reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wprowadzanie NOWYCH POKARMÓW...kiedy,jakie?

Jak tam apetyciki maluchow? :-)

U nas dalej niezly - kilka posilkow wciagu dnia znika z talerza/butelki ;-):-)

Np. dzisiaj na sniadanko jadla jajeczniczke na maselki z buleczka, pozniej owoce z Hippa pow. roku - mandarynki, jablka i mango (pycha!! :-):-):-)), potem 2 kinder czekoladki (T. jej dal przed obiadem :baffled:), no i pomidorowke z lanym ciastem i miesem z kurczaczka :-) Jak wroci ze spacerku to dostanie jogurtowego racuszka:-)

Mleko pije tylko raz dziennie, wieczorem przed spaniem.

No i duzo pije, teraz najczesciej soki Leon, wode niegaz. z sokiem np. malinowym albo herbatke owocowa.

reklama
u nas odpukać, tez na razie małej apetyt dopisuje
np dziś na śniadanko julka zjadła kanapkę z szynką i jajecznicę z jednego jajka, na drugie śniadanko 2 danonki i butelkę świeżego soku jabłkowego, na obiad pół miseczki zupki z warzywami (ok 150 ml) na drugie danie pół kostki pieczonego mintaja z brokułami. dodatkowo kilka biszkoptów i paluszków:tak:

zaraz będzie deserek- a dziś serwujemy banana:tak:

Sarka to smakoszka ;))))

widze, ze Julce po tym chorubsku apetyt wrocil, prawidlowo ;) powinna teraz ladnie na wadze przybrac

u nas ostatnio jako przekaska kroloje sucha kilbaska cos w rodzaju polskiego kabanosa ;))))

Alka tradycyjnie, je zawsze chętnie, ostatnio jak mnie widzi z miską to od razu woła "jaja", a banany uwielbia, czasem aż z ręki wyrwie:-)
fajnie, że dziewczynom apetyt dopisuje:-)

Piotrus po chorobie ma mniejszy apetyt (czasem musze robic dwa podejscia do obiadu). Troszke schudl, ale nie przejmuje sie tym bardzo, bo i tak zjada tyle, ile powinno dziecko w jego wieku. No i uwielbia mleko. Wypija dziennie dwa kubki po ok. 250 ml (wola o wiecej, ale wole, zeby tez zjadal cos innego), do tego miseczka kaszki na mleku albo jogurt.

a u nas dzis mala tyle herbaty wypila ze az sie wystraszylam :/ chyba za duzo nie wolno dawac co? choc byla baarddzo slabiuusia;)

poza tym na obiadek zjadlysmy juz pierwsze danie - zupke pomidorowa z makaronem a na drugie bedzie kurczaczek z ryzem i jakimis warzywkami :)

mam nadzeje ze lobuz zje warzywka jak trzeba ..a nie bedzie wybrzydzala jak to sie zdarza przy obiedzie:/

jak wlasnie u was dziewczyny z warzywami np gotowanymi ? jedza dzieciaczki?

u nas to czsami roznie bywa.. marchewki gotowanej nie lubi mala.. ale za to swieza marchewke zajada trzymajac i gryzac :D

no i uwielbia kukurydze na kolbie :D

Ewus, brawo dla Juleczki! Super, ze zaczela tak ladnie jesc :tak::-) I to sporo! Oby tak dalej!

Domiska, jezeli chodzi o warzywka to powiem szczerze, ze Sara nie przepada. Marchewke przemycam jej w zupie (gniote widelcem), brokuly, kalafior, groszek - tez w zupie, robie krem warzywny i mala zjada ze smakiem.
Do drugiego dania zje pomidora, ogorka kiszonego, kapuste kiszona itp., ale warzyw gotowanych nie. Wyjatkiem sa male marcheweczki, ktore polewam maselkiem czosnkowo-ziolowym - te zje chetnie :tak::-) Sara je jeszcze 2-3 razy w tygodniu sloiczki, wiec w ich skladzie ma juz warzywka ;-):-)

Silunia, juz dawno z Zuzu mala smakoszka byla :-) Sara tez lubi kielbache, szynke i inne :-):-)

Ollesia, skoro Piotrus nadrabia mleczkiem, kaszkami i innymi, dobrze sie rozwija to nic mu sie nie stanie jezeli nie zje obiadku :tak:

A ja musialam kupic Sarze Bebilon Pepti :baffled: ale to tylko dlatego, ze skonczylo mi sie Nestle Junior Bifidus, a w Szczyrku innego poza Bebiko bananowym i Neste Junior z kleikiem ryzowym nie kupie :baffled::baffled::baffled:A Sara takich na 100% nie tknie :no: Poszlam do apteki co mam robic i pani farmaceutka powiedziala mi, zebym kupila Pepti. Sara pije ze smaczkiem - jak to ona :-p Myslicie, ze nic sie nie stalo, ze podalam jej znowu Pepti??:confused::confused::confused:

jak wlasnie u was dziewczyny z warzywami np gotowanymi ? jedza dzieciaczki?

brokuły- w dużych ilościach:tak: marchewka i kalarepka również:tak: i nic więcej...
a ze świeżych, to pomidory, ogórki zielone i kwaszone, kiełki rzodkiewki...

sandra- ja tam myślę, że nic... ale dziwię się sarce, że po zwykłym mleczku, pije jeszcze to pepti:-D:-D

ollesiu- piotrusiowi na pewno apetyt wróci:tak: no i super, że tak ładnie mleczko ci pije... u nas 200 ml na dzień to max... na szczęście mała nadrabia danonkami.

ugotowałam przed chwila ogórkową:-) skorzystałam z przepisu teściowej, wyszła rewelacyjnie:tak: własnie zjadłyśmy z julką po porcji:tak: a na drugie danie panga z wczoraja i brokuły:-)

reklama
ale dziwię się sarce, że po zwykłym mleczku, pije jeszcze to pepti:-D:-D
Ona od poczatku strasznie Pepti lubila :-p Nie bylo zadnego problemu jak byla malenka z podaniem Pepti :-) Dziwne ma upodobania to moje dziecko ;-):-D:-D

Ewus, a jak robisz ogorkowa?

Bo ja gotuje rosol, osobno dusze na maselku starte na tarce ogorki kiszone. Jak sa miekkie i rosol jest gotowy, to do przecedzonego wywaru wlewam uduszone ogoreczki, daje troszke wody z maka, zeby lekko zagescic. Wkrajam drobno pokrojona marcheweczke, wlewam slodka smietanke i posypuje koperkiem :-)
Podaje z ziemniakami albo ryzem :tak:

Do góry