reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wprowadzanie NOWYCH POKARMÓW...kiedy,jakie?

a tak w ogóle to jest mięsożerna i brokułowożerna ;-)
Dobrze, ze jeszcze brokulozerna, bo moja to tylko miecho by wcinala :-p

Ewus, a czy Julcia dalej pije tyle kakao w nocy? Bo jak tak to sie nie dziwie, ze tak malo je w ciagu dnia - jak ja bym wypila w nocy tyle slodkiego mleka, to tez bym nie byla glodna na drugi dzien :no::sorry2:
Dal swietego spokoju zrob jej morfologie :tak:

I tak jak Bedytka napisala - dziecko o ile ma co jesc, sama sie nie zaglodzi ;-):-)

A co do ilosci posilkow to u nas wy
glada to tak:
  • pierwsze sniadanie - 250ml mleka
  • drugie sniadanie - kanapka/2 parowki i pomidor/bialy ser ze szczypiorkiem i kromka chleba/jajecznica z szynka i pomidorem/ kanapka z pasztetem/jajko w szklance i kromeczka z maslem itp.
  • obiad jednodaniowy - albo sama zupa, ale pelnowartosciowa albo drugie danie (miecho, ziemniaki/ryz/makaron/frytki/kasza, surowka/warzywa (musze przemycac :-p) lub ewentualnie danie ze sloika
  • owoc/serek/jogurt
  • kolacja - zamiennie ze sniadaniem, czasami losos na kanpce, czasami kanapka z pasta jajeczna itp.
  • przed snem 250ml mleka
  • w ciagu dnia obowiazkowo min. 250ml soku przecierowego, a poza tym herbatki, woda

reklama
Sandra- ja pierdziele ale Sarkama apeciur:szok::tak:

a u nas całkowite odrzucenie mleka modyfikowanego nastapiło...nawet rano juz nie chce...szkoda że ja mam w zapasie jeszcze 8 opakowań:baffled:ale moze jeszcze do niego wróci ,na razie robie jej przerwę:-p
w ogóle jak kiedyś uwielbiała nabiał to teraz nawet kakao nie wypije i bardzo ubogi teraz ma jadłospis na własne zyczenie(dla tego tez chce jej tran spróbować podawać)ale jajecznica nigdy nie pogardzi dzis na kolacje zjadła z 3 jaj do tego kanapka z szyneczka:-p

Po odstawieniu od cycka Pszczola zyskala wilczy apetyt:tak: i jej dzienny jadlospis wyglada tak:

• I sniadanie - 250 mleka nestle junior z kleikiem ryzowym lub mleczna owsianka
  • II sniadanie - jajecznica ze szczypiorkiem i pomidorem lub z lososiem/twarozek z zielenina/jajko sadzone/jogurt z musli lub owocami/kanapka z szynka, serek i obowiazkowo papryka czerwona (uwielbia - potrafi zjesc za jednym zamachem 1-1,5 straka)/tost z serem i szynka/itp
  • obiad - zupa ok. 250ml (krupnik, rosol, pomidorowa, barszcz ukrainski, kapusniak, jarzynowa, krem z groszku, itd.), a po ok.1,5h godz drugie danie (to co my, jesli nie jest za bardzo przyprawione lub tluste) lub np. potrawka z kurczaka, racuszki z jablkiem, nalesniki itp.
  • podwieczorek - owoce, kisiel lub budyn wlasnej roboty, parowka lub cos zamiennie z II sniadaniem
  • kolacja - 250 ml kaszki mleczno-ryzowej, a czasem jeszcze troche mleka (ok. 120ml) wypije przed myciem zebow
  • jak jest glodna miedzy posilkami, to pogryza platki kukurydziane, wafle ryzowe, surowe warzywa/owoce i owoce suszone
  • pije w ciagu dnia wode, soki przecierowe (ok. 150ml) i herbatki ziolowe
Chyba moga sobie z Sarka reke podac:-p;-):tak::-D

ło matko:szok: sandra, dominique- jestem pod wrażeniem:szok: nie dość, że moje dziecko mało je, to jest w tym dodatkowo bardzo monotematyczne:baffled:

ale mam nadzieję że kiedyś nastaną lepsze czasy:-p ja podobno yeż byłam kiedyś niejadkiem, a teraz... jadłabym bez przerwy:-D

Dominique, widze, ze i Pszczole dopisuje niezly apetycik ;-):-)

Ewus, nic sie nie martw, ja jako dziecko bylam strasznym niejadkiem, wmuszenie we mnie obiadu graniczylo z cudem, a teraz widzisz jaka baba ze mnie :tak::-D:tak:

ewa przypomniało mi się, jak mój brat nie chciał tak nic jeść, lekarka kazała podawać kinderbiovital, wtedy to jeszcze z pewexu:-p no i chyba pomogło, bo chłop wielki wyrósł, a apetyt mu wrócił.....

Ewa- daj już spokój Julce , Ty też wielką babą nie jesteś wiec Julka też drobniutka raczej bedzie:tak:a moje dziecko je podobnie jak twoje i też niestety monotematycznie :-p

reklama
Do góry