reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wrzesień 2012 ;)

GDYNIANKA ja jestem z Żukowa:D fajnie na forum pisać z osobami którzy mieszkają "koło" mnie ;))ja jedynie będę robić to usg gdzie przezierność itp.a reszty nie...

reklama
Patrysia mi również bardzo miło:-) Często bywam w twoich okolicach, bo mam rodzinę w Żukowie, Tuchomku I Baninie:-) Więc może kiedyś uda nam się jakieś spotkanie w realu

Matki, które ukończyły 35 lat obowiązkowo muszą robić badania prenatalne, młodsze mamusie tylko jeśli tego chcą. Ja osobiście nawet gdybym nie musiała to i tak zrobiłabym te badania, daje do matce czas na oswojenie się z ewentualną chorobą dziecka, przygotowaniem się. Jak robiłam te badania z Miśkiem to nie ukrywam, że okropnie się bałam. Pewnie tym razem też tak będzie, ale mam nadzieję, że badania niczego nie wykażą, czego i wam życzę:-)

Gdynianka a kiedy te badania się robi tj. w którym tygodniu bo coś sobie kojarzę jakoś ok. 16. teraz gin mi nic jeszcze nie mówił i nie zdziwię się jak nie powie bo on daje minimum badań. W poprzedniej ciąży tamten gin o tym wspominał ale wtedy za test Pappa musiałabym płacić bo miałam jeszcze 34 lata i stwierdził, że mogę zrobić ale w sytuacji gdy zakładam, zę jeśli coś wyjdzie nie tak to robię amniopunkcję a ja tego już nie chciałam robić. Teraz jest niby bezpłatne ale prawdę mówiąc to boję się co jakby coś wyszło nie tak. A moja dalsza kuzynka tak właśnie miała. Test papa wskazywał na jakieś prawdopodobieństwo choroby i miała amniopunkcję. Na szczęście wszystko wyszło ok i dzidzia urodziła się zdrowa. To prawda, ze gdyby wykryć w ten sposób chorobę i dzięki temu móc pomóc dziecku jeszcze w łonie matki albo tuż po urodzeniu to tak, ale co jak wykaże chorobę na którą nic się nie poradzi? Niby można się przygotować do niej ale z drugiej strony całą ciążę myśleć i się stresować dodatkowo.

MANTEZOWA sama chciałam napisac bo cos mi znajoma się wydajesz :D tak jestem styczniówką 2010 ;)
GDYNIANKA bardzo chętnie;)))mieszkam w ogóle na tzw Belfascie nie wiem czy wiesz o czym pisze?

Ja wogole nie wiem o jakim badaniu mowicie. Moj gin kazal mi przyjsc juz w 12 tc ale nic nie wspominal o USG genetycznym.
Co prawda mam 22 lata ale z niektorych wypowiedzi wyczytalam ze kazda ciezarna powinna zrobic te badania.
Hmm...

warto je zrobić chociaż wiadomo nie daje 100% gwarancji, ze dzidszia bedzie zdrowa, ale sprawdzane jest serduszko, nerki wszystkie narzady czy dobrze funkcjonują + test pappa na choroby genetyczne. U mnie to koszt 200 zl, ale to zależy od lekarza. No i najlepiej, zeby był to diagnosta prenatalny:) a nie byle jaki lekarz na byle jakim sprzęcie

Matki, które ukończyły 35 lat obowiązkowo muszą robić badania prenatalne, młodsze mamusie tylko jeśli tego chcą. Ja osobiście nawet gdybym nie musiała to i tak zrobiłabym te badania, daje do matce czas na oswojenie się z ewentualną chorobą dziecka, przygotowaniem się. Jak robiłam te badania z Miśkiem to nie ukrywam, że okropnie się bałam. Pewnie tym razem też tak będzie, ale mam nadzieję, że badania niczego nie wykażą, czego i wam życzę:-)
Pisałyście o płci dziecka, Misiek pokazał siusiaka dokładnie w 20 tc, na usg prenatalnym. Od początku ciąży nie myślałam o nim inaczej jak o chłopcu, a teraz z kolei o mojej Fasolce myślę tylko w rodzaju żeńskim;-)
Mam nadzieję,że uda mi się dzisiaj poczytać wszystko co do tej pory naskrobałyście, ale wróciłam dzisiaj na oddział po weekendowej przepustce i nie wiem jeszcze co będą mi dzisiaj robić. Miłego dnia dla wszystkich Mamuś Wrześniowych:-)

wiesz co to zależy od lekarza ja z pierwszym synkiem miałam 27 lat i miłam te badania na NFZ...

