reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrzesień 2010...

reklama
Ja ze względu na moją ciągłą - ale lekką :cool2: - nadwagę juz jakiś czas temu zrezygnowałam ze słodzenia kawy i herbaty. Można się przyzwyczaić, albo?

wiesz wiem ze mozna sie przyzwyczaic,ale mysl o tym ze rraczej do konca ciazy musze zrezygnowac ze slodyczy,cukru i posilkow duzoweglowodanowych delikatnie mnie przeraza:tak:

Widzę, że sierpniówki 2008 postanowiły poprawić stan demograficzny, bo już 3 się tu przywitały:-)
Co do witanim to nie biorę nic, nawet foliku na razie, bo doleczam anemię tardyferonem i dopiero gina spytam czy to połączyć z folikiem( i wtedy zaczną się mdłości:dry:). Generalnie co lekarz to opinia, ale panuje ogólna zasada, żeby nie brać kompletu witamin w pierwszym trymestrze ze wzg. na fakt , iż przedawkowanie wit. A grozi wadami rozwojowymi. Stąd każą odstawić tran itd.Ale znam paru lekarzy którzy śmieją się z tej teorii. Wiadomo, że folik zapobiega niedorozwojom cewy nerwowej i dlatego się łyka. Czy reszta potrzebna...chyba zależy od diety i stanu zdrowia i kondycji... Wiadomo, że jeśli ktoś miał przed ciążą niedobory a teraz wymiotuje i nie je to chyba będzie potrzebne wsparcie.
Kawę piję, piłam w pierwszej ciąży i pić będę. Ale ja mam potwrnie niskie ciśnienie, czasem i 80/50, więc miałam i pewnie mieć będę zgodę na 1-2 nie za mocne.

O dziwo tym razem nie bolą mnie piersi, a w poprzedniej ciąży od początku nawet leżeć na nich nie mogłam bo taki ból.
Może po prostu za wcześnie na objawy , ale przy Hani to miałam mdłości i wymioty całodobowe, bezsenność, mocne bóle brzucha i piersi, a spałam wszędzie i o każdej porze. Może organizm sam stwierdził że przy drugiej ciąży na takie atrakcje czasu nie ma i dla lepszego chowu starszego dziecka odpuścił dolegliwości?:-D:-D:-DAlbo wszystko przede mną jeszcze i nie ma się co cieszyć za wczasu. Na pewno zgaga i bóle kręgosłupa mnie nie miną.
Po ostatniej ciąży przysięgałam sobie, że nigdy , przenigdy nie doprowadzę do końcówki ciąży w lecie, bo przez upały męczyłam się strasznie. Ledwo się ruszałam, puchłam jak baon...brrr, fatalne wspomnienie. I co? stanowczość kobiety, ostatni trymestr--> lato:tak:

A dzisiaj czekają mnie urzędy i papierkowe załatwianie. Aż mi się słabo robi na samą myśl o przebijaniu się wózkiem przez ten śnieg i zmarzliny, grrrr....
Jak widać każda pora roku jest idealna/ beznadziejna na ciążę, zależy tylko od punktu widzenia;-)
Miłego dnia życzę

Ostatnia edycja:
Dziewczyny ja usypiam w pracy przed kompem i się mocno zastanawiam nad kawą, postanowiłam że będę pić tylko i wyłącznie bezkofeinową i to sporadycznie ale dziś to nie mogę tak mnie muli :( A co do witamin to brałam folik przed ciążą jeszcze i prenatal również, do pierwszych badań krwi, a później zobaczymy. Jeśli badania wyjdą w normie to prenatal odstawię, bo w pierwszej ciąży na jednym z USG gin powiedział że rośnie duży chłopak (ponad 4kg) i to może być przez witaminy, także w tej ciąży będę uważać aby nie urósł drugi king kong ;)

Hej dziewczyny jejku j dopiro co urodziłam 15.09.09 a tu już nowy wrzesień. :-D
Powodzenia na tej drodze oczekiwania na maleństwa szybko wam zleci.:tak:
Wrzesień to fajny miesiąc.;-)

Halo dziewuszki , Co do kawusi to pije jedna dziennie z duza iloscia mleka, ale podobno mozna dwie filizanki. A co do witamin to nie biore zadnych bo jest mi po nich nie dobrze, a kwas foliowy biore co drugi dzien bo mam po nim dziwne objawy budze sie w nocy i cale cialo mnie laskocze szczegolnie stopy i nie moge spac ( mialam tak w kazdej ciazy). A ostatnio wyczytalam ze kwas foliowy mozna brac tylko w pierszym trymestrze poniewaz potem moze u dziecka wywolac w pozniejszym wieku jakies powiklania.. Co chwile cos nowego na temat kwasu foliowego, A jeszcze podobno sztuczne witaminy sa przyczyna raka-straszne nie?

Saraa ale teraz dałaś:szok::szok::szok:
no ja biorę póki co kwas, bo u gienka jeszcze nie byłam...ale wystraszyłaś mnienie co. Wiesz to śa sztuczne witaminy, wiec moze tam jakiś wpływ na organizm mają...
Ja też kawusie piję ale słabą z mleczkiem:tak:

Czy Wy tez zamartwiacie się czy z Fasolka wszystko w porządku czy tylko ja mam takie czarne myśli?
Po prostu jestem w szoku, że w ogóle się udało i tak się zastanawiam czy może się stać coś złego BEZ żadnych objawów... najchętniej znów poleciałabym do Gina na USG żeby znów zobaczyć Fasolinę :sorry2:

Hausfrau Ja też się boję.... Po poronieniu strach jest jeszcze większy. A jak się jeszcze nie miało usg to w ogóle masakra.... aaaaaaaaaaa!!!!!!

reklama
Ja się na razie nie boje. Poprostu wychodzę z założenia , że inaczej być nie może. A może jest mi o tyle łatwiej, że urodziłam juz jedno zdrowiutkie dzieciątko i wiem, że zamartwianie się nic nie da poza podnoszeniem ciśnienia w ciąży- niezpieczne
ciągłym stresem- niebezpieczne
depresją- niebezpieczne
bezsennością- uciążliwe i niezdrowe.
Musi byc zdrowe, innego wyjścia nie ma i już!!!

Do góry