reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wrzesień 2012 ;)

reklama
Nie wiedziałam, że 6 miesięcy = 6 zębów :-D
Od wczoraj mam armagedon na chacie:tak:, maluda marudzi nontoper :baffled: mózg mi pęka, dwójki idąąąąąąąąąąą !!!
Ayni - ja tez nie znam takigo przelicznika, zresztą Nati nie je książkowo 4 porcji mleka, tylko z 7
ale moje dziecko to z innej bajki jest ;-):-D:-D

Ale sie wkurzylam :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: Rachunek za gaz za miesiac 200 funtow !? A niby czemu tyle jak w okresie zimowym za 2 miesiace tyle placilismy??Zlodzieje, siedze i szukam innego dostawcy,:szok:

moja na noc, tzn. u nas tak 18-19 pije 200, czasami 230 ale to rzadko i spi do 23-24.

no mały nieźle w tym chodziku pogina ale mojej Hani takiej rozrywki jeszcze nie zafunduję, w ogóle nie będę chodzika kupować, dziecko samo się nauczy siedzieć, wstawać i chodzić jak będzie na to gotowe, wydaje mi się, że najważniejsze to najpierw mięśnie wzmocnić.

Hallo Kochane!
Perell Młody w chodziku boski! Silny jak nie wiem:-) Mój Kaci jak miał 5 miesięcy z pozycji na czworaka sam siadał, i się nie przewracał, a jak miał 5,5 raczkował, jak skończył 6 wstawał przy meblach. Jak miał 7 normalnie chodził przy wszystkim. Tak że dla mnie jak dziecko chce to może.
Za to Adi no to przykład lenia totalnego, i bynajmniej wcale nie wydaje mi się, że ona nie umie się na brzuch przewrócić, ona nie chce! Po co ma się na brzuch przewracać, jak na brzuchu jest do bani! Więc moje dziecko zacznie od razu chodzić:-)
Stokrotka tule cieplutko. Mój M też był w DE pół roku zanim do niego dojechaliśmy, i przyjechał do nas 3 razy w tym czasie. Katastrofa.
Ayni moja młoda najwięcej wciągnęła 160, i to może ze 20 razy:-) Ogólnie to 60/100/130 pasuje, więc u mnie zalecanej dawki na pewno nie przekroczy:-D.
Teraz jak jest chora to np wczoraj wypiła 180 mleka przez cały dzień, i 50 kaszki łyżeczką. Nauczyła się za to pić wodę:-)
Dzisiejsza noc już lepsza. atak kaszlu dopiero o 6:50, ale jak ją złapie to katastrofa, smary takie przezroczyste, lecą jej i nosem i buzią, a ja tym katarkiem odciągam i z nosa i z buzi. Ale chyba już będzie co raz lepiej, mam nadzieję!
I już wochenende:-) M wraca o 14 i wolne:-D

I z tym przewracaniem, ja jako mama największej ilości dzieci na wrześniókach:-) mogę powiedzieć, że każdy rozwijał się inaczej.
Zawodnik nr 1 siedział samodzielnie, bez przewrotów w wieku 8 miesięcy, nie raczkował, więc dostał chodzik, chodził jak miał 13 miesięcy.
Zawodnik nr 2 siedział sam jak miał 6 miesięcy, raczkował od 8, chodził jak miał 11,5 miesiąca.
Zawodnik nr 3 geniusz.
Zawodnik nr 4 na razie nie chce współpracować, ale w skoczu skacze jak szalona:-)
Się nie denerwować kobity.
A najważniejsze, kiedyś.... Kamil wołał na nocnik jak miał 14 miesięcy, a Emil 16. I tyle w temacie.

dziś nocka lepsza. widać dwie jedynki dolne. najpierw dojrzałam ranki teraz cos białego wystawać zaczyna. mnie katar dalej dobija jest cięższy i do tego ból zatok i mięśni.

