylko wiem, ze jest jakaś różnica i do iluś pracowników wypłaca zus jak jest duży zakład pracy to dostajesz normalnie wypłatę od pracodawcy a on rozlicza się z zusem...ale nie wiem do ilu pracowników musi byc... a zus placi czasami z opóźnieniem... jeżeli to on robi bezpośredni przelew na Twoje konto. Przynajmniej tak to u mnie wyglądało