Gdynianka a kiedy te badania się robi tj. w którym tygodniu bo coś sobie kojarzę jakoś ok. 16. teraz gin mi nic jeszcze nie mówił i nie zdziwię się jak nie powie bo on daje minimum badań. W poprzedniej ciąży tamten gin o tym wspominał ale wtedy za test Pappa musiałabym płacić bo miałam jeszcze 34 lata i stwierdził, że mogę zrobić ale w sytuacji gdy zakładam, zę jeśli coś wyjdzie nie tak to robię amniopunkcję a ja tego już nie chciałam robić. Teraz jest niby bezpłatne ale prawdę mówiąc to boję się co jakby coś wyszło nie tak. A moja dalsza kuzynka tak właśnie miała. Test papa wskazywał na jakieś prawdopodobieństwo choroby i miała amniopunkcję. Na szczęście wszystko wyszło ok i dzidzia urodziła się zdrowa. To prawda, ze gdyby wykryć w ten sposób chorobę i dzięki temu móc pomóc dziecku jeszcze w łonie matki albo tuż po urodzeniu to tak, ale co jak wykaże chorobę na którą nic się nie poradzi? Niby można się przygotować do niej ale z drugiej strony całą ciążę myśleć i się stresować dodatkowo.

1 BADANIA Powinno sie robic pomiedzy 12-14 tc nie poźniej
2 badanie 20-22 tc
3 badanie 30 tc

znalazlam takie info

[h=1]BADANIA PRENATALNE[/h]Drodzy Rodzice,

W naszym ośrodku możecie Państwo przeprowadzić
kompleksową diagnostykę prenatalną, która pozwala ocenić prawidłowy
rozwój waszego dziecka i wykluczyć wiele nieprawidłowości już we wczesnym
okresie ciąży. Najnowocześniejsze techniki diagnostyczne zastosowane
w poszczególnych etapach trwania ciąży, pozwalają na wykluczenie licznych
wad rozwojowych płodu.

Zapraszamy przyszłych rodziców do wykonania badań prenatalnych
w naszym ośrodku. Lekarze specjaliści udzielą Państwu wyczerpujących
odpowiedzi na pytania związane z przebiegiem ciąży i określą czy rozwój
dziecka w okresie prenatalnym jest prawidłowy.
[h=2]I etap badań prenatalnych - badanie USG (USG genetyczne)[/h]Pierwsze badanie USG prenatalne należy wykonać między 11 a (13 + 6 dni)
tygodniem ciąży w celu oceny ryzyka występowania u płodu najczęstszych
zespołów genetycznych, zwłaszcza zespołu Downa.

Jeżeli określone w badaniu USG ryzyko wystąpienia zespołu genetycznego
jest wysokie, wykonujemy dodatkowo badanie biochemiczne surowicy krwi
ciężarnej - tzw. test podwójny.
Wynik badania testu podwójnego w połączeniu z wynikiem badania USG
jeszcze precyzyjniej określa ryzyko występowania choroby genetycznej u płodu.

Jeżeli ryzyko jest duże, proponujemy ciężarnej wykonanie badania inwazyjnego
- amniopunkcji (pobranie płynu owodniowego) w celu określenia
kariotypu u płodu. Na życzenie ciężarnej, niezależnie od wyniku badania USG
i testu podwójnego, możemy wykonać amniopunkcję, która pozwala ostatecznie oznaczyć kariotyp płodu.

[h=2]II etap badań prenatalnych - badanie USG[/h]Drugie badanie USG prenatalne wykonywane między 18 a 23 tygodniem
ciąży umożliwia ocenę struktury anatomicznej płodu - wykluczenie
występowania wad rozwojowych.
W tym okresie ciąży zalecamy przeprowadzenie specjalistycznego
badania USG serca płodu (echokardiografia) przez specjalistę kardiologa.

[h=2]III etap badań prenatalnych - badanie USG[/h]Trzecie badanie USG prenatalne wykonywane między 28 a 32 tygodniem
ciąży w celu oceny dobrostanu płodu oraz jego szczegółowej struktury
anatomicznej.

Badania prenatalne w naszym ośrodku wykonują doświadczeni specjaliści
posiadający wieloletni staż kliniczny oraz certyfikaty renomowanych ośrodków

Jumabe między 12 a 16 tc. więc my powinnyśmy mniej więcej za miesiąc.
Patrysia nie wiem gdzie jest Belfast, moja rodzinka mieszka przy ul Gdyńskiej, to gdzieś w tych rejonach?
Pajka mój ginek zaleca badania prenatalne każdej ciężarnej, chodziła do niego moja kuzynka (urodziła córeczkę 7 stycznia br), ma 25 lat i też była na badaniach prenatalnych.

Ostatnia edycja:
MANTEZOWA sama chciałam napisac bo cos mi znajoma się wydajesz :D tak jestem styczniówką 2010 ;)
GDYNIANKA bardzo chętnie;)))mieszkam w ogóle na tzw Belfascie nie wiem czy wiesz o czym pisze?

Ja lutówka 2010, początkowo udzielałam się na styczniówkach bo tak wynikało z wyliczen z oststniej miesiączki natomiast z usg wychodził luty, potem wiecej udzielalam się na lutówkach i tak zostałam lutówką zresztą slusznie bo córcia urodziła się w lutym

reklama
No właśnie coś mi ten 16 tydzień świtał.
Wiadomo, że podstawowe usg trzeba zrobić ok. 12 i 20 tygodnia ale tak mi się kojarzył ten test pappa do 16 tygodnia. Idę do gina chyba 14-go po usg tym na 12 tydzień i zobaczymy co powie. Stwierdził, że wtedy zobaczymy co mi jeszcze dołożyć ale nie wiem czy mówił o lekach czy o badaniach też.

Ostatnia edycja:
Do góry