Dzieńdobry

Aynija o takim przeliczniku tez nie slyszalam. Moja mala odkad je zupki i kaszki tez juz tak do cyca nie ciagnie. Troche sie sama martwie czy dostaje wystarczajaco mleka bo wiadomo, ze cyca nie sprawdze ile poszlo.I coraz krocej ciagnie.
Patrysia milego wypoczynku u rodzicow
Dziewczyny no nie mam czasu was nadgonic. Przepraszam, ze nie odpisuje:sorry::sorry:U mnie ciagle jakis mlyn. Wczoraj pobyt w ambasadzie by wyrobic paszport Alicji i niechciany przymus spotkania z ex mezulkiem. Wkrw jak zwykle...
Wieczorem czasu bylo malo, bo pozno z Dublina wrocilism,y ale moj B skoczyl szybko po torcika lodowego i po swieczki. Fajnie bylo zaspiewac 100 lat Olivce z okazji ukonczenia pol roczku:-):-):-):-) Tylko to tak szybko leci... czas tak szybko ucieka...

Monaliza twoja Olivka jest śliczna na ostatniej fotce po prostu boska :tak::-) Super z tym torcikiem B wymyślił:-)

Nie wiedziałam, że 6 miesięcy = 6 zębów :-D
Od wczoraj mam armagedon na chacie:tak:, maluda marudzi nontoper :baffled: mózg mi pęka, dwójki idąąąąąąąąąąą !!!
Ayni - ja tez nie znam takigo przelicznika, zresztą Nati nie je książkowo 4 porcji mleka, tylko z 7
ale moje dziecko to z innej bajki jest ;-):-D:-D

Sił... Kto da rade jak nie ty:tak:

Ale sie wkurzylam :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: Rachunek za gaz za miesiac 200 funtow !? A niby czemu tyle jak w okresie zimowym za 2 miesiace tyle placilismy??Zlodzieje, siedze i szukam innego dostawcy,:szok:

Naciagacze bo oni pewnie średnia wyciągają i wszyscy tyle samo płaca, nie ważne że jedni mniej inni wiecej grzeja :wściekła/y: Śniła mi się dzisiaj twoja córa :-D i odkryłam u niej 2 dolne zębolki :tak:

Wiesz co, on jak sie obudzi to nigdy nie placze tylko marudzi , ale w taki sposob, ze wiem, ze czegos chce. On rzadko placze. Sama nie bylam pewna czy chcial tylko pic czy w sumie jesc :eek: jak jesc to ulewal na lozko, a jak pic, to po 2 godzinach znow sie budzil i wtedy juz glodny, wiec mialam kilka wycieczek w nocy. :confused2: Moze go suszylo od tej kaszki , kto wie... A co do O. to ja wyczytalam, ze niektore dzieciaki po wprowadzeniu innych produktow do diety zaczynaja troche odrzucac mleko, wiec moze to to?

Najlepszego :* jak wam minal ten dzien? My swietowac bedziemy w piatek. Nie moge uwierzyc, ze mamy juz takie duze dzieci !!!!!!

wrzesniaki- polroczniaki , HUUUURAAA!!!

A powiedzcie mi jeszcze, czy wam kiedykolwiek lekarz, pielegniarka, ktokolwiek zwrocil uwage aby zwracac uwage na ilosc wypijanego mleka? Bo u mnie w CB pielegniarka mowila, zeby patrzec zeby nie przekraczal tego 150 ml na kazdy kilogram wagi ciala i ten wynik na cala dobe niby. (Zeby nie obciazac nerek?)
Z kolei, moja mama nigdy o czyms takim nie slyszala a i ja i brat na MM bylismy, a ja jadlam 2 butelki jako dziecko na jeden raz :szok:

Co prawda my nie przekraczamy i mamy 4 mleczne posilki na 24 h ale po prostu interesuje mnie to, czy tak wszedzie jest, czy tylko tutaj tak wydziwiaja. :nerd:

Nie słyszałam o tym. Moja i tak zjada 650-700ml na dobę, to przy jej wadze znaczyłoby że je za mało.

Witam z rana;-)

Ayni ja o takim przeliczaniu mleka na kg nie słyszałam ja na poczatku trzymałam sie tego co na opakowaniu pisało miej-wiecej ,moja przed snem zjada 230ml i przesypia do ok 5/6 (tz przebudza sie czasami ale to tak smoka dac pogłaskac i spi)i rano zjada ok 180 ml i w sumie w ciagu dnia czasami jeszcze ze100-150 ale nie zawsze mleko poprostu u niej zło konieczne ostatnio czasami rano nie chce i jak ma pierwsza drzemke ok 8.30 to na spiocha jej daje:-pale deserki obiadki chetnie je jedynie kaszek nie lubi za bardzo ...Ja na skoczka dalej poluje ale jakos nie moge znalesc fajnego z cena w miare bo nowy stanowczo za drogi jak dla mnie niestety:eek:

U nas niby słonce ale mroz i wieje straszny wiatr wiec dzis tez pewnie w domu:no:

Moja to samo:eek: muszę na śpiocha dawać mleko bo inaczej nie ma szansy żeby zjadła w dzień.

WITAM:)

Dzisiaj do rodziców jadę je je je :D

Włoski też muszę sobie zrobić dzisiaj tzn.M mi ;)

Udanego weekendu :tak::-) odpocznij za nas wszystkie:-)

hejo

Oliwier wykazuje małą poprawę :) zjadł 180ml i stwierdził, że jednak idzie spać ;)

Verita tak zasypało nas okrutnie i wieje też okrutnie aż mi w domu gwiżdże :(
Ayni coś takiego słyszałam. ale olałam ;) wiesz co jak Ci się obudzi Adaś po kaszce to spróbuj daj pić najpierw a później mlesio.
Patrysia jedź i wypoczywaj :)
Future jak tam mój ukochany Gutosław?
Maleństwo a może Ibuprom Zatoki weź? ja bardzo często chorowałam na zatoki, wiem co to za ból...
Monaliza gratki dla Olivci i wszystkiego naj :*

dzizaskrajst, wieje tak strasznie, że nie mogłam okna zamknąć ;/

reklama
Mysmy sie dzis spoznili na wizyte kontrolna w CB z pediatra. :baffled: Adas zasnal, ja sie rozsiadlam, a potem patrze na zegar i juz 10 minut po umowionej godzinie. Jak sie zerwalam, dobrze, ze budynek niecale 2 minuty ode mnie. Adam wazy 8600 g :szok: i mierzy 70 cm :-) poznalismy innego,wrzesniowego chlopca, ale ten byl taki maly hihi.

Pediatra zasugerowala mniejszenie porcji mleka do 3x na dzien (tak jak pije 180 ml) po prostu probowac krok po kroku ostawic ta nocna flache, rozcienczac mniejsza ilosc mleka, a potem zastepowac woda. Przyzwyczajac do herbatki i do normalnego jedzenia, za jakis czas probowac jogurt naturalny. Nastepna wizyta w lipcu :rofl2:

Wspolczuje. U nas w styczniu przyszla doplata 400 euro (ogrzewanie, w ciazy mi ciagle bylo zimno) i bardzo sie wscieklam, bo poczatek roku najgorszy, a potem przyszedl zwrot za gaz 300 eur plus bonus 150 euro za zmiane dostawcy i jakos sie wyrownalo. Moze jak zmienisz dostawce to tez sie zalapiesz na jakis bonusik?

Axa ciesze sie,ze u Ady lepiej :tak: na weekend sie kuruje :-D

dziecko spi,a ja sie zabieram za hummus. Moj M jeszcze dzis na nocke musi :-( Buuuuuuuuuuuuu bede sama jak paluch w piatek wieczor.

Do góry